Vihersisustaminen tuo luonnon omaan kotiin

Erilaisilla kasveilla sisustaminen on ollut suosittu trendi jo muutaman vuoden ajan – eikä suosiolle näy loppua. Viidakkomainen tai hillitympi sisustus halutaan saavuttaa joko itse tai ammattilaisen avustuksella.

SISUSTUS. Peikolehdet, anopinkielet, muorinkukat – suomalaiset ovat innostuneet vihersisustamisesta tosissaan. Syitä suosion taustalla on monia. Turkulaisen kukkakauppa Pasadenan kauppias Janette Stenholmin mukaan vihersisustaminen on ihmisten keino vaikuttaa maailman nykytilaan.

Maailma on niin keinotekoinen tänään, kun teknologia on kehittynyt paljon. Ihmisellä on luontainen halu palata luonnon äärelle, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta asua metsän keskellä. Kasveilla ihmiset voivat tuoda luonnon omaan kotiin, Stenholm kertoo.

Kasveilla on kauneutensa lisäksi myös muita vaikutuksia ihmiseen: Stenholmin mukaan kasvien läsnäolo ja niiden katseleminen rauhoittaa ihmisiä. Kasvien hoitaminen tuottaa myös mielihyvää, kun ihminen kokee onnistuvansa kasvin kasvaessa.

Kaarinan Kukkatalon suunnitteluhortonomi Jenni Mäki-Tasku on samoilla linjoilla Stenholmin kanssa.

Ihmiset ovat tietoisempia luonnon olosuhteista ja kasvien vaikutuksesta ihmiseen. Ne puhdistavat ilmaa, tuottavat happea ja sitovat hiilidioksidia sekä haitallisia kemikaaleja itseensä. Samalle vehreys virkistää ja tuo viihtyvyyttä, Mäki-Tasku sanoo.

Kasvit tuovat raikkautta ja vehreyttä omaan kotiin.

Pelkkä kauneus ei vie pitkälle

Vihersisustamisessa on erittäin paljon vaihtoehtoja, kun erilaisia kasveja löytyy aina kaktuksista palmuihin ja köynnöskasveihin. Mäki-Taskun mukaan suosituimmat kasvit ovat pitäneet jalansijansa jo muutaman vuoden ajan.

Kotiin halutaan perinteisiä kasveja: peikonlehdet, rönsyliljat ja muorinkukat. Myös kultaköynnökset, kaktukset ja piileat ovat suosittuja. Kun halutaan näyttävyyttä, myös isot ja rehevät kasvit löytävät ihmisten koteihin, Mäki-Tasku sanoo.

Stenholm on kuullut usein asiakkailta, että heidän kodissaan kasvit kuolevat joka kerta. Silloin täytyy miettiä, onko kasvivalinta osunut oikeaan. Kasveilla on erilaisia tarpeita, jotka on hyvä ottaa huomioon kasvia valittaessa.

Tietyt kasvit eivät sovi kaikille. Jos matkustaa paljon, ei missään nimessä hankita paljon kastelua vaativia kasveja. Myös valo on tärkeä seikka. Näiden asioiden kautta kartoitetaan, millainen kasvi sopii kenellekin. Kaksi tai kolme helppoa kasvia samalla kastelurytmillä on hyvä tapa päästä alkuun. Suurin virhe on valita kasvi pelkän kauneuden perusteella, Stenholm kertoo.

Kasvin valitsemisen lisäksi kasvi tarvitsee multaa ja ruukun. Muovipurkissa myytävä kasvi on istutettu kasvuturpeeseen, joka ei varaa ravinteita ja vettä. Sen takia kasvia ei kannata jättää kyseiseen purkkiin.

Isompi ruukku, jossa on muutama sentti tilaa kasvin ympärillä sopii oikein hyvin. Sen lisäksi laadukas multa tekee suuren eron. Myös lannoittaminen on erittäin tärkeää, Stenholm sanoo.

Osa vihersisustajista haluaa sisustaa nimenomaan kirjavalehtisillä kasveilla.

Viidakko omassa kodissa

Vihersisustuksessa on monia erilaisia tyylejä. Varsinkin sosiaalisessa mediassa on paljon kuvia viidakkomaisista asunnoista, joissa voi olla satoja huonekasveja. Mäki-Taskun mukaan viidakkotyyli vallitsee edelleen.

Jokaisella on oma makunsa. Joku haluaa hillitympää ja selkeälinjaista, toiset taas haluavat oikein rönsyilevää tyyliä. Tällä hetkellä runsas ja monikerroksellinen tyyli on trendikästä, hän sanoo.

Pasadena-kukkakaupassa ollaan huomattu sama asia. Stenholmin mukaan viidakkotyyli on suosiossa, mutta sen rinnalle on noussut hillitty tyyli.

Monella on ajatus siitä, että keittiöön tarvitaan tämä kasvi, makuuhuoneeseen tuo ja olohuoneeseen vielä yksi. Se, että joka huoneessa ja ikkunalla on kasveja tuo kodikkuutta, Stenholm sanoo.

Oman kodin tyyliin voi vaikuttaa helposti myös viherseinien ja amppelien avulla. Ne sopivat kaikenkokoisiin tiloihin.

Viherseinillä ja amppaleilla saadaan näyttävyyttä pieneenkin tilaan, jota voidaan hyödyntää tehokkaasti, Mäki-Tasku Kaarinan Kukkatalosta kertoo.

Peikonlehti on yksi suosituimmista kasveista. Sen hoito-ohjeisiin kuuluu muun muassa kasvin sumuttelu ja kastelu noin kerran viikossa.

Ammattilainen apuun

Monelle vihersisustaminen on harrastus, mutta osalla taas ei ole aikaa kierrellä kukkakaupoissa ottamassa selvää kasveista ja niiden vaatimasta hoidosta. Stenholmin mukaan varsinkin kaupungissa on tarve palvelulle, jossa ammattilainen hoitaa vihersisustamisen asiakkaan puolesta. Kiireen lisäksi ei haluta tehdä virheostoksia.

Ihmiset arvostavat vihersisustamista ja haluavat kasveja kotiin, mutta oma tieto ei riitä. Varsinkin kolme-nelikymppiset palkkaavat mielellään asiantuntijan tekemään sen vihersisustamisen puolestaan, Stenholm kertoo.

Kasveilla sisustaminen ei ole vain tietyn ikäpolven tai sukupolven suosiossa. Harrastus sopii kaikille.

Nuorten innostuminen vihersisustamiseen näkyy kyllä! Myös nuoret miehet haluavat kotiinsa kasveja ja sisustaa niillä. Vihersisustamista harrastetaan kyllä iästä riippumatta, Mäki-Tasku kertoo.

Stenholmin mukaan eri-ikäisillä on taustalla eri syyt ostaa kasveja.

Nyt on tullut paljon vanhoja perinnekasveja takaisin. Nuorille ne ovat uutuuksia, mutta vanhemmille ne ovat kasveja omasta lapsuudesta, mikä saa innostumaan.

Liisa Kallio