Kaarinan liikuntaleikkipaikat koottiin aarrekartalle

5-vuotiaat Pihla Pallassalmi (vas.) ja Minni Lempiäinen lähtivät innoissaan tutkimaan karttaa ja löysivätkin sieltä monia tuttuja paikkoja.

Kaarinassa on tehty neljä hauskasti kuvitettua karttaa, joihin on koottu kaikki Kaarinan parhaat liikunta- ja leikkipaikat. Jopa yksityisten päiväkotien pihat ovat perheiden käytettävissä iltaisin ja viikonloppuisin.

KAARINA. Kaarina-talolla jaettiin torstaina 27. helmikuuta aarrekarttoja lapsille. Aarteiksi kartoille olivat päässeet kaarinalaiset leikkipuistot, luontopolut ja liikuntapaikat kuten koulujen ja päiväkotien pihat sekä luistelukentät ja uimapaikat. Yhteensä kohteita on merkitty kartalle 74. Kohteet on jaettu neljään tarkempaan karttaan, joista yksi kattaa Piispanristin, Keskustan ja Kesämäen; toinen Tuorlan, Piikkiön ja Harvaluodon; kolmas Auranlaakson, Littoisen ja Nunnan; neljäs taas Kuusiston, Rauhalinnan ja Voivalan.

Karttojen avulla perheet voivat lähteä seikkailemaan itselleen sopivana ajankohtana ja karttojen toivotaan myös houkuttelevan ihmisiä etsimään uusia retkikohteita. Esimerkiksi Kuusiston uusi hieno leikkipaikka löytyy kartalta.

Kartat ovat suunnitelleet Kaarinan kaupungin varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori Terhi Heimo ja Pasi Ikonen Kaarinan liikuntapalveluista.

Silloin kun tulin töihin Kaarinaan, aloin heti haaveilla tällaisesta kartasta. Kaarinassa on tosi paljon hienoja paikkoja. Toivottavasti karttojen avulla saadaan perheet liikkumaan niissä iltaisin ja viikonloppuisin, kertoo Heimo karttoja hakemaan tulleille lapsille.

Uusien liikuntasuositusten mukaan alle kouluikäisen tulisi liikkua kolme tuntia päivässä, joista Kaarinassa päivähoitopäivän aikana täyttyy monilla vasta kaksi. Liikuntaleikkikartat on tehty innostamaan perheitä yhteiseen liikkumiseen.

Sibel Kantola suunnitteli ulkoasun

Sibel Kantolan piirtämät Matias Maahinen ja Pörri Peikko seikkailevat nyt myös kartoissa.

Koska kartoista haluttiin hienoja, niitä pyydettiin piirtämään kaarinalainen taiteilija Sibel Kantola. Hän on aiemmin kuvittanut kirjan, jossa seikkailevat Matias Maahinen ja Pörri Peikko – ja samat hahmot seikkailevat nyt myös kartoissa.

Olen tosi kiitollinen tästä projektista. Minulla on itselläni kolme poikaa, enkä edes tiennyt, että päiväkotien pihoille saa mennä leikkimään. Nyt kartalta näkee hyvin myös sen, mistä löytyy laavu, jos haluaa paistaa makkarat retken aikana, Kantola toteaa.

Kaarinassa jopa yksityisten päiväkotien pihat ovat perheiden vapaasti käytettävissä iltaisin ja viikonloppuisin.

Lapset innoissaan

5-vuotiaat Pihla Pallassalmi ja Minni Lempiäinen olivat innoissaan kartoista.

Hei me löydettiin rannan puisto! Se on tosi kiva, he innostuvat.

Hovirinnan rantapuistossa on muun muassa kolme leikkipuistoa, liikennepuisto ja uimaranta, joka uudistettiin viime vuonna.

Ollaan käyty myös tuolla luontopoluilla, tytöt jatkavat kartan tutkimista ja löytävät sieltä pian myös oman päiväkotinsa.

Karttoja jaetaan yli 2000 kappaletta perheille päiväkotien, perhepäivähoidon ja puistojen kautta vielä tälläkin viikolla. Karttoja voi myös tulostaa kaupungin nettisivuilta www.kaarina.fi/liikuntaleikkiaarteet. Painettuja karttoja voi hakea palvelupisteiltä Kaarinasta ja Piikkiöstä sekä Vaparista, Monitoimitalolta ja Piikkiön liikuntahallista.

Kartoista löytyvät myös paikkatiedot, saatetekstit ja liikuntasuositus sekä lisäksi lisätietoihin johtavia QR-koodeja. Myöhemmin projektia jatketaan mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi lisäämällä liikuntaleikkivinkkejä leikkipuistoihin.

Janica Vilen