Muuttaminen on osa elämäntilanteiden muuttumista

Muuttaminen voi olla tunteikas kokemus, sillä aiempi elämäntilanne tulee päätökseen.

Elämän heitellessä vanhasta tilanteesta toiseen tulee uuden kodin löytämisestä ajankohtaista. Uusi työ tai kumppani, perheenlisäys, menetykset – muuttaminen on usein osa elämänmuutoksia. Hyvin suunniteltu muutto vaikuttaa koko muuton sujuvuuteen.

Ensimmäinen muutto on usein myös muutto ensimmäiseen omaan kotiin: täysi-ikäisyyden kynnyksellä muutto on jännittävä tapahtuma, joka sisältää paljon positiivisia tunteita ja ajatuksia tulevaisuuteen liittyen. Turkulainen 23-vuotias opiskelija Beatrice Suominen koki ensimmäisen muuttonsa juuri tällaisessa tilanteessa.

– Olin 19-vuotias, ja tuli tilaisuus muuttaa vaihtoon lähtevän tutun asuntoon. Se oli hyvä tilaisuus kokeilla omillaan elämistä pari kuukautta, hän kertoo.

Kyseinen muutto mukaan laskettuna Suominen on muuttanut viisi kertaa. Kuudes muutto on jo merkitty kalenteriin maaliskuun loppupuolelle. Uuteen kotiin siirtyminen on tapahtunut juuri elämänmuutosten yhteydessä.

– On tullut asuttua kämppisten kanssa ja yhden kesän asuin kaverini kanssa alivuokralla. Ei ole ollut mitään kovin pysyvää. Elämäntilanteiden sitten muuttuessa jatkuvasti muuttaminen on ollut myös ajankohtaista.

Talkootyöstä täyden palvelun muuttoon

Muuttokuljetus Kulmala Oy:n yrittäjä Jere Vahteran mukaan hyvissä ajoin varattu ja suunniteltu muutto myös sujuu huoletta. Näin toimineet muuttajat ovat lähes poikkeuksetta rauhallisia muuttopäivänä. Mahdollinen stressi liittyy siirtymiseen vanhasta uuteen.

– Elämäntilanteiden muuttuminen voi aiheuttaa painetta muuttopäivänä, sillä muuttamiseen sisältyy paljon tunteita. Pääsääntöisesti se on iloinen asia, mutta taustalla voi olla myös surua. Ammattitaitoinen henkilökunta kyllä selviää niistä, hän kertoo.

Muutossa on paljon huomioon otettavia asioita: muuttolaatikoiden hankkiminen, aikataulutus, muuttoavun hankkiminen, pakkaaminen, itse muutto ja tavaroiden purkaminen uuteen kotiin. Vahteran mukaan ihmiset haluavat nykyään täyden muuttopalvelun talkootyönä tapahtuvan muuton sijaan. Varsinkin työikäiset ja ikäihmiset ostavat kaikki muuttopalvelut samalta tarjoajalta.

– Ihmiset haluavat muuttopalvelua, jossa ammattilaiset hoitavat irtaimiston kantamisen ja kuljetuksen uuteen osoitteeseen. Osa haluaa myös täyden palvelun, jolloin hoidamme kaiken pakkauksesta purkamiseen ja lamppujen kiinnitykseen. Itse täytyy vain suunnitella irtaimiston paikka ja tehdä osoitteenmuutos.

Haastavia tapauksia

Muuttokuljetus Kulmalla on monen vuosikymmen kokemus niin koti- kuin yritysmuutoista Suomessa ja ulkomailla. Muuttoja on tehty kauimmillaan Sveitsiin ja Pohjois-Norjaan. Vuosiin mahtuu kokemusta kinkkisistä tapauksista.

– Haastavimmat kohteet ovat hissittömien talojen ylimmistä kerroksista tapahtuvat muutot, joissa kuljetus tapahtuu vielä sisäpihan kautta. Se ei ole hankalaa, mutta haastavaa kyllä, sillä siirtomatka on pitkä autosta asuntoon ja pitää varata tietty määrä työntekijöitä, Vahtera kuvailee.

Poikkeuksellisen suurten tavaroiden kuten flyygelien ja pianojen siirtämiseen tarvitaan ajoittain nosturi, kun tavara ei mahdu porraskäytävään.

– Ne ovat erityisiä tapauksia, joiden kanssa pitää olla huolellinen. Esimerkiksi flyygelit täytyy usein viedä parvekkeen kautta omakotitalojen yläkertaan. Tällaisissa erikoistöissä suunnittelu on tärkeää, Vahtera kertoo.

Mielentila ratkaisee

Beatrice Suomisen viisi aiempaa muuttoa ovat sujuneet hyvin, sillä hänen mukaansa kokemus on muovannut hänestä muuttamisen ammattilaisen.

– Minulla on tosi vähän omaisuutta, minkä takia pakkaamiseen ei mene paljon aikaa eikä sitä tarvitse stressata. Ei ole myöskään tullut hamstrattua tavaraa, kun tietää, että pian taas on muutto edessä. Muuttamiseen tarvitsee vain oikean mielentilan, niin sitten se sujuu, Suominen sanoo.

Muuttamiseen liittyy myös hyviä muistoja.

– Meillä oli ollut todella mahtava kesä, kun asuin kaverini kanssa alivuokralla yhden kesän ajan. Teimme töitä ja pidimme hauskaa. Sitten kun kesä päättyi, niin silloin tapahtunut muutto jäi mieleen. Pakkasin tavarani äitini pieneen Toyotaan. Se oli hyvää aikaa, jonka päättyessä tapahtunut muutto oli haikea.

Jatkuva muuttaminen on alkanut kyllästyttää Suomista, minkä takia hän suunnittelee omistusasunnon hankkimista. Hän toivoo kuitenkin löytävänsä asunnon, jonka voi tarvittaessa pistää helposti vuokralle.

– Jos tulee tarve lähteä, niin en halua asunnon olevan esteenä. Myös ulkomaille lähteminen kiinnostaa minua, enkä näe omistusasunnon vaikuttavan siihen, kunhan sen saa nopeasti vuokralle. Pidän kaikki mahdollisuudet auki.

Liisa Kallio