Ompelukoneen huolto on taito, jota ei juurikaan opeteta

Länsi-Suomen Ompelukonehuolto Oy:n yrittäjä Matti Järveläinen on työskennellyt perustamassaan yrityksessä Nousiaisissa vajaan vuoden verran. Kuvassa Järveläinen korjaa 1970-luvulla valmistettua Eva-ompelukonetta.

Matti Järveläinen on harvinaisen ammatin osaaja. Mies korjaa ja huoltaa työkseen ompelukoneita ja saumureita.

NOUSIAINEN. Maailman muuttuessa aina vain digitaalisemmaksi, monet perinteiset ammatit uhkaavat kuolla sukupuuttoon. Nousiaisiin vajaa vuosi sitten muuttanut yrittäjä Matti Järveläinen haluaa säilyttää ainakin yhden perinteisen taidon elossa – Järveläinen korjaa ja huoltaa työkseen ompelukoneita ja saumureita, myös hyvin vanhoja laitteita.

– Haluan, että ompelukoneiden huoltamisen tieto-taito säilyisi Suomessa. Olen pitkälti saanut omat oppini perinteisen mestari–kisälli-perinteen kautta, kertoo Länsi-Suomen Ompelukonehuollon viime vuonna perustanut Matti Järveläinen.

Vanhojen ompelukoneiden korjaamiseen ei ole juurikaan mitään koulutusta. Oppi pitää hankkia vanhoilta mestareilta, kuten Järveläinenkin on siis tehnyt.

– Saan kyllä erittäin hyvää koulutusta uusien Elna/Jalome -koneiden korjaamiseen ja huoltamiseen, sillä minulla on lisenssi näiden koneiden takuuhuoltoihin Suomessa. Mutta kun kyseessä on vaikkapa 1960-luvulla valmistettu Singer… Siihen ei välttämättä löydä mistään edes manuaalia. Tällaisten koneiden korjaamiseen ei saa koulutusta muualta kuin vanhoilta mestareilta.

Mökki ja puoliso toivat Nousiaisiin

Matti Järveläinen päätti muutostaan Nousiaisiin noin vuosi sitten.

– Mikäkö minut toi Nousiaisiin? Mökki ja puoliso, nauraa Järveläinen.

– Kävin viimeiset kolme vuotta ennen muuttoani paljon täällä. Ajattelin, että voisin perustaa uuden yrityksen ja alkaa tekemään töitä ompelukonehuoltajana ja -korjaajana täysipäiväisesti Nousiaisista käsin, kertoo Järveläinen päätöksestään.

Järveläinen muutti pääkaupunkiseudulta Nousiaisiin, perusti yrityksensä ja tekee nyt täyttä päivää ompelukoneiden kanssa.

– Markkina-alueeni on itse asiassa varsin iso, Varsinais-Suomesta aina Satakuntaan asti. Koko Suomen Elna/Jalome -koneiden takuuhuoltojen lisäksi olen huoltanut paljon yksittäisten ihmisten koneita.

Järveläinen pitää työtään erittäin mielenkiintoisena.

– Kun saan eteeni toimimattoman ompelukoneen, tunnen olevani ongelmanratkaisija. Varsinkin, kun kyseessä on vanhempi kone, johon ei tosiaan ole olemassa edes käyttöohjetta. Kun sellaisen koneen saa korjattua… Siinä kokee todellakin onnistumisen elämyksen, nauraa Järveläinen.

Vanhan ompelukoneen kohdalla joutuu toki usein miettimään, kannattaako korjaaminen enää.

– Joskus joutuu soittamaan ikävän puhelun asiakkaalle, ja kertomaan, että korjaus maksaa melkein yhtä paljon kuin uusi vastaava kone. Ne ovat harmillisia tapauksia, sillä etenkin vanhemmat ihmiset ovat tottuneet vanhoihin koneisiinsa, eivätkä halua vaihtaa uusiin, elektronisiin koneisiin, pohtii Järveläinen.

Onneksi nämä tapaukset ovat harvinaisia.

– Lähes aina vanha kone saadaan uuden veroiseksi. Ja asiakas on erittäin tyytyväinen, hymyilee Matti Järveläinen.

Marko Vuosjoki