”Ilman autoja ei Vehmaalla pärjää”

Vehmaa ja Pyhäranta ovat Suomen autorikkaimpien kuntien joukossa

Syntyperäinen vehmaalainen Erkki Survonen ei osaisi kuvitella arkea Vehmaalla ilman autoa.

Nelilapsisen perheen isä Erkki Survonen kertoo, että heidän perheessään ei pärjätä edes yhden auton voimin, vaan kaksi autoa on ehdottomasti oltava.

VEHMAA. Traficom on vertaillut autojen lukumäärää suhteessa kuntien asukaslukuihin, ja Vehmaa paljastui yhdeksi Suomen autorikkaimmista kunnista. Noin 2300 asukkaan Vehmaalla on peräti 1 434 henkilöautoa, ja tällä luvulla Vehmaa sijoittuu Suomen viidenneksi, kun verrataan autojen määrää asukaslukuun. Ykköspaikalla on Isokyrö. Isokyrön suhdeluku – autoja per tuhat asukasta – on 718 ja Vehmaan vastaava luku 628. Isokyön ja Vehmaan väliin sijoittuvat Säkylä, Pyhäranta ja Miehikkälä.

Tapasimme yhden vehmaalaisen autoilijan viime perjantaina ostosreissullaan. Syntyperäinen vehmaalainen Erkki Survonen ei osaisi edes kuvitella, millaista arki Vehmaalla olisi ilman henkilöautoa.

– Ei täällä ilman autoa oikein pärjää. Etäisyydet ovat pitkiä ja joukkoliikenteen palvelut vähäiset, toteaa Survonen.

Survonen jatkaa, että heidän perheessään edes yksi auto ei riittäisi.

– Meidän perheessämme on neljä lasta. Tarvitsemme ehdottomasti kaksi autoa. Me vanhemmat kuljemme töissä autoilla, lapsia kuljetetaan harrastuksissa autoilla ja kun tekee ruokaostokset kuudelle ihmiselle, pitää kulkea autolla, luettelee Survonen.

Autoiluun kuluu euroja

Jo kahden auton pitäminen on Suomessa varsin kallista – ja kun kuuden ihmisen työ- ja vapaa-ajan matkat kuljetaan autolla, polttoainekustannuksetkin nousevat yllättävän korkeiksi.

– Autoilu on Suomessa turhan kallista, ja syynä siihen on verotus. Autoja verotetaan ja polttoaineita verotetaan, ja mielestäni aika rajusti, pohtii Erkki Survonen.

Survonen haluaisikin, että autoiluun kohdistuvaa verotusta käytettäisiin enemmän tiestön kunnostamiseen.

– Tiet Vehmaan ympäristössä ovat ihan kohtalaisessa kunnossa, mutta onhan näillä teillä totta puhuen aika paljon noita ”lapiopaikkoja”. Olisi ihan asiallista, että välillä tiestöä ihan peruskorjattaisiin kerralla kuntoon, eikä vain annettaisi tekohengitystä paikkauksilla. Ymmärrän kyllä, että se on kustannuskysymys, pohtii Survonen.

Kysyttäessä, paljonko Survosten perheiden autoilla vuosittain ajetaan, Erkki Survonen herähtää raikuvaan nauruun.

– En uskalla edes laskea! Valtava määrä niitä kilometrejä kertyy, hän nauraa.

Kaupunkikeskuksissa autottomia enemmän

Traficomin autotilasto ei suuria yllätyksiä tarjoa. Periaatteessa autojen suhdeluku määräytyy pitkälti siitä, miten helppo paikkakunnalla on liikkua turvautuen joukkoliikenteeseen, tai miten paljon on tarjolla muita liikkumisen palveluita. Siinä, missä autorikkaimman kunnan Isokyrön suhdeluku on 718 autoa tuhatta asukasta kohden, listan häntäpäässä olevan Helsingin suhdeluku on 329.

Turku on listalla kolmanneksi viimeisenä suhdeluvulla 413. Väliin mahtuu Tampere suhdeluvulla 400.

Pyhäranta on siis listan kärkipäässä kolmantena suhdeluvulla 650 ja Vehmaa viidentenä suhdeluvulla 628. Kustavin suhdeluku on 614, Taivassalon 600, Laitilan 587 ja Uudenkaupungin 577.

Marko Vuosjoki