Velkuan koululla järjestettiin koulun ensimmäiset Ystävänpäivätanssit

Tansseja oli yhteensä 10. Vasemmalta oikealle pareittain: Camilla Vuorinen ja Niilo Pietilä, Janet Eriksson ja Samuel Lumpus sekä Rawnag Al-zaidi ja Tony Vuorinen.

Idea koulun omista vanhojen tansseista syntyi oppilaiden keskuudessa viime keväänä. Ajatus kasvoi Ystävänpäivätansseiksi, joissa esiintyi neljä tanssiparia. Ystävänpäivänä parit esiintyivät ensin koulun oppilaille sekä henkilökunnalle ja myöhemmin illalla läheisilleen.

NAANTALI. Tuttu musiikki Leijonakuningas-elokuvan alusta lähtee soimaan. 8.- ja 9.-luokkalaisista muodostuvat parit saapuvat koulun liikuntasaliin yksi kerrallaan musiikin tahtiin savukoneen luodessa tunnelmaa. Ihan täysin ilman kommelluksia ei kuitenkaan selvitä, sillä palovaroitin laukeaa soimaan.

Velkuan koululla tanssia opettava Johanna Roivanen kertoo, että hälyttimen soiminen oli jatkoa aiemmille sattumuksille.

– Viikkoa ennen tansseja musiikintoistolaite hajosi. Tilalle piti ostaa uusi, joka ei myöskään toiminut kunnolla. Savukonettakin testailtiin useaan kertaan eikä se laukaissut palohälytintä.

Kommelluksista huolimatta oppilaat vetivät esityksen hienosti läpi Velkuan koulun muille oppilaille ja henkilökunnalle. Vanhojen tansseista tutut tanssit kuten Cicapo ja Virginia Reel löytyivät repertuaarista, mutta ehdoton kohokohta oli oppilaiden itse suunnittelema oma tanssi. Se oli myös tanssijoiden suosikki.

Ystävänpäivätansseissa esiintyivät Janet Eriksson ja Samuel Lumpus, Rawnag Al-zaidi ja Tony Vuorinen, Camilla Vuorinen ja Niilo Pietilä sekä Eevi Ovaska ja Daniel Rämönen.

Nuoret olivat erittäin ylpeitä itsestään tanssin jälkeen. Takarivissä vasemmalta oikealle Niilo Pietilä, Daniel Rämönen, Tony Vuorinen ja Samuel Lumpus. Alarivissä vasemmalta oikealle Camilla Vuorinen, Eevi Ovaska, Rawnag Al-zaidi ja Janet Eriksson.

Purettavat seinät hyötykäyttöön

Ystävänpäivätanssit olivat suurelta osin oppilaiden panostusta. He hankkivat luvat liikuntasalin käyttöön sekä saivat Leader Varsin hyvä -hankkeesta 500 euron rahoituksen tanssiaisia varten. Kyseinen raha käytettiin muun muassa liikuntasalin koristeluun. Ilmapallojen lisäksi seinille maalattiin erilaisia kuvioita.

– Koulu puretaan tämän lukuvuoden jälkeen, joten saimme rehtorilta luvan maalata kuvioita seinille. Tästä tuli kyllä paljon juhlavampi, Janet Eriksson kertoo.

7.-luokkalaiset järjestivät tansseihin myös cocktail-tilaisuuden kotitalousopettajan johdolla.

Tanssijoiden mukaan koulun oppilaille ja henkilökunnalle esiintyminen ei jännittänyt niin paljon, mutta päivän seuraava esitys aiheutti jo enemmän sydämentykytyksiä.

– Illalla on vielä toinen esitys vanhemmille ja läheisille, niin se kyllä jännittää. Ollaan kuitenkin tosi ylpeitä itsestämme ja Johanna-opettajasta, Samuel Lumpus sanoo.

Tangon kohdalla otettiin mukaan ruusut. Kuvassa Daniel Rämönen ja Eevi Ovaska.

Tanssiva koulu

Ystävänpäivätanssit olivat ensimmäiset Velkuan koululla. Koulun 57 oppilaasta 22 harrastaa tanssia Roivasen johdolla, joten potentiaalia perinteen syntymiselle on olemassa. Roivanen on työskennellyt Velkuan koululla neljä vuotta.

– Täällä ei ole ollut tanssia ennen. Oppilaat tekivät paljon töitä tanssiaisten eteen, ja näistä jäi kyllä hieno fiilis, Roivanen kertoo.

Oppilaiden puolesta perinne tuskin katkeaa, sillä ensimmäisten Ystävänpäivätanssien jälkeen seuraavat tanssijat odottavat jo vuoroaan.

– Koulun muut oppilaat odottivat tansseja innolla, mutta enemmän vielä sitä, milloin he itse pääsevät tanssimaan, Roivanen kertoo.

Liisa Kallio