Paimiolainen Sonja Lehto otteli tiensä taekwondon SM-kultaan ja -hopeaan

Sonja Lehto harjoittelee kotisalillaan Paimiossa isänsä Pekka Lehdon kanssa.

13-vuotias Sonja Lehto voitti taekwondon SM-kultaa ja -hopeaa kahdessa eri painoluokassa helmikuun alussa Joensuussa. Innostus lajiin alkoi seitsemän vuotta sitten isosiskon ja isän kautta. Viimeisen vuoden aikana taekwondo on aikatauluttanut Lehdon perheen elämää entistä enemmän.

PAIMIO. Erilaiset potkut osuvat maaliinsa paimiolaisen Sonja Lehdon treenatessa isänsä Pekka Lehdon avustuksella Action Sport Center -seuran salilla Paimion keskustassa. Isä ja Sonjan isosisko olivatkin taustatekijöinä, kun Sonja vaihtoi baletin taekwondoon 7-vuotiaana: perheenjäsenet olivat harrastaneet lajia jo pari vuotta. Isä Pekka on mukana Sonjan valmennuksessa.

Tykkään tästä lajista ja ottelemisesta. Menestys vaikuttaa myös osittain siten, että haluaa lisää, Sonja kertoo.

Menestystä on myös tullut: viime vuonna Sonja voitti SM-kultaa ja -hopeaa. Kuluvan vuoden alussa kisamatka Osloon oli onnistunut, kun tuliaisina oli PM-pronssia. Viimeisimmät mitalit Sonja voitti Joensuussa helmikuun alussa: jälleen SM-kulta ja -hopea eri ikä- ja painoluokissa.

Juniorisarjan finaaliottelu oli tiukka. Se meni jatkoerään, jossa kaksi pistettä ensin saanut voittaa. Vastustaja oli kova, joten voitto tuntui kyllä hyvältä, Sonja kertaa kilpailua.

Nuoresta iästään huolimatta Sonja on jo menestynyt taekwondon parissa.

Urheilun ja koulun yhdistämistä

Taekwondo on viimeisen vuoden aikana ollut entistä isompi osa Lehdon perheen elämää: kokemuksen kartuttamiseksi Sonja käy noin kerran kuussa taekwondoleireillä, treenaa 3–4 kertaa viikossa omalla salilla ja sekä erillisessä kilparyhmässä. Harjoittelun lisäksi on kilpailut Suomessa ja ulkomailla.

Kotimaassa kilpailuja on noin 5–6 vuodessa. Yhdessä turnauksessa otellaan yleensä yhdestä kolmeen ottelua. Ulkomailla kisoja on niin paljon kuin pystyy käymään, ja niistä täytyy valita Sonjalle sopivat ja läheltä löytyvät, Sonjan isä kertoo.

Ulkomaiden kisoja varten Sonjan täytyy joskus ottaa vapaata koulusta. 7. luokkaa käyvä paimiolainen ei koe kuitenkaan jäävänsä mistään paitsi.

Ehdin hyvin käydä koulussa ja urheilla. Jos tulee vapaapäiviä, niin teen koulutehtävät itsenäisesti. Treenaamisen ja koulun ulkopuolella kaverit ovat tärkeitä, hän kertoo.

Luovuttaminen ei ole vaihtoehto

Taekwondo-otteluissa kilpailijat saavat pisteitä potkuista eri osiin vartaloa: esimerkiksi kiertopotku päähän on viiden pisteen arvoinen. Vauhdikkaan lajin parissa sattuu ja tapahtuu, mutta Sonja on selvinnyt muutamalla haaverilla: käsi ja varvas ovat murtuneet kerran. Sonjan äiti Laura Lehto kertoo tyttären olevan sisukas urheilija, joka ei halua luovuttaa.

Joensuussa toisessa ottelussa vastustajan kantapää osui Sonjan kurkun alle. Sonja sanoi ottelun jälkeen, että on vaikea hengittää, mutta ei halunnut lähteä kuitenkaan ensiapuun, vaan otteli viisi minuuttia myöhemmin finaaliottelun ja voitti sen. Kyllä Sonjalla on voitontahtoa ja kunnianhimoa, äiti toteaa.

13-vuotiaan Sonjan seuraava tavoite on jo selvä: syksyllä Tallinnassa järjestettävät EM-kisat. Niitä varten täytyy päästä osaksi maajoukkuetta ottelemalla tietyntasoisissa kilpailuissa Suomessa ja ulkomailla.

Ei sitä vielä tiedä, mihin laji vie. Mennään päivä kerrallaan, Sonja toteaa.

Liisa Kallio