Uudisrakentaminen rauhoittunee tänä vuonna

Nyt kiinnitetään huomiota asumisen hiilijalanjäljen pienentämiseen

RAKENTAMINEN. Huoneistokeskuksen tammikuussa julkistamassa asuntomarkkinakatsauksessa ennustetaan uudisasuntojen rakentamisen hiljenevän vuonna 2020 edeltäviin vuosiin verrattuna. Nousevina trendeinä uudisrakentamisessa ovat asumisen energiatehokkuus ja hiilijalanjäljen pienentäminen.

Vuoden 2019 tammi–lokakuussa uudisasuntoja valmistui 2 % vähemmän ja oli rakenteilla 8 % vähemmän, kuin samalla ajanjaksolla edeltävänä vuonna. Tilastokeskuksen mukaan myös rakennuslupia myönnettiin 13 % vähemmän, eli voimakkain uudisrakentamisen buumi tulee luultavasti vuonna 2020 rauhoittumaan, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa toteaa.

Vihreiden arvojen korostuminen heijastuu myös asuntokauppaan. Energiatehokkuus ja sen myötä pienenevät asumiskulut ovat asia, jonka perään ostajat osaavat kysyä.

Ostajat ovat valveutuneita energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen liittyvissä seikoissa, ja esimerkiksi maalämpö ja uusiutuvan energian käyttö ovat ehdottomasti myyntivaltteja asuntokaupoilla. Asumisen hiilijalanjälki on koko ajan enemmän esillä yleisessä keskustelussa, ja sen pienentäminen on järkevää myös kustannustehokkuuden näkökulmasta, Hintsa kertoo.

Suomessa on parhaillaan rakenteilla ensimmäiset Joutsenmerkki-asuinkerrostalot.

Joutsenmerkki-taloissa on kiinnitetty erityishuomioita rakennusmateriaalien ympäristöystävällisyyteen, uusiutuvien energialähteiden, kuten aurinkosähkön, hyödyntämiseen sekä hiilijalanjäljen pienentämiseen rakentamisen kaikissa vaiheissa. Ne ovat hyvä esimerkki koko ajan vahvistuvasta vihreästä rakentamisesta, Hintsa sanoo.