Raision kaupungintalon edustalle tehty taideteos paljastetaan lauantaina

RAISIO. Taiteilija Mika Natrin taideteos paljastetaan 15. helmikuuta Raision kaupungintalon edustalla. Harkon valanta -tapahtumassa avataan myös Raision museo Harkon 20-vuotisjuhlanäyttely ja jaetaan vuoden kulttuuripalkinto. Tapahtuma alkaa näyttelyn avajaisilla kello 12. Kulttuuripalkinto jaetaan kello 13 ja Natrin taideteos paljastetaan kello 13.30.

Mika Natrin taideteos on suurikokoinen, kolmiosainen työ, joka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja siihen kuuluu lisäksi valoa. Teos on hankittu Raision kaupungille testamentatuilla perintövaroilla, joiden kohde oli julkinen taide, lisäksi hankintaa on tukenut Eero Rantasen säätiö.

– Julkisen taideteoksen toteuttaminen on taiteilijalle aina näytön paikka. Prosessin aikana taiteilijan tulee kuunnella tilaajan toiveita, ja pitää samalla kiinni omasta näkemyksestään. Tässä projektissa yhteistyö Raision kaupungin ja Eero Rantasen säätiön kanssa sujui erinomaisesti, kehuu taiteilija Mika Natri.

– Toivon, että teokseni herättää mielenkiintoa ja tuo iloa mahdollisimman monelle, hän jatkaa.

Teokselle valikoitui paikaksi kaupungintalon edusta, joka kaipasi taideteosta, käytöstä poistetun vesialtaan paikalle. Kaupungintalon edusta on myös keskeinen paikka, joka on helposti saavutettavissa. Teoksesta pyydettiin kolmelta taiteilijalta luonnokset, joista raati valitsi taiteilija Mika Natrin teoksen toteutettavaksi.

– Kaupungintalon kulmikas punatiiliarkkitehtuuri on voimakas ja haastava ympäristö taideteokselle. Natrin teoksen muotokieli puhutteli raatia ja sopii paikkaan erittäin hyvin, kertoo Raision museo Harkon museonjohtaja Heli Isolehto.

Harkon 20-vuotisjuhlanäyttely avautuu

Harkon valanta –tapahtumassa avautuu myös Raision museo Harkon 20-vuotisjuhlanäyttely Taide lähelle ihmistä. Juhlanäyttely on koottu Eero Rantasen säätiön taidekokoelmista ja se on avoinna 16.2.–18.6.2020.

Kamarineuvos Eero Rantanen koki, että kauneus ja luovuus ovat ihmistä, ihmisyyttä ja koko yhteiskuntaa ylläpitäviä ja rakentavia asioita. Taide auttaa elämään ihmisiksi, se tekee arjesta juhlan ja kokoaa ihmisiä yhteen. Näyttely elää matkan varrella kuukausittain, joten kesäkuussa näyttely on täysin erilainen kuin avautuessaan helmikuussa.

Raision kulttuuripalkinto jaetaan jälleen

Vuosittain jaettavan Raision kulttuuripalkinnon myöntää vapaa-aikalautakunta yksityiselle henkilölle, yhdistykselle tai yhteisölle, joka on joko uransa aikana tai kuluneen vuoden aikana tehnyt merkittävää kulttuurityötä joko paikallisesti, alueellisesti tai valtakunnallisesti. Palkinto on tunnustustyyppinen ja se sisältää kunniakirjan ja muistoesineen. Lautakunta pyysi yleisöltä ehdotuksia palkittavista syksyllä 2019.