Katupöly heikentää ilmanlaatua nyt Turun seudulla

Ilmanlaatu on Turun seudulla heikentynyt liikenteen ja tuulen nostaman katupölyn vuoksi. Katupölyä syntyy, kun liikenne nostaa kuivilta kaduilta pölyhiukkasia, jotka ovat lähtöisin hiekoitushiekasta, tien pintojen kulumisesta ja nastarenkaiden käytöstä. Keskiviikkona 25.3.2020 ylitettiin Paraisten keskustassa hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotaso (50 µg/m3). Vuorokausipitoisuus oli Paraisten mittausasemalla 66 µg/m3. Raja-arvotaso (50 µg/m3) saa ylittyä korkeintaan 35 kertaa vuodessa. Ylitys oli toinen Paraisilla tänä vuonna. Hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia on kasvattanut kuiva ja tuulinen sää.

Tänä aamuna ilmanlaatu on ollut hyvää tai tyydyttävää Turun, Kaarinan, Naantalin keskustoissa sekä Raision Ihalassa ja välttävää Paraisilla. Katupöly saattaa heikentää ilmanlaatua siihen asti, kunnes kadut saadaan puhdistettua hiekoitushiekasta.

Hiukkaspitoisuuksien kohoaminen saattaa aiheuttaa oireita erityisesti herkillä ihmisryhmillä, kuten astmaatikoilla ja pikkulapsilla. Nuha, yskä, hengitysoireet sekä kurkun ja silmien kutina ovat tavallisimpia haittavaikutuksia. Terveyshaittoja voi vähentää seuraamalla ilmanlaatua sekä välttämällä liikkumista ja pidempiaikaista oleskelua vilkkaiden teiden läheisyydessä. Autoilijat voivat helpottaa pölyongelmaa hiljentämällä ajonopeuksia.