Martinseurakunnan suvimusiikkikonsertit siirtyvät Kakskerrasta Martin kirkkoon

Osallistua voi myös verkossa

Julia Tamminen ja Mikko Salakari ovat kaivanneet live-esiintymisiä.

Suvi soi 2020” tarjoaa monipuolisen kattauksen musiikkia aina klassisesta musiikista virsiin. Tekijät ovat innostuneita, että pääsevät jälleen esiintymään elävän yleisön eteen.

SEURAKUNTA. Kakskerran kirkossa on totuttu jo usean kesän ajan näkemään täysiä kirkkosaleja musiikin äärelle kerääntyneenä. Martinseurakunnan suvimusiikkikonsertit toteutuvat koronapandemiasta aiheutuvista rajoituksista huolimatta tänäkin kesänä, mutta nyt uudessa paikassa ja hieman uudella tavalla. Suvi soi 2020 -konsertteja on mahdollista seurata joko paikan päällä kirkossa tai suorana verkossa kaiken kaikkiaan seitsemänä kesäisenä sunnuntaina.

– Normaalioloissa Martin kirkkoon mahtuu 700 henkilöä, mutta nyt määrää on rajoitettu sen verran, että ensimmäiselle 140 henkilölle voimme luvata paikan. Mikäli sattuu kuulumaan esimerkiksi riskiryhmään ja haluaa ottaa varman päälle, voi mennä myös urkuparvelle istumaan. Sinne voidaan ottaa kymmenkunta ihmistä, arvioi Martinseurakunnan johtava kanttori Mikko Salakari.

Uutta tämän kesän konserteissa on myös se, että ne striimataan verkkoon. Näin ollen konsertteja voi katsella myös Martinseurakunnan Facebookissa ja Instagramissa.

– Tällaista emme aiemmin ole tehneet ja olemmekin nyt ottaneet aikamoisen digiloikan. Striimausta on ollut ihan opeteltava ja saattaa olla, että se on tullut toimintaamme jäädäkseen. Luohan se omanlaisiaan paineita, mutta antaa tähän myös tietynlaisen lisän, Salakari miettii.

Suvimusiikkikonsertteihin on normaalisti ollut 10 euron ohjelmamaksu, mutta tänä vuonna maksu on vapaaehtoista. Kirkkoon on siis vapaa pääsy.

– Ohjelmasta voi halutessaan maksaa sopivaksi katsomansa summan. Vältämme kuitenkin rahan käsittelyä eli rahan vaihtoa emme tee. Näillä tuotoilla tuetaan Martinseurakunnan musiikkityötä ja muusikoita, jotka konserteissa esiintyvät.

Monipuolinen kattaus musiikkia

Suvi soi 2020 -konserteissa nähdään erilaisia kokoonpanoja ja tyylilajit vaihtelevat klassisesta musiikista virsiin sekä hengellisestä musiikista maallisempaan. Ensimmäisen, 7. kesäkuuta toteutettavan Affetti italiani -konsertin vastuuhenkilönä toimii urkuri-cembalisti Julia Tamminen.

– Konsertissa kuullaan suuria tunteita italiasta eli luvassa on italialaista musiikkia. Lisäksi tulossa on kaksi barokkikonserttia. Ensimmäinen niistä on oma porukkani Helsingistä. Kyseessä on trio, jossa minä paikkaan yhtä Hollannissa asuvaa jäsentämme, joka nyt ei pääse paikalle. Toinen barokkikokoonpano koostuu paikallisista muusikoista, Tamminen kertoo.

Konserttisarja on kaiken kaikkiaan varsin monipuolinen kokonaisuus.

– Tarjolla on myös monenlaista kamarimusiikkia. Elokuun alussa puolestaan kuullaan renessanssimusiikkia, kun arkkiluutun soittajasta ja mezzosopraanosta koostuva Luuttulauluduo Ophelia esittää englantilaisen renessanssisäveltäjä John Downlandin musiikkia 1600-luvulta. Heinäkuussa on luvassa soolokonsertti Kiehtova kitara, muusikko luettelee.

Kanttori Mikko Salakari lisää, että 5. heinäkuuta järjestetään lisäksi virsijamit.

Koronapandemiasta aiheutuneet rajoitukset ovat jonkin verran aiheuttaneet mutkia konserttisarjan suunnitteluun.

– Meille piti tulla myös duo Japanista, mutta korona-aikana oli sitten epävarmaa, pääsevätkö he matkustamaan paikalle. Täytyi nopeasti keksiä jotain, joten olen siinä itse poikkeuksellisesti mukana. Lisäksi saimme siihen paikallisen laulajan ja viulistin, Julia Tamminen kertoo.

Vihdoin elävän yleisön edessä

Suvi Soi 2020 -konsertit järjestetään suurin piirtein joka toinen sunnuntai läpi koko kesän. Yhden konsertin kesto on noin tunnin.

– Musiikkia kuullaan jokaisessa konsertissa noin 50 minuuttia. Lisäksi tarkoituksenamme on hieman jutella yleisölle ja kertoa esimerkiksi barokkisoittimista. Tämä osuus saattaa joskus hiukan venyä, Tamminen toteaa.

Mikko Salakarin mukaan suvimusiikkikonserteissa on vuosien saatossa nähty yleisöä laidasta laitaan.

– Osa ihmisistä käy kaikissa konserteissa ja osa taas tulee esimerkiksi pelkästään virsijameihin. Odotankin mielenkiinnolla, miten yleisö ottaa tämän vastaan ja löytää tiensä paikalle. Lisäksi on mukavaa päästä jälleen livenä esiintymään ja näkemään ihmisiä.

Samoilla linjoilla on Tamminen.

– On kivaa päästä soittamaan nimenomaan elävän yleisön edessä. Sitä fiilistä olen kaivannut. Yleisö saattaa olla hieman erilainen kuin aiempina vuosina, ja toivottavasti uudetkin ihmiset löytävät tämän. Uskon, että konserttisarjalle on nyt tilausta, kun Turussa ei tänä kesänä vastaavaa varmastikaan ole kovin paljon tarjolla.

Tamminen ja Salakari pitävät mahdollisena, että Martin kirkkoa tullaan mahdollisesti hyödyntämään konserttisarjassa myös tulevina kesinä.

Jaakko Virrankoski