Seurakuntakolumni: Pääsiäinen, mikä ihana syy juhlia

SEURAKUNTAKOLUMNI. Tänä vuonna on moni asia toisin kuin viime pääsiäisen alla. Tänä vuonna on asioita peruttu olan takaa. Hyvä uutinen on se, ettei pääsiäistä ole peruttu. Siitä tulee vaan hieman erilainen, ainakin kirkollisesta näkökulmasta. Pääsiäinen on kirkkomme tärkein juhla ja halusimme saada siitä enemmän kaarinalaisten näköisen. Niinpä alkoi palvelumuotoiluprojekti viime keväänä. Pääsiäistä käänneltiin ja väänneltiin, tärkeintä unohtamatta. Jeesus kuoli ristillä meidän vuoksemme. Mutta hän ei jäänyt kuolemaan, vaan nousi ylös kolmantena päivänä, tässä on syy juhlia.

Suomessa pääsiäisessä on jääty helposti Pitkäperjantain tunnelmiin, vaikka näin ei pitäisi olla. Useampi haastateltava totesi, että jos pääsiäinen on suuri juhla, miksi se ei näy kirkon ulkopuolella. Siispä tutkimuksen antamin tiedoin päätimme korostaa tänä vuonna juhlaa. Kutsua ihmisiä yhdessä juhlimaan pääsiäistä ja Jeesuksen ylösnousemusta.

Tarkoituksena oli järjestää monenlaista. Ajatusta yhteisöllisyydestä ja pääsiäisestä täytyi alkaa kääntelemään ja vääntelemään uudestaan koronan rymisteltyä paikalle kysymättä tai kutsumatta. Miten tuomme pääsiäisen iloa ihmisille, kun joudumme luopumaan meille tutuista tavoista? Tämä oli haaste, johon oli tartuttava. Meille ihan jokaiselle on heitetty uusia haasteita tänä poikkeuksellisena aikana, joten tiedätte, mistä puhun.

Vaikka elämme tällä hetkellä tilanteessa, johon kuuluu paljon epätietoisuutta ja pelkoakin, tarvitaan myös iloa. Sen takia on hienoa, että pääsiäinen tulee tänäkin vuonna, vaikka joudummekin löytämään uusia muotoja sen viettämiseen. Kun kaikki sen ympärille rakennettu jää pois, vain sanoma jää jäljelle. Se sanoma on niin vahva, että se kannattelee meitä tulevaan.

Suunnitellaan uusia tapoja juhlia, mutta juhlitaan. Me kutsumme teitä someen juhlimaan pääsiäisen tapahtumia tai ulos katsomaan pääsiäiskoristeluja ulkoilun lomassa. Miten olisi pääsiäisateria ystävien tai suvun parissa videoyhteydellä? Yhdessä on parempi. Pääsiäinen, mikä ihana syy juhlia!

Anna-Kaisa Leppänen

Kaarinan seurakunnan diakoni