Naantalilaisella Eemil Virolla ei ole kiire Pohjois-Amerikan jäille

Eemil Viro on ikäluokkansa lupaavimpia pelaajia.

VG-62:n kasvatista ja nykyisestä TPS:n pelaajasta Eemil Virosta puhutaan ikäluokkansa yhtenä lupaavimpana jääkiekkoilijana, joka todennäköisesti varataan ensi kesän NHL Draftissa ykköskierroksella. 17-vuotias naantalilainen ei kuitenkaan ota puheista paineita.

NAANTALI. Vaikka Liiga-kausi päättyi TPS:n osalta runkosarjaan ja A-junnujen puolella koronaviruksen aiheuttamaan välittömään keskeytykseen, oli se kuitenkin naantalilaiselle Eemil Virolle ikimuistoinen: tällä hetkellä nuoren jääkiekkoilijan taskussa on kaksivuotinen ammattilaissopimus TPS:n kanssa. Liiga-kokoonpanoon hänet nostettiin syksyllä.

‒ Henkilökohtaisesti oli todella hieno kausi. En aiemmin pystynyt ajattelemaan, että se menisi näin. Onnistuin saamaan paikan Liiga-joukkueessa ja nyt takana on jo 30 peliä. Oli erittäin nousujohteinen kausi. Joukkueen osalta kausi jäi vajaaksi ja se toki harmittaa, mutta omaan kauteeni olen tyytyväinen, Viro kertoo.

Vuoteen 2022 kestävä sopimus TPS:n kanssa on ollut yksi Viron tavoitteista. Hänen mukaansa seurassa on hyvät kehitysmahdollisuudet, eikä oma arkielämä koe myöskään suuria muutoksia.

‒ Sopimus on minulle todella huikea juttu. Sinänsä se ei ollut yllätys, sillä tiesin, että kaiken mennessä hyvin näin voisi käydä. En kuitenkaan osannut aavistaa niin tapahtuvan jo tällä kaudella. On myös hienoa, kun saan jatkaa pelejä Turussa, sillä olen naantalilainen. Koti ja turva ovat yhä lähellä.

Uusi arkirytmi Liigan myötä

Liigaan nousemisen myötä Viro sopeutui hieman eritahtiseen arkeen: TPS:n Liiga-joukkue treenaa kerran päivässä ja otteluita on eri tahtiin ja eri aikataulussa. Puolustajan paikkaa pelaavan Viron piti miettiä arkensa uudestaan ja olla oma-aloitteinen.

‒ Itselläni on kaksi treeniä päivässä, sillä nuorena pelaajana minun pitää harjoitella paljon. Kävimme sitten fysiikkavalmentajan kanssa läpi uuden treenirytmin. Pelien suhteen alussa oli hieman hakemista, mutta nopeasti siihen sopeutui.

Itse joukkueeseen Viron oli helppo tulla mukaan. Varsinkin muutaman joukkuekaverin kanssa juttu kulkee erityisen hyvin.

‒ Juuso Pärssisen kanssa tulee paljon juteltua, kun ollaan samaa ikäluokkaa ja tullaan hyvin toimeen. Vanhemmasta kaartista pakkiparini Joe Piskula on alusta asti auttanut minua paljon, ja hänen ansiostaan oli helppo tulla joukkueeseen niin pelillisesti kuin myös kopissa. Hän on ollut suuri apu minulle, Viro sanoo.

Toinen suuri apu on ollut Viron rinnalla jo aivan alusta lähtien.

‒ Kaksoissiskoni vaatii aina, että muistan mainita hänet ja hänen tukensa. Hän on aina ollut vierelläni pienestä pitäen ja ajanut minua eteenpäin kilpailemalla kanssani. Hän on aina ollut tukemassa, Viro kiittelee.

Maltilla kohti Pohjois-Amerikkaa

Kun tekee Google-haun Eemil Viron nimellä, näytölle ilmestyy monta huippulupaus-sanaa. 17-vuotiaasta puolustajasta povataan ensi kesän NHL Draftin ykköskierroksen varausta. Viro itse suhtautuu otsikoihin erittäin nöyrästi.

‒ Hieno juttu, että ihmiset ovat huomanneet, että osaan vähän pelata ja olen hyvä tässä. Arkeen se tuo lisäenergiaa ja pystyn vaatimaan itseltäni enemmän. En kuitenkaan koe paineita ja olen jättänyt puheet pienelle huomiolle. Keskityn pelaamiseen ja vedän niin hyvin kuin pystyn. Se riittää, minne riittää, hän toteaa.

Viro kuitenkin myöntää, että NHL on ollut hänen tavoitteensa jo lapsesta lähtien. Jos ja kun NHL-varaus ensi kesänä tehdään, niin kiire rapakon taakse ei kuitenkaan ole.

‒ NHL ja pelaaminen maailman parhaiden kanssa olisi kaiken huippu ja suuri unelmani. Olisi huikeaa tulla varatuksi mahdollisimman pienellä numerolla. Haluan kuitenkin keskittyä itseni kehittämiseen. Maltti on valttia, ja pitää jaksaa olla kärsivällinen. Pohjois-Amerikkaan on turha lähteä liian aikaisin, kun käy vain huonosti, hän pohtii.

NHL Draftia lähempänä oleva etappi on Viron 18-vuotissyntymäpäivä, joka on 3. huhtikuuta. Erityisluvalla saatu ajokortti häneltä jo löytyy, ja se on helpottanut paljon matkaa Naantalista Turun Artukaisiin hallille.

‒ En ole suunnitellut mitään vielä, mutta ehkä pienet juhlat voisi järjestää. En ole kyllä mikään bilehile, joten katsotaan.

Liisa Kallio