Samaan aikaan äitiyslomalta työelämään: Kustavilaisia yrittäjäsiskoja on toivottu takaisin töihin päivittäin

Nora Seikkula ja Henna Nummela ovat nauttineet siitä, kun äitiysloma sattui kummallekin samaan aikaan. Tänä keväänä molemmat palaavat kuitenkin takaisin työelämään.

Kustavilaiset siskot Nora Seikkula ja Henna Nummela palaavat äitiyslomilta takaisin omien yritystensä pariin kevään aikana. Samassa kiinteistössä toimiva kahvila ja parturikampaamo luovat keskenään symbioosin – ihmisvirta kulkee usein molempien kautta.

KUSTAVI. Noin kaksi vuotta äitiyslomalla olleet siskokset Nora Seikkula ja Henna Nummela odottavat jo innolla työn tahdittamaan arkirytmiin pääsyä. Sisarukset ovat olleet aiemminkin samaan aikaan äitiyslomalla, mutta nyt molemmat ovat valmiita palaamaan töihin.

Onhan se kivaa olla samaan aikaan samassa elämänvaiheessa. Saa toiselta vertaistukea, voidaan kyläillä ja lapset voivat leikkiä keskenään. On kuitenkin kiva aloittaa taas työt, päästä takaisin siihen arkeen ja nähdä kaikki tutut asiakkaat, Seikkula kertoo.

Nummela on samoilla linjoilla isosiskonsa kanssa.

Odotan kyllä todella paljon töihin paluuta. Se tuo säännöllisyyttä ja arkirytmiä. Töissä saa olla myös jotain muutakin kuin äiti, kun on aikuista seuraa. Saa sen osan itsestään takaisin, joka on ilman lapsia, hän sanoo.

Myös paikalliset ovat kovasti odottaneet sisaruksia takaisin töihin. Pyyntöjä tulee päivittäin.

Suurin piirtein heti synnäriltä tullessa kyseltiin, että milloin avaat taas. Se kyllä lämmittää mieltä, kun ihmiset kaipaa ja haluaa sinun tulevan takaisin, Seikkula kertoo.

Yritykset saavat voimaa toisistaan

Nummela perusti oman yrityksensä, Hennan parturikampaamon, vuonna 2012. Isosisko Nora seurasi esimerkkiä kaksi vuotta myöhemmin, kun kahvila Maggia avattiin. Yritykset sijaitsevat samassa kiinteistössä Kustavin keskustassa. Toisen paikan sulkeutuminen vaikuttaa heti toiseen yritykseen.

Kampaamokin on aika pienessä tilassa, ja se rakennus on aika kolkko ilman kahvilaa. Oli tylsää, kun Nora oli jo jäänyt äitiyslomalle ja itse tein lyhennettyä viikkoa. Ihmisvirta on ihan erilainen, kun molemmat yritykset ovat auki. Kahvilaan tullessa ihmisille tulee mieleen, että pitikin varata aika kampaajalle. Jos minulla taas venyy edellinen asiakas, niin voi sanoa, että mene tuonne kahvilan puolelle odottamaan niin tarjoan kahvit, Nummela selittää.

Niin kahvila kuin kampaamo ovat ympärivuotisesti avoinna. Ero kesän ja talven välillä sesonkikunnassa on suuri.

Harva paikka on auki talvella, joten on kiva nähdä ihmisiä muuallakin kuin ruokakaupassa. Yrittäminen täällä on sesonkiluonteista, joten kesällä töitä tehdään aamusta iltaan ja talvella otetaan rauhallisemmin, Seikkula kertoo.

Paikalliset saavat myös siskoilta kiitosta.

Talvella saa hädin tuskin omiaan takaisin, mutta silloinkin halutaan olla saatavilla. Kesään verrattuna ero on iso, mutta paikalliset käyvät erittäin kiitettävästi talvella, Nummela sanoo.

Pintaremonttia ennen avajaisia

Seikkulan ja Nummelan töihin paluuseen vaikuttaa suuresti Kustavin ilmainen päivähoito. Se madaltaa molempien kynnystä palata työelämään varsinkin, kun he toimivat yrittäjinä.

Asiakaskunnan kokoamiseen menee hetki, ja alussa täytyy tehdä kaikki hankinnat. Sen takia ensimmäisinä kuukausina tuskin tekee voittoa. Siksi täytyy miettiä, milloin on järkevää palata töihin. Kun päivähoito on ilmaista, on yksi iso huoli pois olkapäiltä, Nummela kertoo.

Seikkula on samoilla linjoilla siskonsa kanssa.

Kustavin päiväkoti on hienosti hoidettu, ja sinne voi huoletta jättää lapset, kun on tutut hoitajat. Kyllä se vaikuttaa suuresti siihen, milloin itse palaa työelämään.

Nummela palaa ensimmäisenä takaisin kampaamonsa pariin helmikuussa. Kahvila Maggia aukeaa myöhemmin huhtikuussa juuri ennen kesäsesonkia. Molemmissa yrityksissä on uudistuksia luvassa, sillä ennen työn alkua siskot remontoivat toimitiloja. Muuten toiminta jatkuu heidän mukaansa samalla hyvällä meiningillä kuin aiemminkin, vaikka uudistuksiakin on luvassa.

Myyjät ovat kuitenkin samat, siskokset lisäävät.

Liisa Kallio