Käänteinen asuntolaina on erityisesti eläkeläisten suosiossa

Käänteisessä asuntolainassa voi saada pankilta lainaa jopa puolet asunnon arvosta, jos asunto on velaton tai velkaa on jäljellä hyvin vähän.

LAINA. Käänteinen asuntolaina on vielä varsin vähän käytetty arjen rahoitusmuoto. OP Turun Seudun asiakkuus- ja myyntijohtaja Leena Reuter kuitenkin uskoo, että käänteisestä asuntolainasta eli Kodinomistajan lainasta voisi hyötyä moni suomalainen.

– Mielestäni tällaiselle lainalle on isokin markkina. Nykyään ihmiset ottavat arjen menoihin kulutusluottoja, usein pikavippejäkin, vaikka käänteinen asuntolaina olisi edullisempi vaihtoehto, kertoo Reuter.

Käänteisessä asuntolainassa pankki antaa asiakkaalle lainan, jonka vakuutena on velaton tai lähes velaton asunto. Laina-aika on yleensä pitkä, 10–15 vuotta, ja laina-aikana asiakas ei maksa lyhennyksiä, vaan ainoastaan korot.

Käänteisiä asuntolainoja on ollut markkinoilla, myös OP:lla, useita vuosia. Nykyinen OP:n tuote on kuitenkin pilottihanke, sillä Kodinomistajan lainaa on muokattu entistä joustavammaksi.

Lainan maksu asiakkaalle voidaan nimittäin sopia joustavasti, asiakkaan tarpeiden mukaan. Yleensä lainannoston ideana on ollut, että asiakas saa lainaa tililleen tasaisesti kuukausittain, mutta nyt mahdollista on myös, että joku kuukausierä on huomattavasti muita suurempi.

10–15 vuoden laina-ajan jälkeen laina erääntyy maksettavaksi, ja silloin asiakas ja pankki yhdessä pohtivat, miten asiassa edetään. Asiakas voi luonnollisesti maksaa lainan pois kerralla, mutta vaihtoehtoina on myös laina-ajan pidentäminen tai asunnon myynti – ratkaisut ovat tapauskohtaisia. Käänteistä asuntolainaa voi tyypillisesti saada noin puolet asunnon markkina-arvosta.

Eläkeläiset tyypillisiä asiakkaita

Käänteisen asuntolainan tavanomainen asiakas on eläkeläinen.

– Tyypillinen Kodinomistajan lainan hakija on jo iäkkäämpi henkilö, jonka on ikänsä säästänyt rahaa, jotta saa asuntolainan maksuun. Sitten, kun asunto on velaton, eläke ei riitä kuin aivan pakollisiin menoihin – joskus ei kunnolla niihinkään. Tällaisessa tapauksessa käänteinen asuntolaina on hyvä tapa rahoittaa arjen menoja, kertoo Reuter.

Usein käänteisen asuntolainan asiakas haluaa arkeensa myös lisää laatua. Se voi tarkoittaa lomailua, johon ei pelkällä eläkkeellä ole varaa, tai vaikkapa tavallista parempaa vanhushoivaa.

– Meillä on ollut asiakkaita, jotka ovat yhdessä lastensa kanssa tulleet neuvottelemaan käänteisestä asuntolainasta. Yhteisenä tavoitteena on ollut saada ikäihminen mahdollisimman hyvän hoivan pariin.

Myös OP-Koti Turun Seudun toimitusjohtaja Satu Astala uskoo käänteisen asuntolainan olevan hyvä ja tarpeellinen lisä markkinoille.

– Asiakkaille on syytä tarjota erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, ihan niin kuin tarjotaan erilaisia asumisvaihtoehtojakin. Käänteisen asuntolainan suosion uskoisi kasvavan tulevaisuudessa, pohti Satu Astala.

Marko Vuosjoki