Laitilan kaupunginjohtaja ei osoittele muita, vaan tarttuu itse toimeen

Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen on nostellut pyttyjä aiemmin urheilijana, mutta tämä palkinto meni ehdottomasti ykköspaikalle hänen sydämessään.

Varsinais-Suomen Yrittäjät myönsivät Laitilan kaupunginjohtajalle Elinvoiman edistäjä -palkinnon. 24. helmikuuta selviää, jatkuuko hänen uransa kaupunginjohtajana Laitilassa vai Raumalla.

LAITILA. Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen kävi 23. tammikuuta pokkaamassa Turussa Varsinais-Suomen Yrittäjien myöntämän Elinvoiman edistäjä -palkinnon. Palkinto myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa ja jatkossa pokaali siirtyy uudelle omistajalle aina vuosittain.

Palkinto tuskin ainakaan heikentää Luukkosen mahdollisuuksia Rauman kaupunginjohtajakisassa, jossa hän on loppusuoralla yhdessä Raision kaupunginjohtaja Ari Korhosen kanssa. Molemmat haastateltiin Rauman kaupunginhallituksessa maanantaina, ja valtuusto äänestää valinnasta 24. helmikuuta.

– Kahdella kärjellä nyt mennään. Totesimme, että meillä on kaksi niin hyvää ja tasavertaista hakijaa, että on oikeastaan makuasia, kumpi valitaan. Valtuusto saa äänestää, kommentoi Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi.

Luukkonen odottaa päätöstä rauhallisin mielin.

– Minulla on siitä onnellinen tilanne, että työntöä ei ole, sillä Laitilakin on oikein hurmaava ja upea paikka tehdä töitä, Luukkonen toteaa.

Laitilassa ei koskaan vastata ei

Johanna Luukkonen oli saamastaan palkinnosta kiitollinen ja mykistynyt.

– Tietysti olen yrittänytkin tehdä parhaani, mutta oli tämä silti yllätys, hän kiittelee.

Hän näkee, että palkinto ja sitä edeltävä menestys ovat tiimipelaamisen tuotosta.

– Meillä on kohta kaksi vuotta ollut aivan huikea elinvoimapäällikkö Juha-Matti Päivölä. Lisäksi meidän tekninen toimi on sellainen, että jos yrittäjä menee sinne, niin asioita aletaan heti miettiä ja rattaat laitetaan pyörimään. Luottamushenkilöt pitää myös mainita. Hallitus osaa arvioida asioita kriittisesti, mutta positiivisesti. Me ollaan sovittu, että kun yrittäjä soittaa, niin kukaan Laitilasta ei vastaa, että ei ole mahdollista, vaan vastaamme, että selvitetään, miten se voisi olla mahdollista, kertoo Luukkonen.

Luukkonen kokee yritysyhteistyön luontevaksi, sillä hänen puolisonsa on ollut yrittäjä 25 vuotta ja hän itsekin on aikanaan kokeillut siipiään yrittäjänä. Kaupunginjohtajana hän on todennut, että muutoksia saa, kun niitä lähtee itse tekemään eikä osoittele muita.

– Kaupunginjohtajana on minun tehtäväni huolehtia siitä, että kaavoitukset ja olosuhteet ovat sellaiset, että jokainen yrittäjä pystyy toimimaan, laajenemaan ja saamaan avun siitä meidän verkostosta, hän sanoo.

Toisaalta hyvien yrittäjien kanssa on helppo tehdä hyvää yhteistyötä.

– Meidän yrittäjät eivät tule ruikuttamaan, vaan ovat itse aktiivisia ja idearikkaita, Luukkonen kehuu.

Apua maahanmuuttajien työllistämiseen

Luukkosen mukaan Laitilassa ollaan parhaillaan siinä tilanteessa, että yritykset eivät pysty kasvamaan, koska eivät löydä lisää työntekijöitä. Laitilan työttömyysaste on 3,2 prosenttia eikä muualta Suomesta enää muuteta niin helposti, koska töitä on omallakin kotiseudulla. Siksi olisi tärkeää keksiä helpottavia keinoja maahanmuuttajien palkkaamiseen. Näitä keinoja Laitila etsii yhdessä muiden seutukuntien kanssa.

– Pitäisi löytää jostain se taho, joka tukee yrittäjää maahanmuuttajan palkkaamisessa siellä yrityksessä, Luukkonen sanoo. Kunta kyllä huolehtii muusta kotouttamisesta.

Laitilassa muunmaalaisia on nyt 6,3 prosenttia, mikä on Laitilan kokoisessa paikassa iso luku.

– Erityistä Laitilassa on se, että meillä ei ole työttömiä maahanmuuttajia, vaan kaikki käyvät töissä. Olen monta kertaa sanonut, että sisäministeriöstä kannattaisi tulla katsomaan, miten meillä Laitilassa nämä hommat hoidetaan.

Muutenkin hän soisi Laitilan hyvien käytäntöjen leviävän laajemmalle.

– Meillä on aina käsinkosketeltava ja välitön tunnelma. Jos ihmiset eivät luota toinen toisiinsa, ei saada aikaan mitään. Se on asia, johon kiinnitän huomiota omassa johtamisessa. Pitää olla helposti lähestyttävä. Tykkään myös halata ihmisiä, hän päättää.

Janica Vilen