Tytöille ja naisille järjestetään Raisiossa oma offroad-ajoviikonloppu

Arkistokuva vuoden 2018 tapahtumasta: Marko Vihriä.

Tyttöjä ja naisia houkutellaan motocrossin pariin Raisiossa järjestettävän NaisDays-viikonlopun avulla. Tällä hetkellä Suomessa noin kolmea tuhatta miestä kohti ajaa kilpaa vain noin sata naista.

RAISIO. Suomen Moottoriliiton naiskomissio emännöi tytöille ja naisille suunnattua Offroad NaisDays -ajoviikonloppua 28.–29. maaliskuuta Raisiossa TSMU Extreme Areenalla, eli sisämotocrossradalla osoitteessa Puhdistamonnousu.

Offroad NaisDays -tapahtumassa pääsee tutustumaan opastetusti motocross-, enduro- ja trial-pyörillä ajamiseen. Ajaa voi joko omilla tai lainapyörillä ja -varusteilla.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Silloin paikalle tuli 70 naista.

– Meidän perheessä kaikki ovat ajaneet jollain moottorikäyttöisellä vehkeellä: niin minä kuin vaimo ja kaikki lapsetkin. Tämä on ihan yhtä hyvä harrastus tytöille kuin pojillekin, sanoo tapahtuman ideoinut naantalilainen Mika Vuori, jonka perheessä on kaksi poikaa ja kolme tyttöä.

Vuoren perhe on kuitenkin melkoinen poikkeus, sillä tytöt ja naiset ovat motocrossin parissa harvassa. Noin kolmea tuhatta miestä kohti ajaa kilpaa vain noin sata naista. Turun seudulla kilpailevia naiskuskeja on noin kymmenen, harrastajia muutama enemmän.

”Kaveri mukaan kokeilemaan”

Tänä vuonna tapahtuman erityisteemana on ”kaveri mukaan kokeilemaan”. Järjestäjät kannustavatkin jo harrastavia kuljettajia tuomaan lajien ulkopuolisia ystäviään mukanaan kokeilemaan offroad-moottoripyöräilyä. Tarkoitus on saada paikalle sekä ensikertalaisia että konkareita heitä opastamaan.

– Nyt jo tiedetään, että tulossa on todella kokeneita kuskeja. Yksi naisista on ajanut jo 80-luvun lopulta asti, kertoo Vuori.

Offroad NaisDays käynnistyy lauantaina kello 14, jolloin käydään läpi tapahtuman kulku. Samassa yhteydessä on mahdollista saada teoriaopastusta ajamiseen.

Ajettavissa on usean eri pyörämerkin mallistoa ja tarjolla on pyöriä niin nuorille kuin aikuisille. Myös perheen pienimmille löytyy sopivia pyöriä.

– Mitään ikärajaa tapahtumassa ei ole. Pyöriä on kyllä kaikenkokoisia. Jos lapsi osaa ajaa kunnolla polkupyörää, hän voi kokeilla mopoa. Mutta apupyöriä mopoihin ei saa. Ja alaikäisillä pitää olla huoltaja mukana, Vuori selkeyttää.

Myös ajovarusteita on lainattavissa, mutta järjestäjät pyytävät kaikkia kokeilijoita pukeutumaan vaatteisiin, jotka voivat likaantua ja kulua. Suositeltavaa on lisäksi ottaa mukaan tukevat kengät tai saappaat sekä hanskat.

Helppo tapa testata

Ajokokeilun jälkeen sisärata on kaikkien tyttö- ja naiskuljettajien vapaassa käytössä kello 18 eteenpäin. Ajaa voi omalla pyörällä tai koeajolaitteilla. Ajaminen päättyy kello 20. Vapaa ajo jatkuu omilla ja lainapyörillä sunnuntaina 29. maaliskuuta kello 9–13, jolloin sisärata on varattu tyttö- ja naiskuljettajien käyttöön.

Ratamaksu on kumpanakin päivänä erikseen 10 euroa. Ajaa voi molempina päivinä tai vain toisena. Ennakkoilmoittautuminen on suotavaa, jotta järjestäjät osaavat varautua ajajamäärään sekä mahdollisiin yöpymisiin.

TSMU Extreme Areenalla rata on aina sula, ja tilassa on muutama plusaste ulkolämpötilasta riippumatta.

– Me aktiiviharrastajat emme sadetta säikähdä, mutta ensikertalaiselle on hyvä tarjota kuiva ja lämmin kokemus, Vuori toteaa.

Raisiossa on Turun seudun parhaat ajoharjoittelumahdollisuudet. Luolan lisäksi ajamaan pääsee myös metsään Raision ABC:n lähistöllä.

– Tämä on hyvää ja monipuolista kuntoliikuntaa, joka myös parantaa havainnointikykyä, kun pitää nopeasti regoida monttuihin ja kiviin erilaisilla ajotekniikoilla. Kannattaa ehdottomasti tulla kokeilemaan, Vuori kannustaa.

Janica Vilen