Pelaamista, rakentamista, yhteistä tekemistä: Messy Church tuo sukupolvet yhteen raikkaalla tavalla

Seurakuntapastori Liisa Kuusela toi Messy Churchin Englannista Suomeen.

Messy Church rantautui Suomeen ja Martin seurakuntaan noin vuosi sitten. Alun perin se on lähtöisin Englannista. Suomessa kyseinen ilmiö on vielä erittäin tuore, mutta se on saavuttanut Martin seurakunnassa suuren suosion.

SEURAKUNTA. Perinteiseen kirkossa käymiseen kuuluu rauhoittuminen ja hiljaa kuunteleminen. Moni voi muistoissaan oikein tuntea takapuolen alla kovan puupenkin, jolla piti istua paikallaan ja huomiota herättämättä. Aikuisilta se onnistuu, mutta esimerkiksi lapsilla voi olla vaikeuksia olla tekemättä mitään pitkän aikaa.

Martin seurakunnan seurakuntapastori Liisa Kuusela heräsi tähän ajatukseen ollessaan työntekijävaihdossa Englannissa muutama vuosi sitten. Siellä hän kohtasi ensimmäistä kertaa Messy Churchin, jossa tavoitteena on tuoda eri-ikäiset ihmiset yhteen iloitsemaan Jeesuksesta yhdessä tekemisen kautta. Tavanomainen kirkossa käymisen asetelma on muutettu kokonaan, eikä esimerkiksi penkkejä ole ollenkaan. Kuusela toi Messy Churchin mukanaan Suomeen.

Ihmiset ovat ottaneet sen todella hyvin vastaan! Järjestämme Messy Churchin kerran kuussa, ja parhaimmillaan on tullut 70 ihmistä paikalle, Kuusela kertoo.

Esimerkiksi aiemmin Hirvensalon kirkossa järjestetyn perhemessun kävijämäärä jäi puolestaan pieneksi. Siksi Messy Churchille on ollut Kuuselan mukaan tarvetta.

Ihmisillä on tietty käsitys kirkossa käymisestä, mutta Messy Church on aivan uudenlainen tapa siihen. Olemme tavoittaneet paljon ihmisiä juuri Messy Churchin ansiosta.

Martin seurakunnan Messy Churchissa eri toimintapisteillä kierretään kartan avulla.

Toimintaa ja iloitsemista yhdessä tekemisestä

Messy Church ei sanana kerro hirveästi mitään, eikä sille ole vielä löytynyt suomenkielistä käännöstä. Kuitenkin nimi kertoo sekalaisuudesta, sillä taustalla on ajatus erilaisista taustoista ja tilanteista tulevien ihmisten yhteen tuominen. Eri-ikäisyys on yksi Messy Churchin arvoista.

Seurakuntien toiminnassa on usein eri aktiviteetit eri-ikäisille. Tämä on nuorille ja tuo senioreille. Messy Church on kaiken ikäisille ihmisille lapsiperheistä ikäihmisiin. Eihän Jeesuskaan erotellut sanomaansa eri ihmisille.

Eri-ikäisyyden lisäksi Messy Churchin arvoja ovat vieraanvaraisus, luovuus, Kristus-keskeisyys ja iloitseminen. Kuuselan mukaan jokainen on tervetullut Messy Churchiin, jossa kävijät kiertävät eri toimintapisteillä. Pisteet liittyvät päivän teemaan. Aiemmin teemana on ollut muun muassa Nooan arkki ja Jeesuksen ihmeteot. Pisteillä on erilaista toimintaa pelaamisesta näyttelemiseen.

Meillä on ollut erilaisia kädentaitoja, veden kanssa pelaamista, leipomista, näyttelemistä. Tämä kaikki onnistuu vapaaehtoisten avulla. Tapahtuma on myös täysin maksuton kävijöille, Kuusela sanoo.

Toimintapisteillä kiertäminen jatkuu noin tunnin. Sen jälkeen vuorossa on tarina-osuus, jossa kerrotaan toimintapisteiden aktiviteettien liittymisestä päivän teemaan. Päivä päättyy yhteiseen lämpimään ruokaan.

Kuuselan mukaan Messy Churchin ytimessä on ilo yhdessä tekemisestä ja hengellisyydestä.

On ihana nähdä, kun ihmiset pääsevät yhdessä käyttämään luovuuttaan ja toimimaan yhdessä. Se on samalla haaste, sillä me ei olla totuttu siihen. Kuitenkin tämä toimintatapa toimii. Moni myös on luullut, että tämä on jotenkin epämääräistä, mutta kyllä kaiken keskellä on ilo hengellisyydestä, Kuusela kertoo.

Messy Church on kehitetty Englannissa noin 15 vuotta sitten. Suomeen se rantautui vuosi sitten.

Messy Church on tullut jäädäkseen

Noin vuosi sitten alkanut Messy Church järjestettiin ensin Hirvensalon kirkossa. Sisäilmaongelmien vuoksi toiminta kuitenkin siirtyi Satavan saareen Hennalan seurakuntakotiin. Tila on Kuuselan mukaan ihanteellinen Messy Churchille. Vanhana hirsirakennuksena se houkuttelee seikkailuun ja henkii yhteisöllisyyttä, mikä on yksi Messy Churchin tärkeistä tukipilareista.

Täällä on paljon tilaa ja eri huoneita järjestää toimintapisteet. On myös pöytätilaa ruokailua varten. Yläkerrassa on myös iso sali, jonne voi suunnitella vaikka mitä. Parkkipaikkoja löytyy ja bussi tulee ihan viereen, Kuusela sanoo.

Ihmiset ovat Kuuselan mukaan ottaneet Messy Churchin todella hyvin vastaan. Yhdessä oleminen rennossa ympäristössä on saanut kiitosta.

Monet ovat kyselleet, että jatkuuhan tämä edelleen. Ihmiset ovat tykänneet varsinkin siitä, että on tekemistä ja yhteinen ruokailu. Tämä on monelle oikeasti kirkko.

Maailmalla Messy Church on levinnyt muun muassa Kanadaan ja Saksaan. Suomessa Messy Churchin otti ensimmäisenä toimintaan Martin seurakunta, mutta viime syksyn loppupuolella myös Verkostoseurakunta Helsingissä otti sen käyttöön.

Kuusela uskoo, että erittäin hyvän vastaanoton saaneen Messy Churchin toiminta jatkuu tulevaisuudessakin.

Joka kerta tuntuu, että ihmisillä on paljon erilaisia ideoita. Täällä Hennalassa voi myös järjestää toimintaa ulkona, kun sää sallii.

Liisa Kallio