Laitilan uusi kaupunginjohtaja Lauri Kattelus on valmis uuteen alkuun Vakka-Suomessa

Syyskuussa Laitilan kaupunginjohtajana aloittanut Lauri Kattelus kehuu Laitilan hyvää ilmapiiriä ja reipasta asennetta.

Syyskuun alussa kaupunginjohtajan kenkiin astuva Lauri Kattelus aikoo alkuun suhata Turun ja Laitilan välillä, mutta hän myöntää jo silmäilleensä tontteja kukon laulun kaupungista.

LAITILA. Tampereella syntyneelle, Naantalissa kasvaneelle ja nykyään Turussa asuvalle 31-vuotiaalle Lauri Kattelukselle Laitilan kaupunginjohtajan paikan vapautuminen kävi kuin tilauksesta. Hän oli miettinyt virkapuolelle hyppäämistä jo pidemmän aikaa, sillä etenkin kuntajohtaminen kiinnosti. Sitä hän oli päässyt tekemään jo yhdestä näkökulmasta Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Laitilan kaupunginjohtajan paikassa asiat loksahtivat paikoilleen. Kaupunki on mielenkiintoinen, todella elinvoimainen ja mielenkiintoinen kaiken kaikkiaan. Kun yhdistää siihen tutkintoni ja kokemukseni, niin aika ja paikka hakemiselle oli oikea. Näköjään myös laitilalaisten mielestä, Kattelus sanoo.

Hän myöntää, että Laitila ei ole hänelle kovin tuttu entuudestaan kyläraittiensa ja kylien puolesta, mutta paikalliset brändit ja elinkeinoelämän verkostoineen hän tuntee. Ideoita uudella kaupunginjohtajalla on jo, mutta hän ei aio tulla uuteen työhön valmiiden suunnitelmien kanssa.

Tarkoitus ei ole tulla suuremmasta kaupungista opettamaan, että mitä täällä pitäisi tehdä, vaan yhtenä laitilalaisena muiden joukossa alkaa rakentamaan tätä. Totta kai päässä vilisee jo ajatuksia, mutta niistä pitää keskustella ensin organisaation, luottamushenkilöiden ja laitilalaisten kanssa.

Kaupunginjohtajan paikka tähtäimessä

Kattelus on koulutukseltaan oikeustieteen maisteri, ja hän on aiemmin toiminut muun muassa asiantuntijana Turun aikuiskoulutussäätiössä, Kokoomuksen eduskuntaryhmän poliittisena sihteerinä ja kansanedustajan avustajana. Kun Turun kaupunginvaltuusto päätti viime syksynä siirtyä pormestarimalliin, alkoi Kattelus miettiä seuraavaa siirtoa urallaan.

Esitin pormestarijärjestelmään siirtymistä tietäen, että sen myötä omaa pestiäni ei enää jatkossa ole. Se oli paikka miettiä, mitä seuraavaksi tekee. Varsinais-Suomesta tykkään todella paljon, mutta kaupunginjohtajan paikkoja aukeaa minne sitten aukeaa. Se oli kuitenkin jo aiemmin ehdottomasti mielessä.

Aiemmin eduskuntavaaleissa ehdokkaana ollut Kattelus teki tietoisen valinnan siirtymisestä poliittiselta kentältä virkauralle. Se ei kuitenkaan ollut nopea päätös.

Iso keskustelu piti käydä itsensä kanssa sisäisesti, mutta nyt on tehty tietoinen päätös ja valinta virkauran aloittamisesta. Päätös antoi itselle myös sisäisen rauhan rakentaa ammatillista identiteettiä virkapolulle, hän kertoo.

Aikaa saada aikaiseksi

Kaupunginjohtajien joukossa 31-vuotias Kattelus on nuorimmasta päästä. Hänen mukaansa nuoreen ikään liittyy haasteita vuosikymmenien työkokemuksen puuttuessa, mutta se on kuitenkin ehdottomasti etu.

Nuori ikä antaa pitkän horisontin ajallisesti, sillä tässä on vuosia ja vuosia aikaa saada asioita aikaiseksi. Se antaa myös intoa saavuttaa asioita, mitä nuorena pitää olla. Nuorena on myös tuoreita ajatuksia ja silloin pystyy ajattelemaan laatikon ulkopuolelta.

Arvoistaan Kattelus nostaa esiin välittämisen ja yritysmyönteisyyden.

Omasta mielestäni olen inhimillinen. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja välittäminen ovat itselleni suuria kulmakiviä. Toisaalta olen myös yritysmyönteinen ja markkinahenkinen, eli yhdistelmä näitä asioita.

Ei niin erilaista elämää Laitilassa

Uuden kaupunginjohtajan pestin on tarkoitus alkaa syyskuun alussa Katteluksen mukaan. Työpaikan vaihtuminen saaristomeren rannalta viljapeltojen keskelle on hänestä haikeaa, mutta kuitenkin tarvittava muutos.

On erilaista ja jännittävää siirtyä Vakka-Suomeen. Pidän valtavasti Turusta, ja kun on saanut tehdä oman kotikaupungin eteen töitä kärkipaikalla, niin siitä luopuminen on aina haikeaa. Kuitenkin ajattelen, että tämä on uuden alku ja hyvä maisemavaihdos. Ei elämä Laitilassa niin erilaista ole.

Liisa Kallio