Laitilalaisen Irmaliisa Laineen akvarellitöitä esillä Kustavin kirjastossa: ”Toteutan unelmiani maalaamisen kautta”

Suvi saapuu -maalaus on monen kirjastokävijän suosikki Irmaliisa Laineen teoksista.

Irmaliisa Laineen teoksia on esillä Kustavin kirjastossa maaliskuun ajan. Näyttelyn nimi on ”Akvarelleja”. Laineen mukaan teoksista välittyy hänen positiivinen asenteensa elämään.

KUSTAVI. Maaliskuun alusta Kustavin kirjastossa esillä ollut Akvarelleja -näyttely ei ole laitilalaisen Irmaliisa Laineen ensimmäinen näyttely. Viime syksynäkin hänen töitään oli esillä Kustavin ja Laitilan kirjastoissa.

– Maalauksia on tullut sen jälkeen lisää, joten uusi näyttely oli ajankohtainen. Vesiväriteoksia on Kustavissa esillä viisi, ja jokaisella on nimi ja lyhyt kuvaileva esittelyteksti. Työt ovat valoisia ja värimaailmaltaan hempeitä. On mukava tuoda teoksia julki, etteivät ne jää vain omaan kansiooni, Laine kertoo.

Kirjastonhoitaja-kulttuurisihteeri Anna Leimola-Blomqvist Kustavin kirjastosta kertoo, että näyttely on vetänyt kävijöitä kirjastoon.

– Asiakkaat ovat pitäneet maalauksista ja niistä syntyy aina keskustelua. Varsinkin Suvi saapuu ja Iso-Syöte ruska-aikaan -teokset ovat olleet monen suosikkeja. Irmaliisa Laine on monelle kustavilaiselle tuttu, joten kirjastossa käydään myös ihan varta vasten näyttelyä katsomassa, hän sanoo.

Muutamaa kurssia lukuun ottamatta Laine on itseoppinut taiteilija. Kipinän maalaamiseen syttyi hänen äitinsä kautta, jolta Laine peri posliinimaalauksen taidon. Lopulta akvarellityöt valikoituivat hänen lajikseen. Valmiin teoksen takana voi olla monen tunnin työ.

– Maalaus voi valmistua puolessa tunnissa parhaimmillaan, mutta viime aikoina on mennyt pidempään. Aloittamisen jälkeen alankin häivyttämään vedellä ja tekemään muutoksia. Voin korjata töitä rajustikin esimerkiksi tummentamalla. Akvarellityö on aina arvaamaton lopputuloksen suhteen, sillä koskaan aloittaessa ei vielä tiedä lopputulosta.

Tällä hetkellä Laine viettää eläkepäiviä Laitilassa. Hän kuvailee itseään oman tiensä kulkijaksi, jolla on rikas mielikuvitusmaailma. Aiemmin Laine matkusteli paljon, mutta on joutunut luopumaan harrastuksestaan terveydellisistä syistä.

– Vaikka terveys on mennyt huonompaan suuntaan, niin luovuus ja positiivinen asenne elämään on yhä tallella. Unelmoin edelleen Kyproksen matkasta, sillä se on minulle rakas paikka. Toteutan unelmiani nyt sitten maalaamisen kautta niin kauan kuin pystyn.

Liisa Kallio