Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon ohjelmisto houkuttelee uusia ja vanhoja kävijöitä

Anni Mikkelsson on Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon taiteellinen johtaja.

15.‒19. heinäkuuta järjestettävän Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon ohjelmisto on julkaistu. Tänä vuonna kirjallisuusviikon teemana on Tuleville polville ‒ Muutos, aika ja utopiat. Ohjelmistossa on muun muassa luentoja taiteesta ja kirjallisuudesta, teatteriesityksiä ja uutuutena Festivaaliklubi.

KUSTAVI. Perinteikkään Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon teema Tuleville polville näkyy tapahtuman ohjelmistossa. Teeman taustalla on Kilven Alastalon salissa -teos, jonka kirjailija omisti tuleville polville. Kirjallisuusviikon taiteellisen johtajan Anni Mikkelssonin mukaan myös saaristokunta Kustavi näkyy ohjelmistossa.

‒ Saariston ihmiset ovat osanneet perinteisesti lukea saaristoa. Esimerkiksi ensimmäisenä päivänä on Kirsi Sonck-Raution luento kalastuksen tulevaisuudesta ja Ulla-Lena Lundbergin luento En litterär resa från Galtby till Gustavs, hän kertoo.

Saaristoteemaisten luentojen lisäksi Mikkelsson suosittelee osallistumaan muun muassa Toni Lahtisen nuotioluennolle, jossa käsitellään kirjallisuuden dystopioita ja utopioita. Hän nostaa esiin myös torstaina tapahtumaan saapuvan Seela Sellan sekä Emmyn ja Sasin Feministisen kirjakerhon.

Vuodesta 1999 järjestetty tapahtuma kerää vuosittain vakiokävijöitä. Mikkelssonin mukaan ohjelmistossa on otettu huomioon uudet ja vanhat kävijät.

‒ Minusta ohjelmisto on tasapainoinen sen suhteen, että jokaiselle löytyy jotakin, niin uusille kuin vanhoille. Vanhempia kävijöitä varmasti lämmittää esimerkiksi rakastettu Yövieraiden Albatrossin tarina -esitys, joka tekee nyt paluun. On tiedettä, taidetta ja teatteriesityksiä. Itse olen tuonut ohjelmaan lisää dialogia muun muassa paneelikeskustelujen muodossa, Mikkelsson esittelee.

Tulevan kesän uutuutena on perjantai-iltana Panimoravintola Maistongissa järjestettävä Festivaaliklubi, jota on toivottu lisä ohjelmistoon.

‒ Varsinkin muualta tulevat ovat toivoneet rentoa hengailumahdollisuutta todella paljon. Se on hyvä väylä tavata ihmisiä ja tutustua, ja Festivaaliklubi vastaa tähän tarpeeseen, Mikkelsson lupaa.

Mikkelsson toivoo, että kirjallisuusviikko keräisi Kustaviin ulkopaikkakuntalaisia kuin myös paikallisia. Tapahtumassa on myös maksuttomia tapahtumia.

‒ Kesä on kuitenkin kiireistä aikaa Kustavissa, mutta meillä on monia ilmaisia vaihtoehtoja. Niihin voi pistäytyä, jos vain aikaa löytyy.

Liisa Kallio