Ravit palaavat pitkän tauon jälkeen

Turun Hippoksen tuore toimitusjohtaja Eeva Karvonen kävi tervehtimässä potentiaalista tulevaisuuden huippuravuria, Wildrose Salaa eli ”Ruusua”, joka yksivuotiaana on aloittanut ravihevosvalmennuksen tiensä ravihevosten ”esikoulussa”.

Turun Hippoksen tuore toimitusjohtaja Eeva Karvonen tuli virkaansa perin erikoisessa tilanteessa. Raveja aletaan järjestää kesäkuun alussa, mutta ilman paikalla olevaa yleisöä.

RAVIT. Koronaepidemia on aiheuttanut urheilupiireissä aivan poikkeuksellisen tilanteen, kun tapahtumat, sarjat ja ottelut ovat olleet pitkään tauolla, osa jopa peruutettu kokonaan. Metsämäen raviradalla iloitaan, sillä pitkän tauon jälkeen raveja päästään taas järjestämään.

– Onneksi taas päästään ajamaan kilpaa!, iloitsee vasta kuukauden päivät Metsämäen ravirataa isännöivän Turun Hippoksen toimitusjohtajana työskennellyt Eeva Karvonen.

Kesäkuun alusta lähtien raveja siis taas järjestetään, mutta ilman paikalla olevaa yleisöä.

– Noudatamme tarkasti valtioneuvoston ja Suomen Hippoksen antamia ohjeita. Raviradalle pääsevät ainoastaan ohjastajat, valmentajat ja muu ravurin tukena oleva henkilökunta sekä meidän omat työntekijämme. Yleisö pelaa ja seuraa raveja etänä, joko mobiililaitteiden tai tietokoneiden välityksellä, kertoo Eeva Karvonen.

Ravitkin ovat parasta paikan päällä

Koronan suhteen ohjeistukset muuttuvat kuitenkin nopeallakin aikataululla, ja Eeva Karvonen toivoo, että jo kesäkuun aikana yleisöäkin saisi ottaa raviradalle. Raveihin pätee sama totuus kuin muihin urheilutapahtumiin – fanittaminen on parasta paikan päällä.

– Moni raviharrastaja haluaa nähdä lempiravurinsa livenä. Ravien seuraaminen etänäkin on kiinnostavaa, mutta kyllä raviviihdekin on parasta paikan päällä.

Paikalla oleva yleisö on luonnollisesti merkittävä tulonlähde Turun Hippokselle pääsylippujen ja oheistuotteiden myynnin ansiosta. Siksikin olisi tärkeää, että mahdollisimman pian raviyleisö pääsisi rakastamansa lajin pariin muutenkin kuin etäpelaamisen kautta.

– Meidän arkiraveissamme on ollut keskimäärin noin tuhat ihmistä. Lauantaisin pidettävissä ”kruununjalokiviraveissa” eli isoissa 75-raveissa on ollut parhaimmillaan jopa 5000 ihmistä, kertoo Eeva Karvonen ravien suuresta suosiosta.

Ammattilaisten toimeentulo jatkuu taas

Ravihevosten omistajille, valmentajille ja ohjastajille koronasulku on tietenkin tarkoittanut sitä, että tuloja ei ole. Kulut ovat sen sijaan pyörineet likimain normaalisti.

– Pitää muistaa, että ravihevosen hoitaminen ja huoltaminen sekä valmentaminen ovat koko ajan jatkuneet. Kulut ovat siis juosseet, mutta raviammattilaiset eivät ole saaneet tuloja lainkaan, kertoo Eeva Karvonen.

Ravihevonen työllistääkin parhaimmillaan ison joukon raviammattilaisia. Omistaja luonnollisesti kerää raveista juostut palkintorahat, joista sitten kustannetaan hevosten hoitajien, valmentajien ja ohjastajien palkat. Kuvioita on monenlaisia – jotkut omistajat itse valmentavat ja ohjastavatkin, mutta moni palkkaa näihin töihin ammattimiehet tai -naiset.

Metsämäen raviradalla on järjestetty vuosittain useita ravitapahtumia. Tämän vuoden kalenterissa oli 27 ravia, mutta koronarajoitukset peruuttivat niistä kuusi. Koronarajoitusten höllennyttyä ensimmäiset ravit päästään taas järjestämään tiistaina 9. kesäkuuta.

– Hidas normalisoinnin tie alkaa, onneksi, huokaisee Eeva Karvonen helpotuksesta.

Marko Vuosjoki