Yhteinen Pyhäranta -yhdistys perustettiin asukkaiden vaikuttamiskanavaksi

Tuore puheenjohtaja peräänkuuluttaa avoimuutta päätösten tekoon. ”Vastaukseksi ei riitä, että jokin asia ei käy, vaan siihen tarvitaan myös perusteluja. Saa ja pitää myös olla inhimillinen, tarvittaessa pitää pystyä myöntämään virheensä ja pyytämään anteeksi. Nolompaa on, jos asioita peitellään ja piilotellaan.”

”Maailma menee eteenpäin ja kehittyy koko ajan. Ei meidän tarvitse olla mikään edelläkävijäkunta, mutta ajan hermolla pitää pysyä”, yhdistyksen puheenjohtaja Tiia Niemi painottaa.

PYHÄRANTA. Yhteinen Pyhäranta -yhdistyksen perustamiskokous pidettiin 22.1. Pyhärannan kunnanviraston valtuustosalissa. Kokoukseen otti osaa kolmisenkymmentä henkilöä.

Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Tiia Niemi ja hallituksen jäseniksi Miikka Roos (varapuheenjohtaja), Jyrki Nurmi (sihteeri), Ville Aerila, Sari From, Tino Halminen, Heikki Karru, Hannele Koivula, Elsi Lehto, Emmi Lunden, Taneli Müürsepp ja Mikko Räsänen.

− Yhdistyksen rekisteröintianomus on parhaillaan Patentti- ja rekisterihallituksessa hyväksyttävänä. Jäsenkeruu käynnistyy tämän jälkeen, liittyä voivat myös kunnan ulkopuoliset henkilöt, Niemi kertoo.

− Ajatus yhdistyksen perustamisesta alkoi itää viime syksynä, kun Ihoden päiväkotivyyhti alkoi purkautua: tarvitaan porukka, joka lähtee ajamaan asioita avoimen keskustelun kautta. Kunnan päätöksenteko oli kovin sulkeutunutta, päätöksiä tehtiin, mutta niistä ei juurikaan tiedotettu eikä niitä perusteltu, Niemi jatkaa.

Puoluepoliittisesti sitoutumaton Yhteinen Pyhäranta -yhdistys aikoo asettaa ehdokkaita kevään 2021 kunnallisvaaleihin. Yhdistyksen hallituksen jäsenistä nykyisiä kunnanvaltuutettuja ovat Aerila, From, Nurmi ja Räsänen, jotka muodostavat Yhteinen Pyhäranta -ryhmän.

Matalan kynnyksen yhdistys

Uusi yhdistys kannattaa avointa tiedottamista.

– Suunnitelmissa on järjestää eri puolilla kuntaa keskustelutilaisuuksia, joissa voi tavata muita kuntalaisia ja kerätä ajatuksia, mitä halutaan ja tarvitaan ja lähteä sitten niiden pohjalta toimimaan ja kehittämään asioita, Niemi sanoo.

Perustamiskokouksen jälkeen on tullut kiinnostuneita yhteydenottoja.

– Uusi vaikuttamiskanava, missä tavallisen ihmisen ääni saadaan kuuluville, on tervetullut. Monta kertaa jo se, että saa jutella jonkun kanssa omaa mieltä askarruttavista asioista, helpottaa, Niemi jatkaa.

− Haluamme tehdä myös yhteistyötä kunnan muiden yhdistyksien kanssa, jotka tahoillaan ovat hyvin aktiivisia.

Myös yhdistyksen verkkosivut ovat suunnitteilla, ja sinne on tarkoitus lisätä yhteydenottolomake, jonka kautta voi vaikka nimettömänä ottaa yhteyttä mieltä askarruttavista kunnan asioista.

Pyhärannassa myllertää hyvälläkin tavalla

Negatiiviset asiat tuodaan usein helpommin esiin kuin positiiviset. Pyhärannasta löytyy paljon hyvää.

– Meillä on paljon potentiaalia, kunhan se valjastetaan oikein. Kunta ei ole missään nimessä huono, vaan pieni maanläheinen kunta, jossa kaikille ikäryhmälle löytyy tekemistä, Niemi muistuttaa.

− Varsinkin lapsiperheiden kesken on hyvä yhteisöllinen meininki. Esimerkiksi Pyhärannan Myrsky ja Ihoden Kiri järjestävät hienoa toimintaa. Eri yhdistysten touhuihin on helppo lähteä mukaan. Kaikki eivät silti oikein hyväksy, että asioita voidaan tehdä toisellakin tavalla kuin aina ennen. Minulle on opetettu, että ”Kaikista ihmisistä ei tarvitse tykätä, mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen”, se on mielestäni hyvä periaate, jota aion noudattaa, Niemi jatkaa.

Eri toimijoiden yhteistyöstä hyvänä esimerkkinä ovat Pyhärannan Kievarissa 14.2. pidettävä Ystävänpäivädisco ja IHDRUN-juoksutapahtuma toukokuussa.

Helka Suomi