Turun Nuoren Teatterin Supermarsu naurattaa sekä aikuisia että lapsia

Simo Sudenkorva (Veeti Rantanen) ja Emilia (Hanna Suomalainen) vakuuttavat yleisönsä. Kuva: TNT, Kalle Karlsson.

Turun Nuori Teatteri: Supermarsu pelastaa Itämeren silakat

Esityskausi: 16.2.–26.4.

Alkuperäisteksti: Paula Noronen

Ohjaaja: Sami Markus

Musiikki: Juha Tikka

TEATTERIARVIO. Turun Nuoressa Teatterissa esitetään pari vuotta sitten valkokankaallakin nähtyä tarinaa Supermarsu pelastaa Itämeren silakat. Näytelmässä 11-vuotias Emilia Laitinen-Nieminen saa lemmikkimarsun. Hänen koulunsa suljetaan homeongelman vuoksi ja evakkoon lähteneen koululuokan lapset alkavat valmistella esitelmiä liittyen ilmastonmuutokseen. Kun lemmikkimarsu puraisee Emiliaa, hän alkaa kuulla kalojen puhetta ja pääsee jyvälle niiden hädästä. Superkuulon lisäksi hän saa pian muitakin supervoimia, joiden avulla hän lähtee pelastamaan Itämerta ja sen silakoita epärehellisen vedenpuhdistamon ikeestä.

Emilian roolin vetävä naantalilainen Hanna Suomalainen vakuuttaa paitsi näyttelijänä myös laulajana. Hänen hillitty karismansa ja lakoniset vitsinsä uppoavat ainakin ensi-iltayleisöön täydellisesti. Nauru raikaa, kun lapsi kuvailee vanhempiensa uusia kumppaneita ja aikuisten asioita, kuten ’burnuttia’ eli jonkinlaista pohjaan palamista. Vaikka joukkoon on ripoteltu paljon vitsejä ja kielellistä nokkeluutta aikuisten ja nuorison bongattavaksi, näytelmä onnistuu vangitsemaan myös lapsikatsojien huomion herkeämättä. Oma 5-vuotiaani kysyi, koska voidaan tulla uudestaan, jo ennen kuin pääsimme pois katsomosta.

Alun perin Paula Norosen kirjasta tehty näytelmä muistuttaa paljon elokuvaversiota. Emilian paras ystävä Simo ja tätä koulussa kiusaava Rasva-Antero jopa näyttävät täysin samalta kuin elokuvassa. Suurin ero elokuvaan on sivuhahmojen kasvattaminen. Elokuvassa Emilian kasvutarina supersankariksi ja hänen ystävyytensä Simon kanssa saavat huomattavasti suuremman osan. Näytelmässä nämä asiat on jätetty pienemmälle huomiolle ja sen sijaan leffassa melko litteiksi jäävät sivuhenkilöt saavat näytelmässä enemmän tilaa kasvaa. Se on loistava ratkaisu – sillä harrastajateatterissa yhden tytön show kävisi nopeasti tylsäksi. Nyt hyviä hahmoja on monta. Erityisesti Emilian äidin rooli vakuuttaa ja naurattaa. Yksinhuoltajaäidin kuvaus osuu naulan kantaan kaikessa koomisuudessaan ja raisiolainen Sandria Haapala tekee roolin käsittämättömän hyvin ollakseen vasta 15-vuotias.

Takana saunajoogaajat (Aleksandra Frey ja Cecilia Degenhardt), Viivi Vindaloo (Siiri Liljavirta), saunoja (Laura Lalli) ja Lassi Raita (Esmeralda Suvitie). Edessä Pertti Paukkunen (Emilia Valkama), Emilia (Hanna Suomalainen) ja Ulla, Emilian äiti (Sandria Haapala). Kuva: TNT, Kalle Karlsson.

Supersankarikuvasto on tuotu hauskasti mukaan sarjakuvamaisilla videoilla, joiden avulla saadaan esitettyä Emilian unet ja hänen lentoharjoituksensa Supermarsuna. Myös musiikki ansaitsee erityismaininnan. Hauskat ja tunnelmalliset kappaleet pääsevät oikeuksiinsa hyvien laulajien avulla, ja kulisseissa laulava kuoro on sooloihin kuin piste i:n päälle. Erityisesti merenalaiset biisit lumoavat ja jäävät korvamadoiksi.

Edellisistä TNT:n produktioista tuttuja näyttelijöitä on mukana ainakin Turusta, Naantalista, Raisiosta, Kaarinasta ja Liedosta. Yhteensä näyttämölle astelee 17 näyttelijää, jotka ovat 10–17-vuotiaita, mutta silti jo aikamoisia konkareita. Näytelmä on varmoissa käsissä!

Janica Vilen