Turun Nuori Teatteri kaipaa lisää tiloja

Ympäristöteemat esillä tämän vuoden produktioissa

Supermarsussa pääosaa eli 11-vuotiasta Emiliaa esittää naantalilainen 13-vuotias Hanna Suomalainen ja hänen äitiään raisiolainen 15-vuotias Sandria Haapala.

Turun Nuoren Teatterin vuoden 2020 ohjelmisto on laadukas kattaus perinteistä ja uudempaa lastenteatteria, nuorten tekemää lasten- ja nuortenteatteria sekä musiikkihupailua aikuiseen makuun.

TEATTERI. Linnankadun ja Ursininkadun kulmassa toimivan Turun Nuoren Teatterin järjestämässä taiteen perusopetuksessa on mukana 250 oppilasta. Esittävällä puolella noin 100 lasta ja nuorta tekee vuosittain 3–5 produktiota, joita pääsee näkemään Vanhan Kivipainon teatteritilassa.

Turun Nuoressa Teatterissa vierailee vuosittain noin 15 000 – 20 000 katsojaa. Tämän vuoden alussa teatterille valmistui uusi numeroitu 170-paikkainen katsomo. Nyt saliin mahtuu 10 katsojaa enemmän kuin aiemmin. Katsomon rakentamisesta johtuen työryhmät ovat jonkin verran harjoitelleet evakossa, mutta nyt sali on valmis sunnuntaina alkavaa näytöskautta varten.

Tämä teatteri tekee niin valtavasti työtä ja täällä on niin monta ryhmää, että olisi tosi kiva, jos jostain saisi lisää tiloja, kommentoi vuoden ensimmäisen näytelmän ohjaaja Sami Markus.

Supermarsun vieraileva ohjaaja Sami Markus (oik.) on ohjannut Turun Nuoressa Teatterissa viimeksi silloin, kun teatterin nykyinen johtaja Kalle Lamberg (vas.) oli pikkupoika.

Kevään näytelmät pureutuvat ympäristöteemoihin

Supermarsu pelastaa Itämeren silakat saa ensi-iltansa sunnuntaina 16. helmikuuta.

Näytelmä perustuu Paula Norosen tuttuihin kirjoihin, joita on ilmestynyt jo 13. Näytelmässä Emilia saa marsun, joka saa aikaan hänessä supervoimia. Pian hän kuulee kalojen hädän ja päättää pelastaa Itämeren, ohjaaja tiivistää.

10–17-vuotiaita nuoria on produktiossa mukana 18 Turusta ja lähikunnista. Kaikki ovat olleet näyttämöllä aiemminkin. Pääosaa eli 11-vuotiasta Emiliaa esittää naantalilainen 13-vuotias Hanna Suomalainen ja hänen äitiään raisiolainen 15-vuotias Sandria Haapala. Luvassa on musiikillinen seikkailutarina, jonka huumori aukeaa työryhmän mukaan parhaiten kouluikäisille, mutta sopii hyvin myös vähän pienemmille katsojille.

Toivon, että lapset ja vanhemmat alkavat näytelmän nähtyään miettiä, mitä kukin itse voisi tehdä ympäristön hyväksi, ohjaaja toteaa.

Toinen ympäristöteemoihin pureutuva näytelmä tänä vuonna on nuorten oma produktio, Esme Kaislakarin Suuri Avaruusseikkailu, joka tulee ensi-iltaan 4. huhtikuuta. Suurimmaksi osaksi alle 18-vuotiaista koostuva ryhmä tuottaa, lavastaa, puvustaa ja ohjaa ilmastonmuutosta käsittelevän lastennäytelmän itsenäisesti. Näyttelijöitä on mukana 12.

Ohjaaja Kerttuli Nera ja apuohjaaja Jasmin Iacovone ovat innoissaan uusista tehtävistään.

Me ollaan oltu aika paljon lavalla, joten nyt on mielenkiintoista ottaa ihan erilainen rooli, he toteavat.

Näytelmä kertoo ilmastonmuutoksesta. Muita teemoja ovat muun muassa ystävyys ja erilaisuuden tärkeys, ohjaajat kertovat.

Ilmastoteemat näkyvät paitsi sisällössä myös konkreettisessa tekemisessä.

Me koitetaan uusiokäyttää kaikkia materiaaleja sekä lavastuksessa että puvustuksessa, Nera ja Iacovone kertovat.

Ohjaaja Kerttuli Nera ja apuohjaaja Jasmin Iacovone ovat perehtyneet ympäristöteemoihin näytelmässä Suuri avaruusseikkailu.

Prinsessa Pikkiriikki ja Eemelikin seikkailevat Turussa

Keväällä on luvassa myös kiertävää lastenteatteria, kun Suvi Aarrekari ja Tuulia Lindholm lähtevät kahdestaan tekemään näytelmää Prinsessa Pikkiriikistä. Hannele Lampelan kirjoihin perustuvaa näytelmää esitetään 26. maaliskuuta alkaen maanantaisin ja tiistaisin Turun Nuoren Teatterin tiloissa ja loppuviikosta tilauksesta vaikka päiväkodeissa.

Ohjauksesta vastaa toinen näyttelijöistä: Suvi Aarrekari.

Näytelmä kertoo 5-vuotiaasta tytöstä, joka saa äidiltään järkyttävän uutisen, että äidin sisällä asuu joku. Pikkiriikki tulee siihen tulokseen, että se joku on varmasti ihan urpo ja muuttaa pian heille, Aarrekari kertoo.

Pikkiriikki tuli Aarrekaria vastaan, kun hän etsi googlaamalla luettavaa omalle tyttärelleen.

Ihastuin Prinsessa Pikkiriikkiin heti. Olin lähdössä ostamaan kirjaa joululahjaksi, kun sanoin täällä ääneen, että siitä pitäisi tehdä jotain – ja nyt ollaan tässä, ohjaaja naurahtaa ketterän teatterin nopealle toiminnalle.

Kesällä Turun Nuoren Teatterin perinteinen musiikkihupailu saa uuden esityspaikan Uittamon paviljongilta. Siellä esitetään aikuisille suunnattua Marika Vapaavuoren kirjoittamaa musiikkihupailu Turku-Tukholmaa, jonka ohjaa Pekko Honkasalo.

Lähdemme siis Itämeren aalloille etsimään rakkautta. Luvassa on paljon musiikkia ja sykähdyttäviä hetkiä. Ensi-ilta on 18. kesäkuuta. Silloin tärähtää ja esityskausi jatkuu pitkälle elokuuhun saakkaa, ohjaaja kertoo.

Syksyn suurproduktiona nähdään Astrid Lindgrenin klassikko Vaahteramäen Eemeli, jonka ohjaa Joonatan Perälä

Janica Vilen