Aksel Kankaanranta on jo toteuttanut unelmansa UMK:n myötä

Kankaanranta on löytänyt yhteisen sävelen ystävänsä Topi-koiran kanssa. Kaksikko käy usein koirapuistoissa yhdessä.

Toukokuussa Alankomaiden Rotterdamissa järjestettävissä Euroviisuissa Suomea edustaa turkulainen Aksel Kankaanranta Looking Back -kappaleella. Isolle yleisölle Kankaanranta on tuttu Voice of Finlandista ja Pyhimyksen ”Jättiläinen” -hitistä.

TURKU. Lähes pari viikkoa sitten pidetetyn Uuden Musiikin Kilpailun finaalilähetyksen jälkeen Aksel Kankaanrantaa vietiin pari päivää haastattelusta seuraavaan. Tahti on kuitenkin jo hidastunut ja rauhoittunut, sillä Kankaanrannan mukaan viikko on kulunut rennosti ilman sen suurempaa härdelliä. UMK:n jälkeinen myllytys oli osittain hänelle jo tuttua, sillä tultuaan Voice of Finlandissa toiseksi hän tottui median mielenkiintoon.

Toukokuussa Euroviisuissa myllytys varmasti nousee vielä uudelle tasolle. Kankaanranta kertoo, että hän lähtee Rotterdamiin 10 päivää ennen toista semifinaalia, jossa Suomi esiintyy.

‒ Kyllä Euroviisut ja siihen liittyvät lehdistötilaisuudet sun muut jännittää ja innostuttaa. Toivottavasti pääsen heittämään viisufaneille klubikeikkoja siellä. Odotan laulukilpailua todella paljon, hän sanoo.

Kankaanrannan biisi Looking back on turkulaisen omien sanojen mukaan rakkauslaulun ja maailmantuskan yhdistelmä. Se ei kuitenkaan ole viisujen ainut balladi, sillä edellisvuoden voittajaa mukaillen moni maa on osallistunut tänä vuonna kilpailuun balladilla. Kankaanranta ei kuitenkaan ole huolissaan erottumisesta.

‒ Aion olla oma valloittava itseni ja lauluääneni varmasti myös vetoaa ihmisiin. Jos en pääse finaaliin, niin ei se haittaa, sillä olen jo toteuttanut haaveeni päästessäni mukaan UMK:n kaltaiseen isoon projektiin ja nyt vielä Euroviisuihin. Nautin tästä kaikesta nyt jo.

Omiksi viisusuosikeikseen Kankaanranta nimeää vuoden 2009 viisut voittaneen Alexander Rybakin Fairytalen ja vuonna 2011 Suomea edustaneen Paradise Oskarin kappaleen Da Da Dam.

200 miljoonan ihmisen yleisö

Musiikin pariin Kankaanranta päätyi jo lapsena. Hän aloitti viulun soiton 4-vuotiaana ja kertoo myös perheensä olleen aina musikaalinen. Laulaminen alkoi 15-vuotiaana 8. luokalla.

‒ Tajusin musiikin tunnilla, että osaan laulaa. Olen sitä ennen aina hyräillyt melodioita ja ohjelmien tunnareita. Musiikki on aina ollut elämässäni mukana, joten pohja laulamiselle oli jo, mutta en ollut osannut pukea sitä sanoiksi.

Euroviisuissa esiintyvät artistit saavat kappaleelleen noin 200 miljoonan ihmisen yleisön. Kilpailu voi avata monia ovia.

‒ Onhan se jännittävä ajatus, että niin moni ihminen näkee esityksen. Kyllähän se on tietynlainen ponnistuslauta. Ehkä joku tuottaja tai biisinkirjoittaja voi kiinnostua. Suomessakin on kuitenkin myös porukkaa, joiden kanssa haluan tehdä musiikkia.

Taivassalosta Turkuun

Kankaanranta asuu tällä hetkellä Turussa, josta hän luettelee suosikkipaikoikseen muun muassa puistot ja jokirannan. Lapsuutensa hän vietti kuitenkin Taivassalossa, jossa hän kävi peruskoulun. Kankaanrannan isä asuu yhä Taivassalossa.

‒ Muutimme sinne aloittaessani 1. luokan, joten muut luokkalaiseni tunsivat toisensa jo päiväkodista. Oli vaikeaa päästä sisään porukkaan, enkä oikein ikinä päässytkään ja olin vähän ulkopuolinen. Muistan kuitenkin opetuksen olleen hyvää siellä. Hyviä ja huonoja muistoja, Kankaanranta kertoo.

Turussa Kankaanrannan seurana on usein hänen ystävänsä Topi-koira, jonka kanssa tulee kierreltyä koirapuistoja. Julkisuudesta huolimatta hän saa olla melko rauhassa.

‒ Kaupassa usein tunnistetaan. Viimeksi Pyhimyksen keikalla myös tunnistettiin ja tultiin onnittelemaan. Jättiläisen aikaan ihmiset tunnistivat ääneni, mutta puheääneni on erilainen niin oli vaikea yhdistää. Silloin ei tarvinnut kuumotella fanilaumoja.

Euroviisut järjestävä EBU tiedotti keskiviikkona 18. maaliskuuta, että vuoden 2020 Euroviisut on peruttu koronaviruksen takia.

Liisa Kallio