Galleria Joella ilahduttaa ohikulkijoita taideikkunallaan

Galleria Joellan ikkunassa on nähtävillä vaihtuvia pop up -näyttelyitä, kunnes taas päästään perinteisen näyttelytoiminnan pariin.

Koronavirus on saanut museoiden ja gallerioiden ovet säppiin ja samalla luovuuden kukoistamaan. Viime päivinä ollaan nähty jos jonkinlaisia virtuaaliopastuksia taiteen pariin. Turkulainen Galleria Joella avasi ihmisten iloksi ikkunanäyttelyn.

KUVATAIDE. Vaikka ihmisten välisiä kontakteja vältellään nyt ahkerasti koronaviruksen taltuttamiseksi, on kaunis kevätsää pitänyt huolen siitä, etteivät Turun kadut ole tyhjillään. Jokirannan lenkkeilijöitä ilahduttaa nyt Galleria Joellan ikkunanäyttely, jossa oli aluksi Inari Krohnin näyttely: Puut, joita rakastin.

– Näyttely avattiin, kun koronaviruksesta ei ollut vielä tietoakaan. Inari Krohn on arvostettu taidegraafikko, jolla on paljon faneja Turussa. Kun sitten päätimme sulkea gallerian koronaviruksen vuoksi, ajattelin, että olisi tosi tylsää, jos hieno näyttely loppuisi kesken. Lopulta päätimme siirtää näyttelyn ikkunaan, kertoo Galleria Joellaa pyörittävän Turun Taidegraafikot -yhdistyksen puheenjohtaja Hanna Varis.

Galleriassa on isot ikkunat kohti jokirantaa, joten toteutus onnistui helposti. Yhteensä gallerian ja myymälän ikkunoissa on nähtävillä noin 40 teosta. Taidetta on sijoitettu myös gallerian seinille niin, että teokset näkyvät ikkunoista.

– Nyt pidämme valot päällä 24/7, joten taidetta voi pysähtyä katsomaan milloin tahansa, Varis vinkkaa.

Iloa ja väriä kevääseen

Tämä on kevät, jonka aikana ihmiset kaipaavat piristystä. Sen vuoksi tällä viikolla avattu uusi ikkunanäyttely on erityisen värikäs. Ilon lisäksi väreillä halutaan nostaa esiin myös taidegrafiikan monipuolisuutta.

– Moni mieltää grafiikan mustavalkoiseksi, mutta Suomessa on jo vuosikymmenten perinne värikkään grafiikan tekemisestä, Varis kertoo.

Jatkossa pop up -näyttelyiden teoksia vaihdellaan säännöllisesti, kunnes voidaan palata perinteisten näyttelyiden pariin. Valikoimaa riittää, sillä myymälässä on gallerian koordinaattori Mia Niemisen mukaan tuhansia teoksia Turun Taidegraafikoiden 90 taiteilijalta sekä muutamalta yhdistyksen ulkopuoliselta kutsutaiteilijalta.

– Valikoimista löytyy muun muassa Kuutti Lavosen, Outi Heiskasen ja Juho Karjalaisen teoksia, Nieminen listaa.

Yksi näyttelyn teoksista on Turun Taidegraafikoiden puheenjohtajan Hanna Variksen teos: Auringonnousu uuteen aikaan, 2019, etsaus, 10 x 25 cm.

 

Matalalla kynnyksellä taiteen pariin

Hanna Varis näkee ikkunagallerian hyvänä puolena myös sen, että ihmiset voivat pysähtyä taiteen pariin entistä matalammalla kynnyksellä.

– Olen kuullut monta kertaa ihmisten sanovan, että he ovat kulkeneet gallerian ohi vuosia uskaltamatta poiketa koskaan sisään. Jostain syystä ihmiset vähän jännittävät tulla galleriaan. Nyt kun saamme kaupunkilaiset pysähtymään ikkunanäyttelyn pariin, toivomme, että he uskaltautuvat myös galleriaan sisälle, kun ovet saadaan taas auki. Tänne voi poiketa vaikka lenkkivaatteissa ja koirankin saa ottaa mukaan. Näyttelyt ovat aina maksuttomia, Varis kannustaa.

Galleria Joella on ollut Turun jokirannassa vuodesta 1986. Ikkunagallerian lisäksi pohditaan parhaillaan myös muita uusia keinoja tavoittaa yleisöä, esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä.

Työtä riittää koronasta huolimatta – ja juuri sen takia

Turun Taidegraafikot on jo 90 vuotta vanha yhdistys, joka nostaa esiin turkulaista taidetta ja osaltaan myös ajaa taiteilijoiden etua. Gallerian henkilökunnalla riittää tekemistä, vaikka ovet ovat tällä hetkellä kiinni.

– Hallinnolliset työt jatkuvat, ja pian avataan ensi vuoden syksyn näyttelyhaku. Tämän syksyn näyttelyitä aletaan nyt valmistella ja lisäksi tehdään tietysti korjausliikkeitä tähän kevääseen, Nieminen kertoo.

Janica Vilen