Paimion uusi nuorisovaltuusto haluaa tuoda eri ikäluokat yhteen

Paimion nuorisovaltuusto vuodelle 2020. Takarivi vasemmalta - oikealle: Elle Okker, Anniina Saarinen, Viivi Pajuluoma, Kia Kuisma, Henna Louhi. Eturivi vasemmalta - oik. Aada Sevon, Maija Taipale, Saara Kujala, Julia Niinistö. Edessä: Peetu Pelkonen.

Paimion vuoden 2020 nuorisovaltuustoon kuuluu 14–18-vuotiaita edustajia. Kyseisen valtuuston valitsema teema on ”Nuoret hyvän puolesta”. Aikomuksena on järjestää muun muassa tapahtumia kaikenikäisille.

PAIMIO. Kaupungin uusi nuorisovaltuusto on puheenjohtaja Viivi Pajuluoman mukaan harvinainen: koskaan aiemmin valtuusto ei ole ollut näin tyttöpainotteinen. Kymmenestä jäsenestä yhdeksän on tyttöjä. Pajuluoma kertoo, että valtuustoon oli tunkua tänä vuonna.

Ehdokkaita oli paljon, ja jouduimme tekemään äänestyksiä. Varsinkin yläastelaisista moni asettui ehdolle.

18-vuotias Pajuluoma on itse konkari nuorisovaltuustossa, sillä hän lähti mukaan muutama vuosi sitten aloittaessaan lukion. Politiikka ja vaikuttaminen kiinnostivat häntä, ja hyvän ystävän vinkin kautta Pajuluoma päätyi valtuustoon. Aiemmin Pajuluoma on toiminut varapuheenjohtajana.

– Tämä on ensimmäinen kertani puheenjohtajana. Oli kiva yllätys kyllä tulla valituksi, sillä olen pitkään halunnut kokeilla sitä roolia. Vastukseni oli tiukka ja pätevä, ja nuorisovaltuusto olisi saanut kummasta tahansa hyvän puheenjohtajan, hän kertoo.

Edustamista ja tapahtumia

Järjestäydyttyään nuorisovaltuustolla on edessä edustamista eri lautakunnissa ja työryhmissä. Jokainen jäsen edustaa jossakin lautakunnassa: kaupunginvaltuustossa Kia Kuisma, sivistys- ja vapaa-aikalautakunnassa Anniina Saarinen, teknisessä lautakunnassa Saara Kujala, ympäristölautakunnassa Peetu Pelkonen, seuraparlamentissa Aada Sevon, monialaisessa työryhmässä Henna Louhi, järjestöparlamentissa Maija Taipale, lasten ja nuorten hyvinvointiryhmässä Julia Niinistö ja Hinku-työryhmässä Viivi Pajuluoma.

Lautakunta- ja työryhmäedustamisen lisäksi nuorisovaltuusto pohtii keskenään erilaisia tapahtumia keväälle ja syksylle. Niiden suunnittelu ja toteutus ottaa oman aikansa, mutta Pajuluoman mukaan ajatuksia on jo heitelty ilmoille.

– Me ollaan osallisina järjestämässä alakoululaisten Vesidiskoa. Sen lisäksi on perinteiset tapahtumat kuten grilli-ilta ja lettukestit. Ilmastoilta & kirppis on meidän uusi tapahtuma, joka on vielä työn alla, Pajuluoma listaa.

Ystäväpiirin ulkopuolelle

Teemana Paimion nuorisovaltuustolla on ”Nuoret hyvän puolesta”. Pajuluoman mukaan valtuustolla oli jo viime kaudella puhetta siitä, että he haluavat ottaa enemmän kantaa ilmastoasioihin.

– Haluamme tuoda ilmastoasioita poliittisesti ajankohtaisemmiksi nuorille. Se on iso juttu meille. Teema ei myöskään voi olla liian kapea, sillä se sulkisi joitakin tapahtumia ulos, hän pohtii.

Teemaan liittyy myös valtuuston tavoite luoda vuorovaikutusta eri-ikäisten välille. Pajuluoma kertoo, että Paimiossa ystäväpiirit ovat ovat erittäin tärkeitä. Niiden ulkopuolelle voi olla vaikea nähdä.

– Me haluamme tuoda eri ikäluokat yhteen esimerkiksi järjestämällä tapahtumia, jonne kaikenikäiset ovat tervetulleita. Olemme suunnitelleet jo jonkinlaista pääsiäispuuhailua, jonne pyrimme saamaan lapsia, nuoria ja ikäihmisiä, Pajuluoma sanoo.

Eri-ikäisten yhteen tuomisen lisäksi nuorisovaltuustossa on puhuttu edustuksen saamisesta sosiaali- ja terveyslautakuntaan. Pajuluoman mukaan aika näyttää, miten asian kanssa käy.

Liisa Kallio