Sähköiset palvelut yleistymässä asuntokaupassa

Sähköiset palvelut voivat säästää niin kiinteistövälittäjän kuin kuluttajan aikaa.

Sähköiset palvelut säästävät usein kiinteistövälittäjän ja kuluttajan aikaa. Erilaisten palveluiden avulla voi hankkia asunnolle hinta-arvion tai suorittaa asuntokaupan allekirjoituksen sähköisesti.

KIINTEISTÖNVÄLITYS. Asuntokaupan digitalisoituminen on ottanut Suomessa harppauksen eteenpäin, sillä tänä päivänä esimerkiksi asuntokaupan allekirjoittamisen voi hoitaa pelkän älylaitteen välityksellä. Kesäkuussa 2019 lanseerattua suomalaista DIAS-alustaa käyttää jo yli 2000 kiinteistövälittäjää ja se kattaa 96 prosenttia asuntolainamarkkinasta.

– DIAS on kiinteistövälittäjien ja pankkien käyttämä järjestelmä asuntokauppojen toteuttamiseen. Kaupan ehtojen sopimiseen saakka toimitaan samoin kuin ennenkin, mutta sen jälkeen välittäjä lähettää kaupan DIASiin. Me hoidamme kaupan, pankki tarkistaa edellysten olevan kunnossa ja sitten tarvitaan vain allekirjoitukset. DIAS valvoo maksujen tapahtumisen, jonka jälkeen paperinen osakekirja lähetään pankin holviin, DIASin toimitusjohtaja Sami Honkonen avaa järjestelmää.

Allekirjoitukseen tarvitaan vain älylaite

Prosessin jälkeen välittäjä saa kaiken tiedon kaupan toteutumisesta sähköisesti. Honkosen mukaan DIAS säästää ennen kaikkea eri osapuolien aikaa.

– Kiinteistövälittäjille on hankalaa sopia pankkiin kaupantekoaika, joka menee yleensä kolmen viikon päähän. Pankin lisäksi ajan pitää sopia muillekin osapuolille. Esimerkiksi neljän ihmisen aikataulujen sopiminen keskelle työpäivää on aikamoinen hässäkkä. DIASin avulla kauppa on tehty parissa päivässä.

DIASin avulla loppuun vietyjä asuntokauppoja tehdään kuukausittain kymmenillä miljoonilla euroilla. Itse allekirjoitukseen menee pari minuuttia, ja sen voi hoitaa käytännössä missä vain.

– Kauppoja on tehty niin, että toinen osapuoli on ollut muun muassa Australiassa, puolukkametsällä tai kotona ilman housuja. Riittää, kun on älylaite. Välittäjät ovat innoissaan ajan ja vaivan säästymisestä ja kuluttajat ovat tykänneet myös. DIAS osuu juuri oikeisiin kipukohtiin, jotka on aiemmin koettu asuntokaupassa vaikeiksi, Honkonen kertoo.

Hinta-arvio sähköisesti

Asuntokaupan lisäksi kiinteistövälitysalalla on muitakin kohteita, joissa digitalisaatiosta on ollut hyötyä. Esimerkiksi Solid House on tarjonnut vuoden alusta E-arvio -palvelua, jonka avulla asunnon tai kiinteistön hinta-arvion voi tilata netistä. Se sopii hyvin tilanteisiin, joissa hinta-arvio tarvitaan esimerkiksi lainaa hakiessa. Solid Housen toimitusjohtaja Leena Tuijulan mukaan E-arvio on erittäin kattava palvelu.

– Asiakkaan täytyy antaa paljon tietoa asunnosta ja myös valokuvia, joiden perusteella ammattitaitoinen välittäjä laskee ja tekee tarkan hinta-arvion käymättä paikan päällä. E-arvion avulla asiakas voi säästää satoja euroja, sillä E-arvion kanssa voi mennä vaikka seitsemään pankkiin ja sen voi tilata mistä päin Suomea tahansa, Tuijula kertoo.

E-arvio on otettu Tuijulan mukaan hyvin vastaan. Sille on selkeä tarve.

– Kysyntä on kasvanut tietoisuuden levitessä. Arviointi on helppo tehdä sähköisesti, kun tietoa on niin paljon saatavilla, Tuijula sanoo.

Liisa Kallio