Kouluissa pakataan tänään kaikki tavarat mukaan varotoimenpiteenä

TERVEYS. Kaarinan koulujen rehtorit lähettivät torstai-iltana koteihin viestin, että kehottavat kaikkia koululaisia ottamaan perjantaina kaikki oppikirjat ja opiskeluvälineet kotiin. Näin oppilailla on kaikki tarvittava kotona, jos korona-viruksen vuoksi joudutaan jossain vaiheessa sulkemaan koulut. Näillä näkymin maanantaina kuitenkin mennään normaalisti kouluun, mutta mukaan otetaan kunakin päivänä vain tarvittavat kirjat.

Vastaavanlaisia toimenpiteitä suunnitellaan myös muissa kunnissa. Turussa ohjeistetaan seuraavalla tavalla:

– Huolehdi siitä, että lapsi tai nuori tuo joka päivä koulusta kotiin oppikirjat ja muut tärkeimmät opiskelutarvikkeet mahdollisen karanteenin tai sairastumisen varalta. Opetus järjestetään karanteenitilanteissa etäopetuksena.

Mikäli koulussa, oppilaitoksessa tai päiväkodissa todetaan koronavirusta, tiedotetaan huoltajia ja opiskelijoita Wilmassa sekä puhelimitse.

Oppilaat eivät saa tulla sairaana kouluun tai päiväkotiin. Kotiin on jäätävä heti kaikissa hengitystieinfektion oireissa. Mikäli lapsi tai nuori sairastuu koulupäivän aikana, opettaja tai kouluterveydenhoitaja voi lähettää lapsen kotiin.

Tapahtumia perutaan

Koronaviruksen leviämistä estääkseen Suomen viranomaiset ovat päättäneet kieltää yli 500 hengen tapahtumien järjestämisen toukokuun 2020 loppuun asti. Muun muassa messuja, konsertteja ja urheilutapahtumia perutaan.

– Turun Messukeskus Oy on varautunut ja valmistautuu muiden tapahtumajärjestäjien tavoin nopeisiin toimenpiteisiin. Siirrämme tapahtumat uuteen ajankohtaan ja informoimme siitä näytteilleasettajia ja messukävijöitä pikaisella aikataululla, toteaa Turun Messukeskus Oy:n toimitusjohtaja Marja Pekkanen.

Turun Messukeskus Oy:n omassa messukalenterissa tämä tarkoittaa sitä, että tapahtumat Taide -& Antiikkimessut, Rekryexpo, Piha & Puutarha ja Mökki & Meri siirtyvät myöhempiin ajankohtiin. Kävijöiden ostamat ennakkoliput käyvät uutena ajankohtana.

Myös kauppakeskusten tapahtumat ovat pitkälti peruttu, esimerkiksi Mylly Trial & Moottoripyöränäyttely 4.-5. huhtikuuta on peruttu.

Turun kaupunki peruuttaa kaikki itse järjestämänsä yli 500 henkilön yleisötapahtumat, esimerkiksi Jokisataman avajaiset toukokuussa. Myös muita tilaisuuksia ja tapahtumia siirretään ja peruutetaan. Esimerkiksi Turun kaupunginorkesterin (TFO) 12. ja 13.3. konsertit on peruttu, torstai-illan konsertti striimataan netissä.

Kaupunginvaltuuston maanantaina 16.3 järjestettävään kokousta yleisö voi seurata kaupungin verkkosivujen kautta suorana lähetyksenä, kaupungintalolle yleisöä ei oteta. Tilaisuuden alussa annetaan ajankohtaiskatsaus koronatilanteesta.

Kaupungin toimipisteet ovat auki toistaiseksi, mutta tilanne muuttuu tarvittaessa nopeastikin. Ainoastaan Kauppatorin Infokontti on suljettu väliaikaisesti.

Turun kaupunki on varautunut koronavirustartuntoihin yhdessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa. Tartuntojen ehkäisemiseksi lapsiperheitä ja opiskelijoita ohjeistetaan varautumaan karanteeniin. Myös Turun kaupungin työntekijöiden matkustamiseen ja etätyöskentelyyn liittyviä ohjeistuksia on tarkennettu.

Seurakuntayhtymä varautuu

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän varautumisryhmä seuraa koronavirustilanteen kehittymistä ja arvioi tarvittavia toimenpiteitä jatkuvasti. Tavoitteena on seurakuntien osalta hidastaa epidemian leviämistä sekä suojata riskiryhmiä kuten vanhuksia virustartunnoilta.

Useat laitosvierailut ja laitoshartaudet sairaaloissa ja vanhusten asumisyksiköissä ovat tauolla toistaiseksi, samoin yhteisen diakonian ryhmätoiminta riskiryhmien parissa. Tauolle jäävät myös lähimmäistoiminta laitoksissa sekä ystävätoiminta, jossa vanhus on siirtynyt laitokseen. Myös kevään hiljaisuuden retriitit on peruttu.

Jumalanpalvelukset sekä kirkolliset toimitukset kuten kasteet, vihkimiset ja hautaan siunaamiset pidetään normaalisti ainakin toistaiseksi. Sitä mukaa kun päätöksiä seurakuntien muun toiminnan tauoista tehdään, niistä kerrotaan tiedotteilla ja verkossa. Seurakuntien toiminnasta päättävät niiden kirkkoherrat.

Matkustamista tulee välttää

Suomen ulkoministeriö on linjannut, että kaikkea matkustamista ulkomaille tulee välttää. Koko maailma on tällä hetkellä epidemia-aluetta. Tilannetta arvioidaan kuitenkin jatkuvasti.