Lootholma kasvaa jälleen neljällä uudella loma-asunnolla

Lootholmassa uusien mökkien rakennus on hyvässä vauhdissa.

Kustavin Lootholman matkailualueelle rakennetaan parhaillaan neljää uutta mökkiä meren rantaan. Uusien mökkien myötä Lootholman matkailijakapasiteetti nousee yli 200 henkilöön. Myös alueen ravintolaa remontoidaan.

KUSTAVI. Lootholmaan valmistuu neljä uutta mökkiä vappuun mennessä. Varustetasoltaan mökit vastaavat alueen muita kiinteistöjä lämminvesialtaita lukuun ottamatta. Kustavin Matkailu Oy:n toiminnanjohtaja Kimmo Laatta kertoo, että Lootholman mökit ovat erittäin suosittuja.

Toistaiseksi mökit ovat menneet hyvin vuokralle. Joka vuosi punnitaan kysyntä ja uusien mökkien tarve. Kaavan puolesta voimme vielä kolminkertaistaa kiinteistöjen määrän. Laadukkaalle palvelulle on selkeästi kysyntää saaristossa.

Uusien mökkien lisäksi vierasvenesataman ravintolaa remontoidaan. Ennen rannassa ollut, edesmenneen Jörn Donnerin tuoma Helena-laiva on purettu, mikä avasi uusia mahdollisuuksia ravintolalle.

Ravintolasta näkee nyt aivan eri tavalla merelle, kun laiva ei ole enää edessä. Sinne tuleekin uudet lasiterassit kesäksi. Kesällä satama ja ravintola ovat todella suosittuja. Sataman kapasiteettikin on noussut vuosien aikana, kun alussa oli 60 venepaikkaa ja nyt niitä on 120, Laatta sanoo.

Isot ikkunat takaavat näkymät suoraan merelle.

Kysyntää myös talvisin

Lootholma on kokenut menneen vuosikymmenen aikana suuria muutoksia. Vuonna 2014 aloitettiin mökkien rakentaminen, ja niiden määrä on kasvanut vauhdilla. Myös vastaanottokiinteistö ja sauna- sekä kokoustilat uusittiin kokonaan viime vuonna. Lootholmassa toimitaan hotelliperiaatteella: vuoteet ovat aina pedattuina ja liinavaatteet kuuluvat hintaan.

Laatan mukaan muutama kesäviikonloppu on jo loppuunvarattu, mutta Lootholma ei hiljene täysin talvellakaan.

Viikonloput ovat talvisin tosi hyvin varattuja, mutta arkena on tilaa. Sen takia saunakeskukseen tehtiin uusi kokoustila, jotta saisimme tänne enemmän kokousporukoita. Kyllä ihmiset tykkäisi tulla tänne myös talvisaikaan arkena, mutta tämä on kuitenkin vapaa-ajankohde, Laatta sanoo.

Toiminnanjohtaja Kimmo Laatta Helena-laivan peräsimen vierellä. Laivan purun jälkeen vain peräsin on enää jäljellä.

Ainutlaatuinen kohde

Uudet mökit ja remontoitava ravintola ovat Lootholman tämän vuoden vetonaulat. Laatta uskoo myös, että uusi saunakeskus vetää kävijöitä vielä monta vuotta. Kuitenkin suunnitelmia on myös tuleville vuosille, kunhan kiinteistöt saadaan valmiiksi.

Näiden projektien jälkeen on tarkoitus laittaa rannat ja laiturit kuntoon, mikä tuo tähän alueeseen vielä enemmän saaristolaiskylän tuntua, Laatta kertoo.

Lootholman parhaita puolia on Laatan mukaan saaristo.

Kyllä tänne tullaan saariston ja meren takia. Myös meidän loma-asunnot ja tilat on aivan viimeisen päälle laitettuja, kun ne ovat aivan uusia. Ei tällaista ole muualla saaristossa.

Liisa Kallio