Ensi kesänä nauretaan Mielettömän telakan historian parissa

Ruissalon tapahtumatelakalla kerrotaan turkulaisen laivanrakennuksen satojen vuosien historia pikakelauksena teatterin ja komedian keinoin. Käsikirjoituksesta vastannut Valtteri Roiha jännittää jo ensi-iltaa, sillä teksti on voinut hioutua tekijöiden käsissä aivan uuteen muotoon.

TEATTERI. Teatterin sekatyöläinen Valtteri Roiha on käsikirjoittanut Linnateatterille musiikillisen komedian turkulaisen telakkatyön historiasta. Näytelmää esitetään teemaan sopien Ruissalon tapahtumatelakalla 4. kesäkuuta alkaen aina 8. elokuuta asti. Linnateatteri on ilmoittanut peruvansa kaikki esitykset 12. huhtikuuta asti koronaviruksen vuoksi, mutta kesän osalta ei olla ainakaan vielä ilmoitettu muutoksista. 

Luvassa on herkullisia tarinoita ja hauskoja hahmoja venäläisestä delegaatiosta airistolaiseen kalastajaan ja Jeesukseen. Näytelmä on läpileikkaus koko turkulaisen telakan historiasta lähtien sieltä ihan ammoisista ajoista. Sellainen telakkahistoria, josta on suora jatkumo tähän päivään, alkaa 1700-luvulta, mutta näytelmässä painotus on viimeisessä sadassa vuodessa, kertoo Roiha.

Näytelmässä on kosolti eri hahmoja, joita näyttelevät Tuija Nuojua, Oiva Nuojua ja Mikko Leskelä. Jokaisella on näyteltävänään kymmeniä rooleja. Ohjauksesta vastaa Mika Nuojua. Näyttelijöistä Tuija Nuojua on hänen vaimonsa ja Oiva Nuojua hänen poikansa. Tekijöiden sukulaisuussuhteet on tuotu huumorin keinoin mukaan myös käsikirjoitukseen.

Kun annoin käsikirjoituksen eteenpäin, muistutin vielä, että tämä on vasta lähtökohta. Saa nähdä, mitä näytelmälle tapahtuu ohjaajan ja näyttelijöiden käsissä. Kun kesäkuussa istun ensi-iltayleisön joukkoon, uskon että saan yllättyä, Roiha sanoo.

Roiha kertoo lukeneensa paljon telakan vaiheista ja lisäksi hän on saanut kuulla autenttisia ja hersyviä tarinoita telakalla työskennelleiltä tutuiltaan.

Paljon on faktaa ja ihan oikeita tarinoita, mutta tietysti myös fiktiota, hän sanoo.

Mieletön telakan historia on jatkumoa Linnateatterin lukuisille ”Mielettömille”.

Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun esitimme Aboa Vetus & Ars Novan pihalla Shakespearen koottuja teoksia. Siitä Linnateatterin silloinen Linnateatterin talousjohtaja Arto Valkama sai idean, että tehdään vastaava näytelmä Turusta. Syntyi Mieletön Turun historia (2004), jonka käsikirjoitti Satu Rasila. Itse olin siinä näyttelijänä, muistelee Roiha.

Sen jälkeen Roiha on näytellyt myös muun muassa Mielettömässä Raamatun historiassa (2005), Mielettömässä Turun lähihistoriassa (2009) ja Mielettömässä elokuvan historiassa (2017).

Mielettömät ovat olleet kyllä näyttelijän töistä suosikkejani. Niissä on päässyt oikein kunnolla irrottelemaan, hän naurahtaa.

Nyt hän on mukana käsikirjoittajan roolissa, joka sekään ei ole hänelle aivan uusi. Aiemmin hän on käsikirjoittanut muun muassa itse esittämänsä monologit Luolamiehen poika ja Luolamiehen ruuhkavuodet. Lisäksi hän on ollut mukana käsikirjoittamassa Karolina Blomille vastaavanlaisia monologeja: Hyvä-paha-ero ja sen jatko-osa Pari-suhde-teoriaa.

Janica Vilen