Laitila on Varsinais-Suomen virolaisin kunta: Sotevaliokunta hyväksyi seudullisen kotouttamisohjelman

Laitilan sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattila uskoo kunnanhallituksen ja -valtuuston hyväksyvän uuden kotouttamisohjelman.

Vakka-Suomen kunnista ulkomaalaisten määrä on kasvanut eniten Laitilassa viime vuosien aikana. Kotouttamisohjelman tavoitteena on, että ulkomailta muuttaneilla olisi samat valmiudet toimia kuin kantasuomalaisilla.

LAITILA. Tiistaina 17. maaliskuuta Laitilan sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi Vakka-Suomen seudullisen kotouttamisohjelman vuosille 2019–2023. Kotouttamisohjelma on ollut alueen kuntien kesken aiemminkin laadittuna, mutta se päättyi muutama vuosi sitten. Laitilan sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattila kertoo, että uuteen ohjelmaan tehtiin päivityksiä.

Maailman tilanne on muuttunut aika paljon vanhan ohjelman jälkeen, ja se on nyt päivitetty vuosille 2019–2023. Uudessa kotouttamisohjelmassa painotetaan työperäistä maahanmuuttoa, hän sanoo.

Mattilan mukaan kotouttamisohjelman toimenpiteet kohdistetaan työssäkäyviin asukkaisiin ja heidän perheisiinsä.

– Laitilassa on paljon Baltiasta ja Ukrainasta väkeä. Olemme Varsinais-Suomen virolaisin kunta. Täällä on paljon työpaikkoja, sillä täällä on omaa teollisuutta ja Uudenkaupungin autotehdas on myös lähellä, hän kertoo.

Kotouttamisohjelman tavoite on selkeä.

– Ulkomailta muuttaneilla tulisi olla samat valmiudet toimia kuin kantasuomalaisilla. Opitaan kieliä, päästään palveluiden pariin ja osataan hyödyntää neuvolaa sekä varhaiskasvatusta, Mattila listaa.

Kotouttamisohjelmassa vastuutetaan kuntia reagoimaan maahanmuuttotilanteeseen muun muassa suomen kielen oppimista tukemalla sekä tulkkipalvelujen kilpailuttamisella ja tulkkipalvelun ohjeistuksen laatimisella. Siinä korostetaan myös alueen yhteistyön merkitystä. Yhteiseksi kehittämistoimenpiteeksi määritellään alueen maahanmuuttajatyön rakenteiden luomista. Myös monikulttuurisuuden huomioimien henkilöstön kouluttautumissuunnitelmaa laadittaessa on listattuna ohjelmassa kehityskohteena.

Mattila uskoo, että ohjelma hyväksytään kunnanhallituksessa ja valtuustossa. Se tapahtuu luultavasti huhtikuussa, jos poikkeusolot eivät tuo muutoksia kokouspäiviin.

Liisa Kallio