Kustaviin laajentunut THL:n puutiaisaivokuumerokoteohjelma koskee myös kesäasukkaita

Suomessa punkkeja eli puutiaisia tavataan eniten rannikolla ja saaristossa. Niitä esiintyy alueittain myös sisämaassa eteläistä Lappia myöten.

Kustavissa aloitetaan yli 3-vuotiaiden kuntalaisten ja yli 4 viikkoa Kustavissa viettävien kesäasukkaiden rokottaminen puutiaisaivokuumetta vastaan. Asiasta päätti Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL. Rokote suojaa TBE-virukselta ja sen aiheuttamalta aivokuumeelta.

KUSTAVI. THL on päättänyt aloittaa Kustavissa puutiaisaivokuumerokotukset, sillä taudin ilmaantuvuus on noussut paikkakunnalla viiden seurantavuoden aikana joka vuosi. Rokotteen perussarjaan kuuluvat kolme rokotetta ovat maksuttomia kuntalaisille ja kesäasukkaille, jotka viettävät Kustavissa yli neljä viikkoa. Perussarjan jälkeiset tehosteet eivät kuulu THL:n kansalliseen rokoteohjelmaan, ja ne paikkakuntalaisten täytyy kustantaa itse.

Ennaltaehkäisevän terveydenhuollon esimiehen Taru Elon mukaan rokoteohjelman laajentuminen Kustaviin on hieno uutinen kunnalle.

– Tämä on iso juttu Kustaville, matkailulle ja saaristoelämälle. Kustavi on ainutlaatuinen kunta, kun väkimäärä jopa kolminkertaistuu kesällä. Se on aikamoinen määrä porukkaa, joten tämä on hieno kansanterveydellinen tekijä, hän sanoo.

Kesäasukkaiden haettava rokotteet Kustavista

Rokotukset alkavat maaliskuun 18. päivä. Yhteensä rokottautumismahdollisuuksia on neljä, joista kaksi järjestetään maaliskuussa ja kaksi huhtikuussa. Suunnitteilla on myös yksi rokottautumiskerta kesäkuulle.

– Suojan saadakseen täytyy olla kaksi annosta otettuna ennen kesää. Haasteena onkin, miten kesäasukkaat saadaan tulemaan Kustaviin hakemaan rokotteet. Siksi rokotuspäiviä on myös lauantaisin. Myös keskeneräisen perussarjan voi tulla täydentämään, Elo sanoo.

Raisiolainen Mia Lehtonen viettää kesäisin paljon aikaa perheensä kanssa mökillä Kustavissa. Hänen mukaansa punkit ovat olleet riesana paikkakunnalla jo monta vuotta, ja rokotetta oli jo odoteltu.

– Tämä on tosi hyvä ja positiivinen uutinen, ja aiomme ehdottomasti hakea rokotteet mieheni kanssa. Toki se vaatii aikataulusta, kun emme vielä vietä mökillä aikaa ja matkaa Kustaviin on, Lehtonen sanoo.

Viime vuosien aikana punkit ovat tulleet tutuiksi Lehtoselle ja hänen perheelleen. Hän kertoo löytäneensä punkkeja iholtaan joka kesä.

– Kyllä punkeista aina pieni pelko on. Itse käytän aina punkkikarkotetta ja kumisaappaita, jos menen ruohikkoiseen paikkaan. Ei kuitenkaan tarvitse mennä edes kauas mökistä, kun punkkeja jo löytyy. Punkkitarkastus tehdäänkin päivittäin.

Elo uskoo, että paikalliset hakevat rokotteet. Monella myös on jo suoja puutiaisaivokuumetta vastaan, sillä Kustavin kunta on aiemmin maksanut kuntalalaisille rokotuksia.

– Kesäasukkaiden on kuitenkin täytynyt hankkia suoja itse. Rokotekattavuutta kuitenkin varmasti on, sillä moni kuntalainen kuin myös kesäasukas on jo rokotettu. Sitä ei vain taida olla kovin paljon, sillä tautitapauksia on myös.

Rokote ei suojaa punkeilta

TBE-rokote suojaa puutiaisten levittämältä TBE-virukselta ja sen aiheuttamalta puutiaisaivokuumeelta. Rokotteeseen liittyy Elon mukaan väärinkäsityksiä.

– Joskus puhutaan punkkirokotteesta, mikä voi olla harhaanjohtavaa. Rokote ei estä punkkeja tarttumasta eikä se suojaa borrelioosilta, Elo kertoo.

Borrelioosi on toinen Suomen punkkitaudeista. Se on bakteerin aiheuttama infektio, johon puree antibiootti. Puutiaisaivokuume taas on viruksen aiheuttama keskushermostoinfektio, johon antibiootit eivät tepsi. Siksi sitä vastaan on kehitetty tehokas rokote. Borrelioosia esiintyy kaikkialla, missä on punkkeja, puutiaisaivokuumetta taas vain tietyillä riskialueilla: Ahvenanmaalla ja lounaisrannikolla sekä muilla verrattain pienillä yksittäisillä alueilla.

Punkeilta voi suojautua käyttämällä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Jos on liikkunut riskialueella, myös päivittäinen punkkitarkastus on hyvä tehdä.

Liisa Kallio