Lukulemmikki auttaa lasta keskittymään: “Koira ei arvostele tai tuomitse”

Lukutilanteessa lapsi saa päättää, kuinka lähelle koira saa tulla.

Maskun kirjasto otti viime vuonna käyttöön lukulemmikki-palvelun, jossa lapselle voi varata vartin lukuhetken lemmikin kanssa. Lukulemmikin tärkein työ on olla kuuntelijana.

MASKU. 4–vuotias labradorinnoutaja Elsa asettuu tottuneesti omalle viltilleen, jonka koiranomistaja ja vapaaehtoistyöntekijä Maisa Niemi on asetellut lattialle Maskun kirjastossa. Muutaman minuutin kuluttua huoneeseen on saapumassa illan ensimmäinen lukija, joka saa lukea Elsalle itse valitsemaansa kirjaa. Kerran viikossa kirjastossa oleva lukulemmikki kuuntelee yhteensä neljän lapsen lukemista vartin pätkissä tunnin ajan.

Lukulemmikki on kuuntelija. Lapsi, jolla on esimerkiksi lukuvaikeuksia tai haluttomuutta lukea, voi innostua siitä saadessaan lukea koiralle. Koira ei korjaa tai kommentoi, jos lukeminen takkuaa. Tärkeintä on olla lähellä oleva kuuntelija, Niemi kertoo.

Lukutilanne järjestetään erillisessä huoneessa, jossa lukija, lemmikki ja vapaaehtoistyöntekijä saavat olla omassa rauhassaan. Maskussa huoneeseen oli tuotu säkkituoli lukijaa varten. Itse lukeminen tapahtuu sekä lapsen että koiran ehdoilla.

Elsa on tottunut lukulemmikki, sillä se teki samaa työtä jo syksyllä Maskun kirjastossa.

Kysyn aina lukemaan tulevalta lapselta, että kuinka lähelle Elsa saa tulla ja saako se nuolaista. Lapsi saa aina määritellä sen, miten lähellä koira on. Moni lapsi sanoo, että saa tulla vaikka syliin asti. Tietenkään myös koiraa ei voi pakottaa mihinkään, koska lukulemmikkitoiminta tapahtuu myös lemmikin ehdoilla, Niemi selittää.

Lapset lukevat Elsalle yleensä ääneen. Jos ei jaksa lukea koko ajan, voi myös pitää taukoja. Moni lapsi haluaa myös ottaa Elsan huomioon, jos luettava kirja on kesken.

Heille on tärkeää kertoa Elsalle, mitä kirjassa on tapahtunut aiemmin, jotta Elsa pääsee kärryille. Lopuksi lapset saavat antaa Elsalle palkan ja rapsuttaa sitä.

Lukijoita riittää

Maskun kirjastossa lukulemmikkitoimintaa järjestää Suomen Karva-Kaverit. Elsa on toiminut pestissä viime toukokuusta saakka, kun toiminta alkoi kirjastossa. Aluksi sovittiin, että Elsan kanssa testataan viisi lukukertaa, miten hyvin noutaja sopeutuu työhön ja onko lukijoita. Elsa kuitenkin osoittautui erittäin hyväksi lukukoiraksi.

Elsa makoilee mielellään ja pystyy rauhoittumaan tällaisissa tilanteissa. Se on myös äärettömän ihmisrakas ja tykkää lapsista. Lapsenlapseni kanssa Elsa on tottunut pieniin ja koviinkin hellyydenosoituksiin.

Viime syksynä lukuhetket lemmikin kanssa Maskun kirjastossa olivat loppuunvarattuja. Tarvetta palvelulle siis löytyy.

Syksyllä teimme sen verran ylitöitä, että yksi lapsi pääsi lukemaan siskonsa jälkeen. Tänä keväänä ensimmäisellä lukukerralla oli vain yksi lukija, mutta tämän päivän ajat oli varattu taas loppuun, Niemi sanoo.

Maskun kirjaston kirjastovirkailija Päivi Rovio kertoo lukulemmikkitoiminnan löytäneen yleisönsä.

Lukuhetket koiran kanssa ovat olleet todella suosittuja. Lapset selkeästi tykkäävät siitä, että saavat lukea koiralle. Tällainen toiminta on kertakaikkisen ihanaa, josta on tullut pelkkää hyvää palautetta, Rovio sanoo.

Lukuhetket lemmikin kanssa jatkuvat koko kevään Maskun pääkirjastossa. Myös Lemun kirjastossa on lukukoiratoimintaa, jonka järjestää Kennelliitto.

Liisa Kallio