Naantalin viime vuoden tilinpäätös 2,3 miljoonaa plussalla

TALOUS. Monesta kunnasta poiketen Naantalin tilinpäätös vuodelta 2019 oli ylijäämäinen: kaupunki teki viime vuonna tulosta 2,3 miljoonaa euroa. Tulokseen vaikuttivat muun muassa satunnaiset tulot, joita ovat esimerkiksi maa-alueiden myynti. Viime vuonna Naantali onnistui myös lyhentämään velkaansa, joka on tällä hetkellä 750 euroa asukasta kohden. Luku on huomattavasti kuntien keskiarvoa, 3360 euroa, pienempi.

Naantalin verotulot olivat 3 miljoonaa euroa pienemmät alkuperäiseen arvioon verrattuna. Laskun taustalla oli verokorttiuudistus. Investointeja kaupunki teki yhteensä noin 10 miljoonalla eurolla. Niistä suurimmat olivat Luonnonmaan asuntomessualueella ruoppaus, kunnalistekniikan suunnittelu ja rakennus, jäähalleja yhdistävän osan rakennus, keskustakorttelien kunnallistekniikka, Laurilan kiinteistön peruskorjaus, Maijamäenkoulun lähiliikuntapaikka ja Aurinkotien alikulkuväylien peruskorjaus.

Uusia asuntoja valmistui viime vuonna 100, ja määrän arvioidaan kasvavan tänä vuonna.

– Asuntorakentaminen jatkui vilkkaana viime vuonna, mutta rakentaminen rytmittyi siten, että asuntoja valmistui ennakoitua vähemmän. Se johtui siitä, että isot rakenteilla olevat kerros- ja rivitalohankkeet valmistuvat tänä vuonna, Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen toteaa.

Myös väestönkehitys jatkui myönteisenä. Vuosina 2015–2019 Naantali on ollut muuttovoittokaupunki. Väkiluku kasvoi 67 hengellä vuonna 2019.

– Naantalissa on tehty paljon investointeja uusien kuntalaisten houkuttelemiseksi ja nykyisten täällä pitämiseksi. Olen tyytyväinen siitä, että tilanne on näinkin hyvä, ja toivottavasti saamme lisää uusia kuntalaisia, Naantalin kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Sirpa Hagsberg (sd.) kertoo.

Tilinpäätöksen ohella myös koronavirus nousi esiin. Naantalin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Lindström (kok.) toi esiin huolen sen vaikutuksista tulevaan kesään ja työpaikkoihin.

– Tämän hetken suuria kysymyksiä on kesä Naantalissa, ja miten koronavirus vaikuttaa esimerkiksi musiikkijuhliin ja Muumimaailmaan. Kaikki toivotaan, että virus menisi mahdollisimman pian ohi. Vielä ei ole olla menossa lomautuksiin, mutta tilanteen jatkuessa niitä pitää harkita, hän sanoo.

Myös kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Vilhelm Junnila jakoi Lindströmin huolen.

– Tilanne asettaa epävarmuutta matkailuun, kun ei tiedetä tilanteen kestoa. Viranomaisilla on laskelmia, mutta kukaan ei tiedä todellista kuvaa. Se on suurin haaste matkailun kannalta, kun ennakointi on hyvin vaikeaa.

Liisa Kallio