Rakenna & Sisusta -messujen teemana ekologisuus: Sisustussuunnittelija Seija Strand antaa vinkkejä messukävijöiden sisustuspulmiin

Sisustussuunnittelija Seija Strandin mielestä elämä saa näkyä ja tuntua kodeissa.

Turun Messukeskuksessa valmistaudutaan jälleen talven suurimpaan messukoitokseen, Rakenna & Sisusta -messuihin.

TURKU. Rakentaminen ja remontointi kukoistaa tällä hetkellä Lounais-Suomen alueella. Se näkyy myös tämän viikon Rakenna & Sisusta -messuilla 7.–9. helmikuuta. Näytteilleasettajia on kaikkiaan mukana lähes 250.

− Kodin rakentaminen, remontointi ja sisustaminen ovat aina ajankohtaisia. Tämän vuoden tapahtumassa näkyy koko asumisen kaari ensiasunnon ostamisesta aina senioriasumiseen, messujen projektijohtaja Krista Ahonen sanoo.

Ekologisuus tämän vuoden erityisteema

Rakenna & Sisusta -messut nostaa vuosittain esille ajalle ominaisia trendejä. Vuoden 2020 tapahtuman erityispiirteenä on ekologisuus. Varsinainen ekoasumisen taidonnäyte tapahtumassa on sisustuksellinen messutalo monine huoneineen, joka kohoaa messukeskuksen halliin. Koti pohjolassa -teemainen talo on sisustettu muun muassa pohjoismaisella designilla ja mukana on runsaasti luonnollisia valintoja, puuta, kiveä, savea, hamppua, pellavaa ja puuvillaa. Talon suunnittelusta ovat vastanneet Kati Laituri ja Hanna Leino.

Sisustusvinkkejä luvassa lauantaina

Sisustusvinkkejä kaipaavien kannattaa suunnata sisustussuunnittelija Seija Strandin meet & greet -tilaisuuteen lauantaina 8.2. Seija Strand on tullut suomalaisille tutuksi TV-ohjelmista Tervetuloa Kotiin, Ravintola X ja Kotoisa.

– Itse pidän trendikkäänä sellaista sisustusta, joka ottaa vaikutteita vallalla olevista trendeistä, mutta on silti vahvasti asukkaansa näköinen. Yleisellä tasolla voisin sanoa, että kodit ovat nyt runsaammin sisustettuja, tekstiilejä käytetään enemmän, koriste-esineet ovat taas mukana sisutuksessa, maanläheiset luonnosta napatut sävyt ovat vallallaan, mutta niiden rinnalla myös voimakkaita vahvoja sävyjä sinisestä keltaiseen ja punaiseen, linjat ovat pehmeämpiä, pyöreitä ja kaarevia. Kodit saavat olla paikkoja, joissa elämä näkyy. Koti on turvasatama tässä kovassa maailmassa, Strand analysoi tämän hetken sisustamista.

Materiaaleista hän nostaa esille puun sen eri sävyissä – ja lisäksi muutkin luonnonmateriaalit kuten kiven ja marmorin.

– Sävyistä juurikin maanläheiset sävyt, mutta myös sininen, keltainen ja muut värit nostavat päätään, Strand listaa.

– Uskoisin, että metallin sävyt muuttuvat taas jossain kohtaa viileämmiksi eli terästä, hopeaa ja rosteria tulemme myös näkemään, toki messinkiä ja kultaa näkyy vielä mukana, hän ennustaa.

Myös messuilla vahvasti esillä oleva kierrätys ja muutenkin kestävät valinnat ovat nyt ajankohtaisia asioita sisustamisessa.

Strandin pikakonsultaatiot ovat käynnissä messuilla kello 14.15–16 välisenä aikana.

– Pikakonsultoinnissa voidaan käydä läpi lähestulkoon mitä sisustuspulmaa vain. Pohjakuva voi olla mukana, voi kysyä sävyistä tai ylipäänsä vinkkejä sisustukseen, Strand selventää.

Sunnuntaina järjestetään Moodboard-työpaja, jossa osallistujat voivat koota vuoden 2020 trendeistä kollaasin. Mukana on muun muassa laattoja ja luonnonmateriaaleja.

Puutarha-alan ammattilainen Annina Jaala-Myllyoja kertoo terassin ruukku- ja hyötykasveista perjantaina ja sunnuntaina. Messutalon kattauskoulussa visualisti ja valokuvaaja Hanna Leino näyttää osallistujille kauniin kattauksen niksit ja opastaa muun muassa kangasservettien käyttöön.

Paljon infoa asumisesta

Lauantaina messuilla on vuorossa muun muassa OP Turun seudun ensiasunnon ostajan infotilaisuus. Ammattilaiset ovat koolla Lounais-Suomen Rakennuspäivässä ja Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi järjestää kutsuvieraille energia-aiheisen tilaisuuden sekä taloyhtiöiden vastuullisuutta käsittelevän seminaarin. Lauantaina pääsee seuraamaan myös paikallisten oppilaitosten välistä laatoituskilpailua. Vanhaa taloa remontoivalle, myyvälle tai ostavalle sekä uutta rakentavalle on tarjolla hyödyllistä tietoa ja oppia, kun PRKK ry järjestää rakentaja- ja remonttikoulut.

Janica Vilen