Tauno Vintolan Lumoava Naantali ehdolla vuoden kotiseututeokseksi

Kuva: Tauno Vintola.

Tauno Vintolalle valokuvaus on ollut rakas harrastus jo yli 70 vuotta. Valokuvassa häntä viehättää pienen hetken tallentaminen. Parhaat kuvauspaikat löytyvät tietysti Naantalista!

NAANTALI. Naantalilaisvalokuvaaja Tauno Vintolan viime marraskuussa julkaisema valokuvateos Lumoava Naantali on ehdolla vuoden kotiseututeokseksi. Kilpailun voittaja julkistetaan syksyllä Turun kirjamessuilla.

Jo 6-vuotiaana valokuvaamisen aloittanut Vintola muutti Naantaliin vuonna 1992 ja sen jälkeen hän on taltioinut Naantalin kauniita maisemia, taloja ja kaupunkikulttuuria ahkerasti. Hänellä on arkistossa noin 10 000 kuvaa Naantalista.

En panosta enää määrään vaan laatuun. Aina jos saan jostain kohteesta paremman kuvan, poistan vanhan arkistosta. Valokuvaamisessa tulee vuosi vuodelta kriittisemmäksi omaa työtään kohtaan, hän kertoo.

Tällä hetkellä 77-vuotias Vintola taltioi ahkerasti koronaviruspelon tyhjentämiä Naantalin katuja.

Nyt on vanhaakaupunkia helpompi kuvata, kun ihmiset eivät liiku, hän toteaa.

Vanhakaupunki onkin Naantalista hänen suosikkinsa. Siihen keskittyvän kuvakirjan hän julkaisi vuonna 2016. Hyviä kuvauskohteita löytyy paljon myös Kaivokadun ja Tuulensuunkadun väliseltä osuudelta.

Tietyt talot houkuttelevat kuvaamaan aina vain uudelleen ja uudelleen. Ja joskus parhaan kuvan ottaminen vaati aikamoista kyttäämistä. Pitää katsoa, mihin aikaan päivästä aurinko paistaa juuri sopivasta kulmasta ja odottaa sellaista päivää, jolloin valo on tietyn värinen, Vintola selittää.

Kaupunki on kauneimmillaan syksyllä

Vintolan kirjassa esitellään Naantalia kaikissa eri vuodenajoissa. Syksy on Vintolan oma suosikki.

Silloin ilma on raikas ja värit kauneimmillaan. Etsin aina kuviini kauneutta, hän sanoo.

Vintolan upeat otokset on kuvattu Leicalla.

Olen minä joskus kokeillut niitä japanilaisiakin, mutta päätynyt aina takaisin Leican pariin, hän kertoo.

Photoshoppia hänellä ei ole ja muutenkin hän pyrkii käsittelemään kuvia mahdollisimman vähän.

Joskus täytyy jotain kuvaa vähän suoristaa, mutta mitäpä sitä muuten korjailemaan. Kaupunkia kuvataan sellaisena kuin se on, hän toteaa.

Digiajasta hän kuitenkin nauttii. Filmien kehittämistä ei ole tullut vuosien varrella ikävä.

Kevät, kesä, syksy tai talvi – Naantali on kaunis aina. Kuvat: Tauno Vintola.

Näkyvyyttä paikalliselle kulttuurille

Kymmenen vuoden ajan järjestetyn vuoden kotiseututeos -kilpailun tavoitteena on kannustaa kotiseutukirjojen tekijöitä ja tuoda näkyvyyttä paikallista kulttuuria käsitteleville teoksille.

Voittajateoksen valitsee emeritusprofessori Seppo Knuuttila. Hän tekee valinnan Suomen Kotiseutuliiton asettaman raadin valitsemien finalistien joukosta. Raadin puheenjohtajana toimii liiton hallituksen jäsen Tuula Salo, jäseninä Kansallisarkisto Oulun johtaja Vuokko Joki ja Helsingin kaupunginosat-yhdistyksen hallituksen jäsen Keijo Lehikoinen. Turkulainen historioitsija ja tietokirjailija Lassi Saressalo toimii raadin neuvoa-antavana asiantuntijajäsenenä.

Janica Vilen