Vilttitossu hurmaa valkokankaalla

Vilttitossun (Matilda Pirttikangas) pinna palaa, kun Heinähatun (Emelia Levy) puheen pyörivät vain kouluasioiden ympärillä.

SF Film Finland Oy: Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen

Alkuperäisteksti: Sinikka ja Tiina Nopola

Ohjaaja: Lenka Hellstedt

Pituus: 75 min

ELOKUVA-ARVIO. Juuri elokuviin tullut Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen on hulvattoman hauska ja tärkeä koko perheen elokuva. Tämä leffa on tarkoitettu ennen kaikkea niille 5–6-vuotiaille, joilla on kadehdittavanaan kouluikäisiä sisaruksia.

Elokuvassa Heinähattu aloittaa koulun. Vilttitossun päivät ovat tyhjää täynnä. Odottavan aika on pitkä ja äidinkin käsitys hauskasta yhteisestä tekemisestä on ikkunoiden pesu tai korujen järjestely. Kun Heinähattu vihdoin tulee koulusta kotiin, hänen puheensa pyörivät vain kouluasioiden, uusien kavereiden ja uuden kauniin opettajan ympärillä.

Muutenkin lyhytjänteisen Vilttitossun pinna katkeaa. Hän päättää pukeutua Heinähatuksi ja lähteä itse kouluun, mistä vasta soppa syntyykin. 

Tunnollinen Heinähattu ja rasavilli Vilttitossu ovat rakastettava sisarkaksikko, joka jaksaa pitää hyppysissään. Kyseessä on jo kolmas kirjasarjaan perustuva elokuva, mutta molemmat pääosan esittäjät ovat uusia. Heinähatun roolin tekee tarkasti ja taitavasti Emelia Levy ja Vilttitossua puolestaan näyttelee uskottavasti, hauskasti ja ilmeikkäästi Matilda Pirttikangas. Tämä elokuva on ennen kaikkea Vilttitossun show – niin hyvässä kuin pahassakin. Aikuisena vähän jopa ärsyttää, miten tuo pikkuriiviö saa aina kaiken anteeksi, mutta lasten huumorintajuun hahmo iskee kuin häkä.

Vilttitossua näyttelee uskottavasti, hauskasti ja ilmeikkäästi Matilda Pirttikangas.

Elokuvan aikuishahmot tukevat tarinaa hienosti. Kattilakosken perheen vanhemmat onnistuvat rooleissaan loistavasti. Niina Lahtinen äitinä ja Joonas Nordman isänä onnistuvat paitsi tahoillaan myös suhteessa toisiinsa erinomaisesti. Krisse Salminen on kuin luotu Halise Alibulleniksi ja Janne Kataja komissaario Isonavaksi. Helga Alibullen (Pirjo Heikkilä) ja Rillirousko (Jari Halme) jäävät hieman tuon kaksikon varjoon.

Elokuva on lavastettu ja puvustettu värikkäästi ja herkullisesti. Tarina naurattaa ja puhuttaa – erityisesti lapsikatsojia, joille se on suunnattu. Apukriitikoina olleet 5-vuotiaat olivat sitä mieltä, että kaikkein parasta elokuvassa oli alku, jossa Heinähatun ja Vilttitossun historia kerrattiin nopeasti kirjoista tutuilla piirroshahmoilla, jotka sitten heräsivät henkiin tämän tarinan alkaessa. Kohtaus oli kieltämättä hieno ja vaikuttava myös aikuisen makuun.

Krisse Salminen (oik.) on kuin luotu Halise Alibulleniksi.

Janica Vilen