Kaarinan Kehitys tarjoaa apua ja ohjeita paikallisille yrittäjille

Kaarinan Kehitys Oy:ssa ollaan valmiita auttamaan yrityksiä koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Kuvassa yritysasiamies Irina Lindroos, toimitusjohtaja Niina Sjöholm ja toimistosihteri Maria Haapanen.

Koronaviruksen aiheuttamien toimenpiteiden takia moni yrittäjä elää epävarmuudessa oman yrityksen tulevaisuuden suhteen. Varsinkin palvelu- ja ravintola-alalla viruksen vaikutukset näkyvät asiakaskatona. Kaarinan Kehitys Oy ohjeistaa paikallisia yrityksiä niiden tilanteen helpottamiseksi.

KAARINA. Paikallisten, eri aloilla toimivien yrittäjien hätä on kantautunut Kaarinan Kehitys Oy:n korviin. Kaarinan Kehitys on Kaarinan kaupungin ja Kaarinan Yrittäjät ry:n omistama elinkeinoyhtiö, joka toimii kaarinalaisten yritysten hyväksi. Yhtiön toimitusjohtaja Niina Sjöholm kertoo heidän avanneen yhteyden moniin yrityksiin koronaviruksen aiheuttaman tilanteen takia.

Yrittäjät ovat huolissaan, sillä varsinkin lounaspaikoissa ja matkailualan yrityksissä on tällä hetkellä tyhjää. Rakennusalalla työt jatkuvat, mutta pelko on enemmän tarvikkeiden saatavuudessa. Pienissä yrityksissä ongelmana on se, että jos avaintyöntekijät sairastuvat, niin vaikutukset ovat suuret, hän sanoo.

Sjöholmin mukaan Kaarinan Kehitys on laittanut pienille yrityksille ohjeistuksen siitä, mitä voi tehdä kassakriisiin ajautuessa. He ovat myös itse kontaktoineet monia yrityksiä ja kyselleet niiden tilanteesta.

Olemme soittaneet aktiivisesti yrityksiä läpi ja kyselleet, että kuinka tietoisia ollaan asioista tässä tilanteessa. Moni yrittäjä on sitten alkanut kertomaan enemmän suunnitelmistaan ja kyselleet lisäohjeita. Positiivisesti on suhtauduttu apuun, ja on hienoa, että yrittäjät haluavat purkaa tuntojaan, kun keskusteluyhteys on avattu.

Kyseisessä tilanteessa on Sjöholmin mukaan tärkeää, että yrittäjät löytävät saatavilla olevan tiedon helposti. Sen takia he ovat itse olleet yhteydessä yrityksiin ja tarjonneet ohjeita ja apua.

– Hätä on tällä hetkellä suuri yrittäjien keskuudessa. Se on ihan käsin kosketeltavaa, kun olen heidän kanssaan puhunut. Haluamme aidosti auttaa heitä.

Kymmenien tuhansien tappiot

Kaarinassa kahden vuoden ajan toimimineelle Nick’s Food Design -lounasravintolalle oli tulossa oikein hyvä kevät ja kesä: cateringkeikkoja oli varattu hyvään tahtiin. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia keikat kuitenkin peruuntuivat. Toimintaa jatkettiin lounaan merkeissä.

– Cateringkeikkojen peruuntuminen aiheutti kymmenien tuhansien eurojen tappiot. Se pisti miettimään, että mitä me nyt tehdään. Meillä on kuitenkin ollut päivittäin 60–80 asiakasta syömässä lounasta, ravintoloitsija Eva Halenius kertoo.

Ravintoloiden tilanne kuitenkin heikentyi entisestään, kun hallitus linjasi sulkevansa ravintolat, baarit ja yökerhot viruksen leviämisen estämiseksi. Ruuan ulosmyynti lounaskuljetuksilla sekä noutoruokana on kuitenkin edelleen mahdollista.

– Jatkamme edelleen noutoruuan kanssa, ja ihmiset saavat hakea lounasta Aktia Areenalta. Kuljetamme ruokaa myös koteihin heille, jotka eivät pysty lounasta hakemaan. Jatkamme tällä niin kauan kuin pystymme, Halenius jatkaa.

Apua myös muille

Vaikeista ajoista huolimatta Halenius puolisoineen on kokenut kaarinalaisten yhteisöllisyyden kriisin keskellä. Ravintoloitsijat ovat saaneet paljon apua vapaaehtoisilta paikallisilta.

– Ihmiset, jotka ovat esimerkiksi lomautettuina, ovat tulleet auttamaan meitä ja kuskaamaan ruokaa kanssamme vapaaehtoisesti. Kaarinassa on ihanan yhteisöllinen meininki, Halenius kehuu.

Avun saamisen lisäksi ravintoloitsijat ovat myös kantaneet oman kortensa kekoon: 24. maaliskuuta alkaen Haleniukset tarjoavat vähävaraisille perheille ilmaisen lounaan kerran viikossa keskiviikkoisin. Syömään otetaan sata henkilöä. Eva Halenius tuntee perheiden hädän.

– Olen itsekin ollut tilanteessa, jossa konkurssin jälkeen kotona ei ole sähköjä ja siinä miettii, että mitä nyt tehdään. Sen koettuaan on helppo lähteä auttamaan muita. Muutenkin tuntuu, että perheet on unohdettu tässä tilanteessa. Jos on joutunut työttömäksi tai lomautetuksi, niin edessä on aikamoinen savotta lasten ollessa kotona. Moni on laskenut sen varaan, että lapset saavat koulussa ruuan. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista, hän sanoo.

Halenius vetoaa paikallisiin.

– Toivon, että kaarinalaiset tukisivat kaikin tavoin pienyrityksiä. Meidän kohdalla se tarkoittaa lounaan hakemista. Lauantaisin on myös noutoruokabrunssi.

Kaarinan Yrittäjät vetoaa päättäjiin

Kaarinan Yrittäjät ry lähetti Kaarinan kaupungin luottamushenkilöille ja johtaville viranhaltijoille tiistaina 24. maaliskuuta vetoomuksen. Yhdistys vetoaa siihen, että kaupunki ei yrittäisi tavoitella toimintojen äkillisellä alasajolla säästöjä.

– Yrityksillä ei ole ollut mitään mahdollisuutta tehdä korjaavia ja ennakoivia toimenpiteitä estääkseen yritystoimintansa loppuminen. Vielä ei tiedetä, milloin yritykset voivat harjoittaa liiketoimintaansa normaalisti. Nyt ollaan tilanteessa, jota ei kestä edes niiden yritysten liiketoiminta, joka on muuten vankalla ja kannattavalla pohjalla, sanoo Kaarinan Yrittäjien puheenjohtaja Karoliina Heiskanen.

Kaarinan Yrittäjät esittää, että Kaarinan kaupunki ottaa käyttöön yritysvaikutusten arvioinnin koronaviruksen aiheuttamien toimintamuutostensa yhteydessä.

– Nyt on tärkeää, etteivät kaarinalaiset yritykset joudu tilanteeseen, missä kotikaupunki pysäyttää palveluhankinnat yrityksiltä, jotka joutuvat tämän vuoksi maksuvaikeuksiin tai jopa konkursseihin.

Tässä ei ole kyse pelkästään yritysten pärjäämisestä, vaan pitää muistaa se, että kun paikkakunnan yrityksillä menee hyvin, menee myös kaupungilla hyvin, kiteyttää Kaarinan Yrittäjien puheenjohtaja Karoliina Heiskanen.

Liisa Kallio