Vakuutuksia kilpailuttaessa ei voi tuijottaa pelkkää hintaa

Esimerkiksi uuden kotivakuutuksen ehtoihin pitää tutustua huolella. Niissä määritellään tarkasti kuinka toimia päävesihanan kanssa, kun on pidempään poissa kotoa.

Hyvä hetki vakuutuksien kilpailutukselle on elämänmuutosten yhteydessä tai muutaman vuoden välein. Yhteenmuuton, lapsen syntymän tai erotilanteen tullessa vastaan vähintään omien vakuutusten läpikäyminen päivittää oman käsityksen tilanteesta.

VAKUUTUS. Vakuutuksien kilpailutuksen voi aloittaa ottamalla yhteyttä noin kolmeen eri vakuutusyhtiöön. Asiakas voi vertailla eri yhtiöiden tarjouksia ja saa hyvän kokonaiskuvan tilanteesta, vaikka joutuukin selailemaan paljon papereita. Finen vakuutusasiantuntija Hanna Salo kertoo, että vakuutuksia kilpailuttaessa pitää ottaa monta asiaa huomioon.

Moni hakee kilpailutuksesta vakuutusmaksujen pienentymistä, ja kilpailutus voi säästää rahaa. Kuitenkin hinnan lisäksi pitää olla perillä vakuutuksen sisällöstä ja että kaikki halutut kohteet ovat vakuutettuina, hän sanoo.

Vakuutusten kilpailuttaminen voi tuntua työläältä, mutta itselle tärkeiden asioiden priorisointi auttaa vertailussa. Jos tarvitsee henkilövakuutuksen, voi keskittyä siihen. Yksi vaaranpaikka Salon mukaan on juuri uuden vakuutuksen sisältö. Uusiin sopimuksiin pitää perehtyä huolella.

Jos oma käsitys vakuutusturvasta ja sen voimassaolosta ei olekaan oikea, voi vastaan tulla ikäviä yllätyksiä. Ei voi luottaa siihen, että uusi vakuutus pitää sisällään samat asiat kuin vanha vakuutus.

Kaikkia vakuutuksia ei kannata muuttaa

Yhdellä ihmisellä voi olla monia vakuutuksia kotivakuutuksesta henki- ja autovakuutukseen. Vakuutusten keskittämisellä yhteen yhtiöön voi saada alennusta. Kilpailuttamisen yhteydessä Salo muistuttaa pohtimaan keskittämistä eri näkökulmista.

Jos on saman pankki- ja vakuutuskonsernin jäsen, niin keskittämisestä voi olla etua. Kuitenkin voi olla myös hyvä jättää jokin vakuutus toiselle yhtiölle ja hajauttaa niitä, jos vastaan tulee hyvä tarjous. Esimerkiksi voi olla hyvä idea jättää veneen tai lemmikin vakuutuksen eri yhtiöön kuin missä ne muut vakuutukset ovat.

Vakuutuksia kilpailuttaessa voi tulla eteen tilanne, jossa huomaa, ettei vanhasta vakuutuksesta kannatakaan luopua. Toinen vakuutusyhtiö ei välttämättä pysty tarjoamaan parempaa versiota.

Henkilövakuutusten kohdalla kannattaa aina miettiä, että olisiko järkevää pitää kiinni vanhasta vakuutuksesta. Jos on vanhoja sairauksia, niin uusi vakuutus ei niitä välttämättä enää korvaa, Salo kertoo.

Kotivakuutuksen kohdalla pitää Salon mukaan kiinnittää huomiota sen laajuuteen. Nykyään vakuutusyhtiöt tarjoavat usein laajaa kotivakuutusta, mutta suppeampia versioita on myös. Vakuutusehtojen suojeluohjeissa on kerrottu täsmällisesti, miten toimia vahinkojen välttämiseksi. Ohjeiden noudattaminen voi vaikuttaa suuresti korvausten saamiseen.

Suojeluohjeiden olemassaolo on hyvä tiedostaa. Siellä on selkeät ohjeet esimerkiksi siitä, että päävesihana pitää sulkea, jos on pidemmän aikaa poissa kotoa.

Irtisanomiseen tarkkuutta

Jos kilpailutuksen yhteydessä päättää vaihtaa vakuutusyhtiötä, pitää vanhat vakuutukset aina irtisanoa. Se pitää aina hoitaa kirjallisesti joko itse tai uuden vakuutusyhtiön toimesta. Päivämäärien ja haluttujen vakuutusten irtisanomisen kanssa pitää olla tarkkana.

Yhtiötä vaihtaessa asiakkaan pitää katsoa huolella, ettei katkaise vanhoja vakuutuksia ennen uusien voimaantuloa. Siinä kannattaa pelata varman päälle. Monesti uusi yhtiö irtisanoo vanhat vakuutukset, mutta senkin suhteen pitää olla tarkkana, että oikeat vakuutukset irtisanotaan, sillä eri yhtiöillä on erilaisia nimiä vakuutuksille.

Laskujen maksamatta jättäminen on Salon mukaan huono tapa irtisanoa vanhat vakuutukset.

Säästämisen lisäksi vakuutusten kilpailutus antaa vähintään vakuutetulle hyvän käsityksen siitä, kuinka ajan tasalla omat vakuutukset ovat. Joskus vakuutukset voivat unohtua vuosiksi, jolloin niiden päivittäminen voi olla hyvinkin ajankohtaista.

Vakuutusyhtiöille tulee jatkuvasti uusia tarjouksia. Kilpailutuksen yhteydessä voi aina bongata uusia tuotteita, vaikka ei lopulta päätyisikään vaihtamaan yhtiötä.

Liisa Kallio