Ostotoimeksiannot ovat yleistyneet viimeisen viiden vuoden aikana

Aula Lkv:n Turun Puutarhakadun pisteen yrittäjä Karri Grönlund panostaa ostotoimeksiantoihin.

Aula LKV:n asiakkaista 70 % on myyjiä ja 30 % ostajia. Yhä useampi ostaja laittaa välittäjän asialle sen sijaan, että lähtisi itse juoksemaan asuntonäytöissä.

ASUNTOKAUPPA. Aula Lkv:n Turun Puutarhakadun toimipisteen yrittäjä Karri Grönlund panostaa ostotoimeksiantoihin, joissa perinteinen asuntokauppa kääntyy päälaelleen. Ostotoimeksiannossa ostaja kertoo välittäjälle mistä, millä hinnalla ja minkälaisen kodin haluaa ostaa ja sen jälkeen välittäjä lähtee etsimään hänelle uutta kotia.

Ostajan kannalta ostotoimeksiantosopimus houkuttelee, koska silloin hänen ei tarvitse kilpailla muiden ostajien kanssa. Sopimus ei myöskään maksa ostajalle mitään, jos sopivaa asuntoa ei löydy.

– Kun asunto löytyy, ostaja maksaa välityspalkkion. Mutta ainahan rahat palkkion maksuun ostajalta tulevat. Perinteisessä asuntokaupassa välityspalkkio vain on laskettu mukaan asunnon hintaan, muistuttaa Karri Grönlund.

Myös myyjät ovat olleet tyytyväisiä ostotoimeksiantosopimuksiin.

– Silloin kaupat syntyvät nopeasti ja myyjä välttyy siltä, että pitää siivota ja avata ovensa julkisiin näyttöihin pahimmillaan monta sunnuntaita putkeen. Mutta jos haluaa parhaan mahdollisen hinnan, niin kannattaa laittaa asunto julkiseen myyntiin, Grönlund neuvoo.

Ostotoimeksiantoja on tehty käytännössä niin kauan kuin välitystoimintaa on ollut, mutta ei tällaisella panostuksella.

– Viimeiset viisi vuotta ollaan oikeasti kunnolla perehdytty ostotoimeksiantoihin ja tehty paljon kauppaa, Grönlund kertoo.

Janica Vilen