Kuntapäättäjän kulma: Viimeinen pisara vesikeskusteluun

KOLUMNI. ”Vesi on meidän” -kansalaisaloite on lyhyessä ajassa kerännyt yli 86 000 allekirjoitusta. Se on paljon. Aloitteentekijät ovat onnistuneet saamaan taakseen ne kuuluisat kansan syvät rivit. Mutta miksi, mitä nyt vastustetaan tai pelätään? Vastaus on selvä, luonnollisen monopolin myymisestä saamme säännöllisesti muistutuksen sähkölaskun muodossa. Kukaan ei halua uusia ”carunoita”.

Jos oikein saivarrellaan – ja miksikäs ei, on aloitteen nimi hieman harhaanjohtava. Me Suomessa olemme nimittäin tottuneet puhumaan ”kunnan vedestä”. Harvassa ovat ne taloudet jotka saavat kaiken tarvitsemansa veden omasta kaivosta. Ja kukapa muu siitä jätevedestä huolehtisi kuin kunta.

Meillä Sauvossa kuntalaiset ovat valpastuneet seuraamaan päätöksentekoa. Odotettavissa siis on, että vesihuollonkin ratkaisuja seurataan ja arvioidaan kriittisesti. Asiat on kuitenkin pidettävä asioina eikä niiden tule tarpeettomasti henkilöityä yksittäisiin toimijoihin. Riitely kun ei edistä asioita eikä ihmisten jaksamista. Avoin keskustelu sen sijaan sitouttaa ja luo ymmärrystä hankaliinkin asioihin. Sitä on harjoitettava enemmän. Kaikkien tavoitteena on kohtuuhintainen ja toimintavarma vedenjakelu. Paukkujen tuhlaaminen syyttelyyn on voimavarojen tuhlaamista. Epäkohdat korjataan parhaiten yhteistyöllä.

Vaikka luonnollisen monopolin myymistä markkinoiden armoille voi syystä pitää tuhon tienä, ei ole kiveenhakattua, että se kunnankaan vesi olisi automaattisesti tie onneen ja autuuteen. Sen eteen on tehtävä työtä. Vastuu toiminnan ylläpidosta ja kehittämisestä on kunnalla. Vastuu taas tuo mukanaan tärkeitä päätöksiä, joiden oikeellisuus selviää yleensä vasta useiden vuosien kuluttua. Oikeita päätöksiä kuntasektorilla harvemmin muistetaan, mutta mahdolliset virheet kaivetaan vähintään neljän vuoden välein vaalitaistossa esiin.

Suivaantuminen voi olla myös hyväksi. Ehkä tämä oli viimeinen pisara? Saattaa olla että juuri tämä ongelma, tai jokin lukuisista muista, aktivoi juuri sinut toimimaan. Ehkä juuri SINUN aikasi kuntapäättäjänä on tullut? Lähde mukaan, puolueet etsivät ehdokkaita juuri nyt. Jos tulet mukaan niin laske kivet pois kädestä. Kerro epäkohta, miltä se tuntuu ja kuinka se pitää korjata. Tule teltalle, lähelle toista. Kunnallinen päätöksenteko on lähellä sinua.

Lopuksi vielä onnittelut teille, jotka olette allekirjoittaneet ”Vesi on meidän” -kansalaisaloitteen. Te olette vaikuttajia. Te olette osa toimintaa, joka hyvin todennäköisesti on saamassa erittäin hyvän lopputuloksen.

Marko Pekkarinen

Sauvon Vasemmiston pj.

Sauvon kunnanhallituksen jäsen