Kylässä: Oma koti suojassa keskellä kylää

Kati Laituri kotinsa suosikkipaikassa olohuoneessa.

Kati Laiturin perhe osti kotinsa Liedon Ilmarisista neljä vuotta sitten. Aiemmin kiinteistössä oli toiminut pankki, joka kuitenkin toiminnan päättymisen jälkeen myi rakennuksen. Uusien omistajien myötä asunto sai raikkaan ilmeen.

LIETO. Ulkoapäin ei välttämättä edes huomaa, että aivan Ilmarisen keskustassa sijaitsevassa kiinteistössä on asunto. Esimerkiksi viereiseen liikenneympyrään parhaiten näkyvät kiinteistössä oleva sisustusliike ja seurakunnan tilat. Juuri tästä syystä lietolainen Kati Laituri lopulta lämpeni ajatukselle kiinteistön ostamisesta.

‒ Puolisoni puhui ostamisesta jo silloin, kun pankki lopetti toimintansa tässä kiinteistössä. En kuitenkaan halunnut keskelle kylää asumaan. Meni vuosi, ja hän otti asian uudestaan puheeksi. Silloin olin jo lämmennyt ajatukselle. Asunto myös kääntyy enemmän tontille kuin tielle päin niin täällä on silti suojassa, vaikka asutaankin keskellä kylää, Laituri kertoo.

Kaupat tehtiin, ja muutto tapahtui lokakuussa 2015. Laiturit omistavat koko kiinteistön, johon kuuluu asunnon lisäksi kaksi liiketilaa. Toisessa on vuokralaisena seurakunta ja toisessa Laituri pitää omaa sisustuskauppaansa Kotilaituria.

‒ Asunto on noin 120 neliötä, eli oikein kompakti ja kiva koti meille. Emme kaipaa runsaasti siivottavia neliöitä.

Keittiöremontin aikana työtasoa jatkettiin ikkunan alle, jolloin kahvinkeitto ja tiskaus sujuvat mukavia maisemia katsellessa.

Tehokas kaksikko

Ennen nykyisen kodin ostoa Laiturit olivat rakentaneet kaksi omakotitaloa ja remontoineet rintamamiestalon, joten oli selvää, että myös vasta ostettu kiinteistö kokee muodonmuutoksen.

‒ Olemme puolisoni kanssa oikein hyvä pari: minä suunnittelen ja hän rakentaa. Uusimme kokonaan pesutilat ja laajensimme asuntoa toisen liiketilan puolelle. Myös keittiö tehtiin uusiksi. Vaihdoimme ikkunat tummakehyksisiin ja madalsimme niitä, jotta saimme työtason yhden ikkunan eteen.

Keittiö ja sen yhteydessä oleva ruokailutila ja olohuone ovatkin Laiturien kodin sydän. Siellä he viettävät aikaa kahden lapsensa kanssa. Aiemmin huoneesta ei päässyt pihalle, mutta Laiturit lisäsivät uloskäynnin ja ison terassin.

‒ Oli vähän hassua, ettei tästä päässyt pihalle, sillä yksityinen piha-alue on juuri kiinteistön takana. Halusimme oman rauhan, suojaisan terassin, jossa sijaitsee myös palju, joten aitasimme terassin.

Keittiö remontoitiin kokonaan uusiksi Laiturien ostettua kiinteistön. Esimerkiksi silloinen väliseinä purettiin ja ikkunoita madallettiin.

Vintagea modernilla otteella

Sisustus on Kati Laiturin omaa käsialaa. Hän halusi kunnioittaa vuonna 1969 rakennetun asunnon aikakautta ja tyyliä, jolloin esimerkiksi katoksi valikoitui vaalea väri, jonka alta pilkistää musta tervapaperi. Seinien vaaleaan väriin Laituri ihastui jo vuosia aiemmin edellisissä kodeissa.

‒ Kahdessa edellisessä kodissa oli aika samantyyppinen sisustus. Seinät ovat esimerkiksi samanväriset kuin niissä. Ainoastaan ruokapöytä ja sängyt ovat uutena ostettuja, sillä kaikki muut huonekalut ovat kulkeneet meidän mukana. Rakastan vintagea ja kierrätystä, mutta yhdistän ne moderneihin ratkaisuihin. En halua tehdä museota, Laituri sanoo.

Vaikka Laituri onkin sisustusalan ammattilainen, ei hän kuitenkaan koe tarvetta muuttaa sisustusta usein. On kuitenkin muutamia esineitä, jotka saattavat vaihtua.

‒ Valaisimia täällä on paljon erilaisia. Ne ovat vanhoja, ja niiden muoto tai tyyli puhuttelee. Joskus kuitenkin löytäessäni silmää miellyttävän, niin vanha valaisin väistyy uuden tieltä. Kierrän paljon kirppiksiä ja keräilen lasipulloja. Kirppislöydöillä saa helposti vaihtelua ja persoonallisuutta sisustukseen.

Kiinteistön etualalla olevat liiketilat suojaavat takaosassa olevaa asuntoa katseilta.

Hyvännäköistä mukavuutta

Koti on Laitureille erityisen tärkeä paikka, sillä he ovat molemmat yrittäjiä ja työsarkaa on paljon. Töiden puolesta saa myös puhua enemmän kuin tarpeeksi, joten koti on paikka rauhoittumiselle.

‒ Emme juuri matkustele, mutta tykkäämme olla paljon kotona. Se on ehdottomasti vastapainoa sosiaaliselle työlle. Nautimme tästä todella paljon, Laituri sanoo.

Omaksi suosikkipaikakseen hän nimeää olohuoneen nahkasohvan, sillä siitä näkee terassille kuin myös keittiöön. Myös olohuoneessa sijaitseva sohvapöytä on Laiturille tärkeä huonekalu kuin myös ruokapöydän ympärille sijoitetut Martelan uudelleenverhoillut Kilta-tuolit.

‒ Olohuoneen pöydän muoto on kaunis ja se laadukasta käsityötä. Pöytä ilahduttaa minua joka päivä. Sama ruokapöydän tuolien kanssa, sillä halusin mukavat tuolit, joissa voi viettää aikaa. Huonekalujen pitää olla mukavia, käytännöllisiä ja toimivia hyvännäköisyyden lisäksi, Laituri tuumaa.

Laiturit ovat aiemmin vaihtaneet osoitetta noin neljän vuoden välein. Nykyisen kodin ostosta on kulunut sen verran, mutta ainakaan vielä suunnitelmissa ei ole muuttoa. Tehtävää riittää vielä.

‒ Jonkinlaista autotralliprojektia olemme suunnitelleet. Haluaisin pihalle myös kasvihuoneen. Tonttihan on iso ja rakennusoikeutta on jäljellä, eli mahdollisuuksia on. Itse haaveilen siitä, jos asuntoa voisi hieman laajentaa olohuoneen osalta.

Liisa Kallio