Kotitaloudet velkaantuvat – onneksi korot ovat matalat

TALOUS. Kotitalouksien rahoitusvarallisuus on kasvanut, mutta niin on myös velkaantuminen. Suomen Pankin tilastojen mukaan eniten ovat kasvaneet taloyhtiölainat sekä kulutusluotot. Ulkomaiset kulutusluotottajat, ns. pikavippiyhtiöt, puuttuvat tilastoista, joten niiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa.

Viime vuosina on peräänkuulutettu taloudenhallinnan taitoja ja niille on selvästi tarvetta. Jo lähes 390 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, huomioi Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen.

Velkaantuneiden kotitalouksien tilannetta helpottaa se, että korkotaso on nyt ennätyksellisen matala. 

Vaikka velkaantuminen on kasvanut, maksavat kotitaloudet korkoja tällä hetkellä ennätyksellisen vähän suhteessa tuloihinsa. Lyhyet euribor-korot ovat miinuksella ja tämän odotetaan jatkuvan myös lähivuodet. Korkojen noususta ei siis ole tulossa shokkia kotitalouksien rahatilanteeseen lähivuosina, Mikkonen kommentoi. 

Hyvässä taloudenpidossa kannattaa kuitenkin varautua myös siihen, että korot jonain päivänä nousevat. 

Oma velka tulee suhteuttaa tuloihin, mutta myös velan rakenteella on merkitystä. Varallisuutta kasvattavat velat kuten asuntoon liittyvä velka on ”parempaa” velkaa kuin saman tien kulutukseen menevät velat, Mikkonen muistuttaa.