Anne Raitakari haluaa olla lähellä asiakasta: Vehmaan uudessa naistenvaateliikkeessä vaatteita arkeen ja juhlaan

Anne Raitakari kannustaa suomalaisia naisia pukeutumaan haluamallaan tavalla. ”On yleistä, että ostetaan kaapumaisia, liian isoja vaatteita, joilla peitetään hyvätkin puolet. Kun löytää oman tyylin ja hyväksyy naisellisuutensa, uskaltaa myös näyttää hyvältä.”

Turkulaisen vaateliike Cool and Classyn varastomyymälä avautuu Vehmaan keskustaan Vinkkilään 1. maaliskuuta. Vehmaalainen yrittäjä Anne Raitakari halusi varastomyymälän oman kotinsa yhteyteen Vinkkilään, sillä paikkakunnalla ei enää ollut vaateliikettä.

VEHMAA. Ajatus omasta naistenvaateliikkeestä Vehmaalla oli kytenyt yrittäjä Anne Raitakarin ajatuksissa jo jonkin aikaa, mutta sellainen löytyi jo paikkakunnalta. Kun vaateliike Seepran toiminta siirtyi Turun seudulle Vehmaalta, Raitakari päätti tarttua tilaisuuteen. Hänelle on tärkeää, että Vehmaa pysyy eläväisenä paikkakuntana.

Vaateliike säilyttää palveluja Vehmaalla, joten tämä kannattaa tehdä, Raitakari kertoo.

Raitakarilla on Turussa Cool and Classy -vaateliike, jonka varastomyymälä avautuu Jakarintielle Vehmaalle maaliskuun ensimmäinen päivä. Myymälä on Raitakarin oman kodin yhteydessä. Koko Turun liikkeen valikoimaa Raitakari ei voi pitää Vehmaalla, mutta vaatteet kulkeutuvat helposti kaupungista toiseen.

– Jos asiakas tarvitsee esimerkiksi juhlamekon, niin voin laittaa kuvia kriteerit täyttävistä vaatteista ja tuoda ne Vehmaalle sovitukseen. Tämä on oikeastaan verkkokaupan kehittyneempi muoto: vaatteet saa lähelle sovitukseen, mutta se ei velvoita ostamaan. Toki se vaatii oma-aloitteisuutta, että uskaltaa soittaa ja kertoa tarpeista.

Alkuun Vehmaan myymälä on auki joka kuun ensimmäinen sunnuntai.

Työssä parasta ovat asiakkaat

Raitakarin mukaan nykyään tavallinen vaateliikeyrittäminen ei enää riitä, vaan yrittäjän täytyy mennä asiakkaan luo. Omaa yritystään hän kuvaa täydeksi palvelukokemukseksi: apua saa värien, mallien ja pukeutumisen suhteen sitä halutessaan. Vaikka verkkokauppaa ei ole, vaatteista löytyy kuvia Facebookista, josta voi bongata mieluisia kappaleita ja pyytää ne sovitukseen Vehmaalle.

Vaateliikeyrittämisen suola on Raitakarin mukaan asiakassuhteissa. Kun hän oppii tuntemaan asiakkaan ja tämän tyylin paremmin, palvelun taso nousee.

– Haluan olla lähellä asiakasta ja auttaa löytämään oman tyylin. Sitten kun tuntee asiakkaan paremmin, voin esimerkiksi laittaa kuvia uusista vaatteista, jotka sopivat juuri hänelle. Kuitenkaan koskaan ei ole ostopaineita, sillä aina saa vain katsella, Raitakari sanoo.

Cool and Classy -vaateliikkeen tuotteet ovat suunnattu aikuisille. Tuotevalikoimaan kuuluu arki- ja työvaatteet sekä juhlavammat asut. Raitakari mainostaa liikettä ”Luksusta arkeen” -lauseella, mutta luksus ei kuitenkaan aina tarkoita bling blingiä.

– Kestävä, kaunis ja mukava käyttövaate voi olla luksusta. Varsinkin laatu on minulle tärkeää, joten myynnissä on laadukkaita ja pitkäikäisiä vaatteita. Valikoimassa on eurooppalaisia ja kaksi suomalaista vaatemerkkiä.

Riskistä huolimatta vaatealalle

Kolme vuotta naistenvaateyrittäjänä toiminut Raitakari työskenteli aiemmin Uudenkaupungin Rautavalimolla. Työskenneltyään 17 vuotta Uudessakaupungissa Raitakari kaipasi suunnanmuutosta, jolloin hän päätti hypätä uudelle alalle vaatteiden pariin. Täysin vieras ala ei kuitenkaan ollut, sillä Raitakarin molemmat vanhemmat olivat olleet yrittäjiä – äiti vielä vaatealalla.

– Iso riskihän se on ryhtyä kivijalkayrittäjäksi, mutta se on iso osa strategiaani. Haluan antaa asiakkaille parastani ja auttaa heitä mahdollisimman paljon vaatteiden kanssa. Luotan yhä siihen, että löytyy niitä asiakkaita, jotka haluavat palvelua.

Nimenomaan palvelusta on Vehmaan varastomyymälän kohdalla kyse. Raitakari oli jutellut muiden paikallisten kanssa jo ennen myymälän avaamista, ja monella oli kova huoli palveluiden katoamisesta.

– Moni ei halua lähteä kauemmas ostoksille. Kun liikkeeni on Turussa, niin pystyn tarjoamaan valikoimaa myös täällä. Jos kysyntää on paljon, niin laajennetaan. Toivon, että myymälä otetaan positiivisesti vastaan ja käytetään tällaisia palveluja, jotta ne säilyvät Vehmaalla.

Korjattu: 25.4. klo 12.45 täsmennetty, että vaateliike Seepra muutti toimintansa Turun seudulle Vehmaalta.

Liisa Kallio