Turku-kaipuu sai Suomi-neito Satu Mäkisen palaamaan opiskelukaupunkiinsa

Satu Mäkinen nauttii erityisesti siitä, kuinka hänen kotinsa ikkunasta näkyy Aurajoki ja siellä lentävät lokit.

Miss Maailma -kilpailuun Suomi-neitona vuonna 1986 osallistunut Satu Mäkinen palasi vuosien jälkeen takaisin Turkuun, jossa hän opiskeli 90-luvulla. Tällä hetkellä Mäkinen kirjoittaa toista kirjaansa.

HENKILÖT. Suomen kärkikaartissa mallina työskennellyt Satu Mäkinen (os. Ala-Harja) on selkeästi onnellinen muutettuaan takaisin Aurajoen rannalle. Alunperin Seinäjoelta kotoisin oleva Mäkinen vietti Turussa kahdeksan vuotta 90-luvulla opiskelujen takia.

Rakastan tätä kaupunkia! Turku-kaipuuni alkoi jo kaksi vuotta sitten, ja viime elokuussa pääsin viimein muuttamaan tänne. Nautin erittäin paljon kodistani ja elämästä täällä, Mäkinen kertoo.

Opintojen jälkeen Mäkinen muutti perheensä kanssa kotikaupunkiinsa Seinäjoelle. Malliuran jälkeen hän on työskennellyt korkeakoulu- ja terveydenhuoltokentällä erilaisissa tehtävissä ja hankkeissa. Tohtoriksi Mäkinen väitteli Tampereen yliopistossa vuonna 2014. Perhe-elämään liittyvien elämänmuutosten myötä Mäkinen päätyi takasin Turkuun nuorimman lapsensa kanssa.

Tällä hetkellä teen tuntiopettajan sijaisuuksia ja vapaaehtoistyötä. Olen myös löytänyt Turusta seurakunnan, joka on tärkeä osa elämääni.

Mallikokemukset opettivat paljon

Mäkisen ura mallina päättyi muutama vuosikymmen sitten. Maailma on muuttunut paljon sen jälkeen, ja Mäkinen korostaa oman kokemuksensa sijoittuvan 80-luvulle. Hän aloitti oman malliuransa 16-vuotiaana.

Silloin ei käsitelty kuvia samalla tavalla kuin tänä päivänä vaan mentiin sillä, miltä näytti. Kauneusleikkaukset olivat myös harvinaisia, hän kertoo.

Nykyajan mallimaailma näyttäytyy Mäkiselle raadollisena. Liiallisuuksiin vietynä ulkonäön ihannointi on hänen mukaansa orjuuttavaa, mutta samaan aikaan hän on kiitollinen omista kokemuksistaan.

Aina löytyy kauniimpi ja nuorempi. Se kierre on loputon. Ulkonäkö on saanut liian suuren merkityksen, mikä on vain lisääntynyt vuosien varrella. Keskiössä oleminen mallina oli kuitenkin kokemus ja olihan se kivaa, mutta sitten paljastui, että se oli pelkkää pintaa, Mäkinen sanoo.

Uusi ura kirjailijana

Tuntiopettajan sijaisuuksien ja vapaaehtoistyön lisäksi kirjoittaminen pitää Mäkisen kiireisenä. Vuosi sitten ilmestynyt Jumalan kutsu ja koulu, Herran kohtaamisia ja mietelmiä -kirja on Mäkisen esikoisteos.

Se on omaelämäkerrallinen teos. Kerron siinä muun muassa uskoon tulemisestani ja isäni sairastumisesta. Olen käyttänyt myös lähteinä omia päiväkirjojani. Kirjassa on myös profetioita, Mäkinen kertoo.

Omakustanteinen kirja julkaistiin marraskuussa 2018, ja seuraava kirja on jo työn alla. Teos on myös hengellinen, mutta fiktiivinen romaani. Tapahtumat sijoittuvat Italian Toscanaan, jonne Mäkinen matkustaa huhtikuussa.

Olen katsellut paljon tietoa netin kautta Toscanasta, mutta itse matkasta olen erittäin innoissani. Toivottavasti saan siellä lisää ideoita kirjaani.

Kirjan perusteksti on jo olemassa, noin 130 sivua. Toscanan matkan jälkeen Mäkinen uskoo kirjan täydentyvän vielä noin sadalla sivulla.

Ehkä syksyllä se valmistuu, saa nähdä. Uskon, että asiat järjestyvät.

Liisa Kallio