Naantalin vauvakirkko pyrkii lähentämään seurakuntaa lapsiperheiden kanssa

Naantalin kirkon sisääntuloaula oli sunnuntai-iltapäivällä sisutettu vauvakirkkoon sopivasti.

Viime vuonna Suomessa syntyi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan enää 45 597 lasta. Heistä kasteen sai 28 400 lasta, eli noin 62 %. Naantalissa kastettujen lasten määrä on puoliintunut kymmenessä vuodessa.

NAANTALI. Naantalissa vietettiin viime sunnuntaina 2. helmikuuta tavallisesta aamukymmenen jumalanpalveluksesta poikkeavaa kirkkotilaisuutta, kun iltapäivällä oli vuosittaisen vauvakirkon aika. Parinkymmenen vuoden ajan kynttilänpäivänä pidetty vauvakirkko on osoittautunut varsin suosituksi lapsiperheiden parissa – tilaisuuteen osallistuvat monet perheet, joiden lapsi on kastettu viime vuoden puolella.

Tällä kertaa kirkossa oli väkeä vajaat sata, mikä ilahdutti vauvakirkon tilaisuuden vetänyttä seurakuntapastori Annukka Lindbergia.

– Oli kiva nähdä näin paljon lapsiperheitä. Parina viime vuonna osallistujia on ollut vähemmän. Minulle tämä oli vasta neljäs vauvakirkko, ja olenkin kuullut, että parhaimmillaan vauvakirkossa on ollut ihmisiä nelisensataa, kertoo Lindberg.

Ihmisten yhteys seurakuntaan heikentynyt

Vauvakirkkoja Naantalin seurakunnassa nelisen vuotta järjestänyt seurakuntapastori Annukka Lindberg ilahtuu aina nähdessään lapsiperheiden lämmön ja rakkauden kirkossa.

Kaikissa Suomen seurakunnissa koetaan samoja haasteita. Syntyvyyden lasku jo osaltaan vähentää kastettujen lasten määrää, ja kun seurakuntaan kuulumista ei enää koeta itsestäänselvyydeksi, on sekä nykyisten että tulevien seurakunnan veronmaksajien määrä laskenut.

Vauvakirkko on yksi Naantalin seurakunnan tavoista luoda yhteyttä seurakuntalaisiin rennolla ja läheisellä tavalla.

– Alunperin vauvakirkkoja alettiin pitää, jotta voitaisiin muistaa edellisenä vuotena kastettuja vauvoja ja luoda tavallaan lapsen matkalle seurakunnassa jatkoa. Vauvakirkko luo läheistä suhdetta seurakunnan ja lapsiperheiden välille, pohtii Annukka Lindberg.

Vauvakirkko on vapaamuotoinen, noin puolen tunnin mittainen lapsiystävällinen hetki kirkossa.

– Minä nautin näistä tilaisuuksista todella paljon. On ihanaa nähdä lapsiperheitä yhdessä. Tässä tilaisuudessa on valtavasti lämpöä ja rakkautta, iloitsee Lindberg.

Syntyvyyden ja ihmisten kirkosta erkaantumisen myötä kastettujen lasten määrä on rajusti laskenut viimeisten kymmenen vuoden aikana. Vielä vuonna 2009 Naantalissa kastettiin 118 lasta, kun taas vuonna 2018 määrä oli pudonnut 65:een.

– Me, kuten varmasti muutkin seurakunnat, pyrimme olemaan entistä paremmin läsnä ihmisten arjessa, kertoo Annukka Lindberg yksinkertaisesta keinosta, jolla pyritään lisäämään ihmisten ja seurakuntien välistä yhteyttä.

Seurakunnan kerhot tuttuja monille lapsiperheille

Vauvakirkko on tietenkin vain pieni, yksittäinen osa lapsiperheille suunnattua toimintaa. Viime vuonna kastetun Sofia-tytön ja viisivuotiaan Viktorin Pia-äiti kertoo seurakunnan kerhojen tulleen tutuksi.

– Kävimme Viktorin kanssa paljon kerhotoiminnassa, ja kokemukset ovat todella hyvät. Menemme Sofian kanssa myös kerhoihin, kertoo kahdeksankuisen tytön äiti.

Nelilapsisen perheen Pia-äidille ja Jukka-isälle on ollut aina selvää, että lapset kastetaan seurakunnan jäseniksi.

– Meillä on niin hyvät kokemukset seurakunnan lapsitoiminnasta, että tästä asiasta ei ollut mitään epäselvyyttä, kertoo Pia.

Marko Vuosjoki