Apteekit alkavat valmistaa itse käsidesiä myyntiin

Apteekeilla on ollut vaikeuksia saada tukuista käsidesiä. Nyt valmistus on aloitettu apteekeissa. Kuva: Katja Lösönen

Koronavirusepidemian etenemistä seurataan apteekeissa tarkasti. Varautumissuunnitelmia päivitetään tilanteen muuttuessa viranomaisten ohjeiden mukaan. Varautumisella apteekit varmistavat lääkehuollon toimivuuden epidemian laajentuessa. Käsidesin puutteeseen apteekit ovat jo reagoineet.

TERVEYS. Apteekit tehostavat käsihygieniaa ja työntekijät kertovat asiakkaille viranomaisten ohjeista epidemia-aikana. Varautumissuunnitelmaa muokataan eri paikkakunnilla tarpeiden mukaan yhteistyössä terveydenhuollon viranomaisten kanssa. Asiakkaat voivat asioida myös apteekkien verkkopalveluissa tai ottamalla puhelimitse yhteyttä apteekkiin.

– Varaudumme ennakkoon priorisoimaan toimintoja niin, että ensisijaisesti varmistetaan kotihoidon, hoivakotien ja annosjakeluasiakkaiden lääketilaukset sekä reseptilääkkeiden ja kipu- ja kuumelääkkeiden toimitukset, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler kertoo.

Ainut koronaviruksen aiheuttama haaste apteekeissa on toistaiseksi ollut hengityssuojainten ja käsidesien huono saatavuus tukkukaupoista. Tilanne kuitenkin helpottuu käsidesin suhteen, sillä apteekit voivat ryhtyä valmistamaan sitä itse. Ensimmäiset apteekkien valmistamat käsidesit ovat tulleet jo myyntiin. Koronaviruksen ensisijainen torjumiskeino on käsien huolellinen pesu vedellä ja saippualla.

Sandler muistuttaa, että apteekkien asiakkaat ovat suurelta osin koronaviruksen riskiryhmää eli iäkkäitä ja monisairaita, joten apteekkien henkilökunta jää matalalla kynnyksellä pois töistä flunssaoireiden ilmaantuessa.

”Opastamme asiakkaita varautumaan siihen, että kotoa löytyy kipu- ja kuumelääkettä ja kuumemittari. Lääkkeitä ei ole tarpeen hamstrata”, Sandler vakuuttaa.

TSS