Valtteri Roihalla käynnissä kolmen ohjauksen vuosi

Valtteri Roihalla on tänä kesänä monta rautaa tulessa.

Maskulainen teatterin sekatyöläinen Valtteri Roiha ohjaa tänä vuonna kolmessa harrastajateatterissa: Ruskolla, Mynämäellä ja Kaarinassa. Ruskolla ja Mynämäellä hän vierailee ensi kertaa, Kaarina-Teatterissa hän taas on ollut mukana jo 80-luvulla.

TEATTERI. Ruskon Kesäteatterissa kokoonnutaan ensi-illan äärelle koronavirustilanteen vuoksi vasta ensi vuonna. Alun perin musiikkinäytelmä Tivolin ensi-illan oli tarkoitus olla 31. toukokuuta. Kimmo Virtasen käsikirjoittama näytelmä sai kantaesityksensä Turun Kaupunginteatterissa vuonna 2016. Ruskolla ohjauksesta vastaa maskulainen Valtteri Roiha.

Tivoli käsittelee tunteita. Siinä 5-vuotias Sofia pääsee äitinsä, isänsä ja unikaveri Möttösen kanssa Tivoliin palkinnoksi tunteidensa hillitsemisestä, kertoo Roiha.

Sofian äiti on taistelulajeja harrastava kontrollifriikki, jonka mukaan kylmässä maailmassa pärjää vain tunteensa hillitsemällä. Sofian on vaikea elää äitinsä oppien mukaan, joten hän pyytää Tivolin taikuria taikomaan vanhempansa tivolin toiselle puolelle. Alkaa matka, jonka aikana Sofia tutustuu omiin tunteisiinsa oppaanaan rakkain unilelunsa ja suuri tunneasiantuntija, turkulainen pehmohirvi Möttönen. Erilaisiin tunteisiin törmätään niin possujunassa kuin kummituslinnassakin ja samalla tavataan toinen toistaan hauskempia hahmoja tivolimaailmasta.

Näytelmässä on toistakymmentä näyttelijää. Nuorimmat ovat kolmasluokkalaisia ja vanhimmat jo aikuisia. Sofian roolissa vaihtelevat maskulainen Ida Sjöholm ja raisiolainen Jade Vainio.

On hauskaa seurata, miten molemmat pistävät parastaan treeneissä. Molemmat osaavat jo kaikki vuorosanansakin. Lasten kanssa on muutenkin kiva tehdä teatteria, heistä saa aina itsekin energiaa. Lapsille ei tuota mitään ongelmaa heittäytyä erilaisiin rooleihin. Kaikki tunteet laidasta laitaan lähtee kyllä. Välillä tuntuu, että mitä nuorempi näyttelijä on, sitä nopeammin hiffaa leikin, Roiha kehuu.

Musiikin Ruskon Kesäteatterin esitykseen säveltää Jouni Lehtonen. Lavastus ja puvustus hoituu teatterin omin voimin.

Tässä näytelmässä on ihana työryhmä. Kaikki ovat valmiita paiskimaan hommia oikein urakalla. Meillä on koreografeinakin kolme innokasta äitiä, Roiha kiittelee.

Tivoli on myös Ruskon Kesäteatterin juhlanäytelmä, sillä teatteritoimintaa pyörittävä Ruskon nuorisoseura täyttää tänä vuonna 125 vuotta. Teatteritoiminta liitettiin nuorisoseuraan 25 vuotta sitten. Teatterin historiasta on tehty juhlanäyttely, joka on kuun loppuun esillä Ruskon kirjastossa.

Mynämäe kahel koheltaa Laajoella

Ruskon lisäksi Valtteri Roiha ohjaa tänä kesänä Mynämäellä. Laajoen kesäteatterissa nähdään heinäkuussa Siunattu hulluus – tosin Laajoella Rummukaisen veljesten matkasta hullujenhuoneelle kertova klassikkotarina kantaa nimeä Mynämäe kahel. Näytelmä on nimittäin tuttuun tapaan käännetty Mynämäen omalle murteelle. Veljeskolmikon matkasta sukeutuu oivaltava ja hupaisa kurkistus maalaismiehen sielunmaisemaan, veljeyteen ja kesäiseen romanssiin.

Tässä versiossa Rummukaisen nuorinta veljeä lähdetään kuljettamaan hoitoon Uuteenkaupunkiin. Mutta pääsevätkö he koskaan perille ja mitä matkan varrella tapahtuu? Se nähdään sitten kesällä, Roiha kertoo varoen paljastamasta juonen käänteitä.

Kyseessä on perinteinen komedia ja perinteinen on myös sen miljöö.

Kesäteatteria esitetään herttaisessa paikassa vanhan maatalon pihapiirissä. Se on näkemisen arvoinen paikka, Roiha kehuu.

Nyt näytelmä on vasta starttivaiheessa, mutta leudon talven myötä ulkotreenejäkin on saatu jo pidettyä.

Lavalla tulee olemaan paljon kokemusta, mutta myös muutama ensikertalainen.

Kaarinassa nauretaan Päällystakin tahtiin

Syksyllä Kaarina-Teatterissa nähdään viime vuosina paljon esitetty komedia Päällystakki, jossa vaatimaton virkamies päätyy mitä ihmeellisimpiin tilanteisiin päällystakkinsa vaihtuessa.

Siinä harjoituskausi alkaa vasta heinäkuussa ja ensi-ilta on sitten lokakuussa, mutta lukutreenejä on jo pidetty, kertoo Roiha.

Mulla on käynyt kauhee tuuri, kun saan pyöriä tässä kotikulmilla. Kaikki kolme ovat mieluisia ohjauksia, hän toteaa.

Ruskolla ja Mynämäellä Roiha vierailee ensi kertaa, mutta Kaarina-Teatteri on hänen kasvattajateatterinsa.

Olen syntynyt Turussa, mutta muuttanut 4-vuotiaana Kaarinaan. Siellä olen asunut lapsuuden ja nuoruuden. Teatteriharrastus alkoi Kaarina-Teatterista 80-luvulla ja vuonna 1991 perustimme Kaarinan Nuorisoteatterin. Vähän myöhemmin ja vähän samalla porukalla perustettiin sitten Teatteri Susi, joka yhdistyi lopulta Turun Uuden Teatterin kanssa Linnateatteriksi.

Ohjausten lisäksi Valtteri Roiha tunnetaan ennen kaikkea näyttelijänä ja lisäksi käsikirjoittajana. Esimerkiksi Linnateatterin tämän kesän näytelmä Mieletön telakan historia on hänen käsialaansa.

Olen tällainen teatterin sekatyöläinen. Välillä istun tekniikassa ja ajan ääniä, välillä vastaan projisoinneista. Ja aina olen tehnyt freelancerina monille eri teattereille, hän kertoo.

Janica Vilen

*Juttua muokattu 19.3. Ruskon osalta, jossa ensi-ilta päätettiin koronatilanteen vuoksi siirtää ensi vuoteen.